11 tips om de maand december te overleven

 1. Op zoek naar nieuwe sinterklaasversiering voor in de klas? Ga naar Pinterest. Dat staat barstensvol met ideeën. En natuurlijk vraag je hulp aan ouders om je klas te versieren.
 2. Oh nee, je moet zelf ook een surprise maken! In de klas én thuis, wie heeft dat verzonnen? Geen paniek. Ga naar www.marktplaats.nl en zoek op ‘surprise’. Het aanbod is enorm! (Je kunt je ook bezondigen aan een kant-en-klare Hema-surprise, maar dat valt iets meer op.)
 3. Zwartepietendiscussie of niet, laat je niet verleiden om er uitspraken over te doen waar kinderen bij zijn. De ‘gelovigen’ hebben recht op een gezellig feestje.
 4. Niets heerlijkers dan de geur van vers gebakken speculaas in je huis of in je klas. Daar word je gelukkig van. Bak zelf speculaasjes, of laat de kinderen dit doen. Hier is een recept.
  Supersimpel!
 5. Sint op bezoek op school; gezellig maar vermoeiend. Trek je sportschoenen aan! Je bent de hele dag aan het rennen en vliegen en dat is echt lekkerder op sportschoenen. Scheelt vermoeide voeten aan het eind van de dag. (Ja, je mag ook gewoon sneakers aan onder een jurkje.) Deze tip geldt ook voor tijdens de kerstviering.
 6. Eet op school alleen je eigen meegebrachte bammetjes en fruit tijdens de feestdagen. Laat alle pepernoten, chocoladeletters, banketletters, kerstkransjes liggen of verzamel ze in een blik met een deksel erop. Op dit soort dagen loop je beter op gezond voedsel en in de kerstvakantie heb je tijd genoeg om het in te halen. (Oké, één zelfgebakken speculaasje omdat het zo lekker ruikt.)
 7. Sinterklaas eruit, kerstboom erin. Je kent het toch? Laat het nu eindelijk eens een keer over aan de kinderen. Ja, de boom staat scheef. (Nou én?) Ja, alle stomme dingen hangen ook in de boom. (Lekker belangrijk.) Nee, het is niet erg dat de boom knipperende gekleurde lampjes heeft. (De stekker kan eruit.) Nee, je hoeft de kerstboom in je klas niet mooi te vinden. (Laat het los.)
 8. Op zoek naar nieuwe kerstversiering voor in de klas? Ga naar Pinterest. Dat staat barstensvol met ideeën. En natuurlijk vraag je hulp aan ouders om je klas te versieren.
 9. Lees heel veel voor in de weken voor de kerstvakantie. Meer dan normaal. Voorlezen brengt veel rust in de groep en je doet meteen aan leesbevordering en begrijpend luisteren. Win-win-winsituatie.
 10. Ga niet meer toetsen in de week voordat Sinterklaas komt en vlak voor de kerstvakantie. Ook al staat het in de planning. Het geeft bij veel kinderen een vertekend beeld, vanwege de drukte in hun hoofd en in hun omgeving. Januari geeft weer nieuwe kansen.
 11. Regel van tevoren een paar (fanatieke) ouders die je helpen met opruimen meteen ná de kerstviering. Binnen een half uur is alles weg en kan je kerstvakantie beginnen!
twee klompen met stro en peen
 • 11
  Verdiep je in het Pygmalion-effect
  Lees er eens wat over, bewustwording helpt al heel veel! Lees bijvoorbeeld de blog hierover van Onderwijsgek (Marcel Schmeier). http://www.beteronderwijsnederland.nl/content/het-pygmalion-effect
 • 22
  Stel doelen voor je groep
  Bijvoorbeeld: aan het eind van het jaar heeft mijn hele groep AVI E4 gehaald. Als je bewust werkt met dit doel, is de kans veel groter dat het lukt.
 • 33
  Stel persoonlijke doelen voor de kinderen
  En zet hoog in. Michelangelo zei het al: ‘Het grootste gevaar voor de meesten van ons is niet dat ons doel te hoog is en we het daardoor niet zullen halen, maar dat het te laag is en we het halen.’
 • 44
  Laat met regelmaat positieve verwachtingen
  Laat met regelmaat positieve verwachtingen blijken aan de kinderen of aan de groep. Het hardop uitspreken van een verwachting kan veel effect hebben.
 • 55
  Hard werken en in jezelf geloven
  Laat kinderen regelmatig weten dat je met hard werken en in jezelf geloven heel ver kunt komen. Zelfs als je talent hebt, kun je niet achterover leunen.
 • 66
  Houd vol!
  Het zal niet lukken om iedere dag met positieve verwachtingen de klas in te stappen, de praktijk is weerbarstig. Maar het voornemen om het toch te proberen is alleen al pure winst.

Archief Tips

DELEN