11 tips om de maand december te overleven

 1. Op zoek naar nieuwe sinterklaasversiering voor in de klas? Ga naar Pinterest. Dat staat barstensvol met ideeën. En natuurlijk vraag je hulp aan ouders om je klas te versieren.
 2. Oh nee, je moet zelf ook een surprise maken! In de klas én thuis, wie heeft dat verzonnen? Geen paniek. Ga naar www.marktplaats.nl en zoek op ‘surprise’. Het aanbod is enorm! (Je kunt je ook bezondigen aan een kant-en-klare Hema-surprise, maar dat valt iets meer op.)
 3. Zwartepietendiscussie of niet, laat je niet verleiden om er uitspraken over te doen waar kinderen bij zijn. De ‘gelovigen’ hebben recht op een gezellig feestje.
 4. Niets heerlijkers dan de geur van vers gebakken speculaas in je huis of in je klas. Daar word je gelukkig van. Bak zelf speculaasjes, of laat de kinderen dit doen. Hier is een recept.
  Supersimpel!
 5. Sint op bezoek op school; gezellig maar vermoeiend. Trek je sportschoenen aan! Je bent de hele dag aan het rennen en vliegen en dat is echt lekkerder op sportschoenen. Scheelt vermoeide voeten aan het eind van de dag. (Ja, je mag ook gewoon sneakers aan onder een jurkje.) Deze tip geldt ook voor tijdens de kerstviering.
 6. Eet op school alleen je eigen meegebrachte bammetjes en fruit tijdens de feestdagen. Laat alle pepernoten, chocoladeletters, banketletters, kerstkransjes liggen of verzamel ze in een blik met een deksel erop. Op dit soort dagen loop je beter op gezond voedsel en in de kerstvakantie heb je tijd genoeg om het in te halen. (Oké, één zelfgebakken speculaasje omdat het zo lekker ruikt.)
 7. Sinterklaas eruit, kerstboom erin. Je kent het toch? Laat het nu eindelijk eens een keer over aan de kinderen. Ja, de boom staat scheef. (Nou én?) Ja, alle stomme dingen hangen ook in de boom. (Lekker belangrijk.) Nee, het is niet erg dat de boom knipperende gekleurde lampjes heeft. (De stekker kan eruit.) Nee, je hoeft de kerstboom in je klas niet mooi te vinden. (Laat het los.)
 8. Op zoek naar nieuwe kerstversiering voor in de klas? Ga naar Pinterest. Dat staat barstensvol met ideeën. En natuurlijk vraag je hulp aan ouders om je klas te versieren.
 9. Lees heel veel voor in de weken voor de kerstvakantie. Meer dan normaal. Voorlezen brengt veel rust in de groep en je doet meteen aan leesbevordering en begrijpend luisteren. Win-win-winsituatie.
 10. Ga niet meer toetsen in de week voordat Sinterklaas komt en vlak voor de kerstvakantie. Ook al staat het in de planning. Het geeft bij veel kinderen een vertekend beeld, vanwege de drukte in hun hoofd en in hun omgeving. Januari geeft weer nieuwe kansen.
 11. Regel van tevoren een paar (fanatieke) ouders die je helpen met opruimen meteen ná de kerstviering. Binnen een half uur is alles weg en kan je kerstvakantie beginnen!
twee klompen met stro en peen

Archief Tips

DELEN