11 x films voor leerkrachten

Leuke films voor je leerlingen zijn er genoeg. Maar wat zijn nou leuke films over het onderwijs voor jou als leerkracht? We hebben een aantal pareltjes uitgekozen en opvallend is dat er veel prijswinnende films tussen zitten. Misschien kun je er inspiratie uit halen!

 • 11
  De kinderen van juf Kiet
  De kinderen in de klas van juf Kiet zijn nog niet zo lang in Nederland. Ze komen uit Irak, Eritrea of Syrië. Juf Kiet biedt hen een liefdevolle en beschermende omgeving. De kinderen leren lezen en schrijven, maar ook hoe je met elkaar omgaat. Gaandeweg worden ze steeds zelfverzekerder.
 • 22
  High School High
  In High School High gaat Richard Clark lesgeven aan de Marion Barry High School. Hij krijgt te maken met lastige studenten, die hij graag goede cijfers wil laten halen. Ondertussen doet hij zijn best om indruk te maken op zijn collega Victoria.
 • 33
  Good Will Hunting
  Will Hunting is werkzaam als schoonmaker op een school, maar blijkt een buitengewoon wiskundig talent te hebben. Een leraar op de school wil er alles aan doen om zijn talent verder te ontwikkelen. Will moet echter eerst zelf orde op zaken stellen in zijn hoofd en in zijn omgeving.
 • 44
  Dead Poets Society
  Mr. Keating gaat Engelse les geven op een middelbare school met een internaat. Zijn manier van lesgeven is anders dan gebruikelijk. Hij wil de leerlingen leren zelf te denken en niet de opvatting van een ander zomaar aan te nemen. Ook leert hij ze te genieten van elke dag. Door een tragisch ongeval wordt Keating ontslagen, maar de levenslessen zullen de jongens nooit vergeten.
 • 55
  Like Stars on Earth / Taare Zameen Par
  De achtjarige Ishaan heeft moeite met goede cijfers halen op school en is eigenlijk meer geïnteresseerd in alles wat er om hem heen gebeurt. Zijn ouders hebben hoge verwachtingen van hem en sturen hem naar een kostschool. Hier gaat het niet veel beter, tot er een nieuwe leraar komt. Die probeert Ishaan te helpen.
 • 66
  School of Rock
  De uit zijn groep gegooide rockmuzikant Dewey Finn gaat noodgedwongen werken als invaller op een lagere school. Hij weet niets van lesgeven, maar wordt enthousiast als hij de leerlingen aan het rocken krijgt.
 • 77
  Entre les Murs
  François Marin is leraar op een school in Parijs. Hij slaagt erin de leerlingen vaak te verwonderen met zijn eigenwijze en creatieve wijze van lesgeven. François wil de leerlingen graag motiveren, maar dit gaat ook gepaard met conflicten.
 • 88
  Children full of life
  Meester Kanamori geeft les in de vierde klas in Japan. Hij leert zijn leerlingen niet hoe ze leerling moeten zijn, maar hoe ze het leven moeten leven. Hij geeft lessen in samenwerken, hoe je in een gemeenschap leeft, openheid en wat er met je gebeurt als je gepest wordt.
 • 99
  Les Choristes
  Een voormalig componist gaat lesgeven aan weesjongens die de Tweede Wereldoorlog overleefd hebben. Met deze jongens valt geen land te bezeilen. Tot de leraar een manier vindt om de jongens te bereiken: met muziek!
 • 1010
  Être et avoir
  Een documentaire over een schooljaar van een klas op het platteland in Frankrijk. De leerkracht in de film blijkt bijzondere pedagogische talenten te bezitten. Een prachtige film over een groep waarin alle leeftijden bij elkaar zitten.
 • 1111
  Dangerous minds
  Een lerares komt op een middelbare school in een achterbuurt van Californië terecht, met bijzonder ongemotiveerde leerlingen. Het lukt haar met veel inspanning om contact te maken met de leerlingen, maar de rector van de school werkt niet mee.

Archief Tips

DELEN