5 vragen over gezond eten voor kinderen

Kirsten Berk is diëtist en voedingswetenschapper. Ze schreef samen met twee artsen het boek ‘Etenst(r)ijd’ Een boek over gezond eten voor kinderen van 9 tot 12 jaar.

'Etenst(r)ijd' , 5 vragen aan de auteurs over gezond eten voor kinderen
  1. Hoe staat het met de kennis van kinderen over gezond eten?

Nou, wij denken te weten dat het slecht met die kennis slecht gesteld is. Waarom? Omdat er zo veel verschillende informatie over voeding is dat volwassenen, hun ouders, er soms niet meer uitkomen. En kinderen willen op deze leeftijd ook niet altijd meer naar hun ouders luisteren.

Voor kinderen is er gek genoeg weinig objectieve informatie. Wat speciaal voor kinderen is, komt vooral van vloggers of vanuit kindermarketing op hen af. Het is voor deze leeftijdsgroep moeilijk om te schiften wat reclame is en wat klopt.

 

  1. Wat zijn de grootste misverstanden?

Sommige dingen hebben een gezond imago, maar zijn helemaal niet zo gezond. Neem lightproducten. Het vet wordt eruit gehaald, maar vervolgens wordt er extra suiker aan toegevoegd. Dus het totale aantal calorieën gaat niet omlaag. En uit recent onderzoek blijkt dat als iets light is, mensen er meer van gaan eten.

Sapjes hebben ook zo’n gezondheidsimago. Als wij in een les appelsap naast cola zetten, zeggen de meeste kinderen: cola is ongezond, appelsap is gezond. Maar als je naar de voedingswaarde kijkt, is het allebei puur suikerwater.

 

  1. Het valt me op dat er weinig over vitamine C staat in het boek. Is dat niet belangrijk meer?

Jawel, maar je hoeft er niet erg je best voor te doen om voldoende binnen te krijgen. Ouders en kinderen weten heel goed dat vitamine C belangrijk is en fruit eten ze vaak nog wel. We hebben ons vooral gefocust op de vitaminen en mineralen die lastiger zijn, zoals een relatief onbekend mineraal als kalium. Dit is in verband met bloeddruk erg belangrijk en staat tegenover natrium (zout) dat juist erg ongezond is. Wat we wel in ons boek bespreken, is dat vruchtensap vaak wordt gezien als een bron van vitamine C. In sommige sapjes zit wel vitamine C, maar toch zijn ze echt ongezond. Door al die suiker die er in zit.

 

  1. Julie hebben twintig kinderen betrokken bij het maken van het boek. Is het daar erg door veranderd?

Het is enorm veranderd daardoor. De kinderen lazen mee en mochten commentaar geven. We hebben het boek door hun opmerkingen interactiever gemaakt met puzzeltjes, rekensommetjes en feitjes. Ook kwamen er korte stukjes tekst bij, zoals in app-vorm. En dankzij de feedback van de kinderen beginnen we elk hoofdstuk met: ‘Als je nog geen zin hebt om alles te lezen, lees dan in elk geval dit…’

 

  1. Wat kan ik als leerkracht doen?

(lachend) Mijn persoonlijke allergie zijn de pauzesapjes en koekjes… dat komt ook door de discussies die ik regelmatig met mijn eigen kinderen hierover voer.

Om ons heen zien we steeds meer leerkrachten die zich toeleggen op een gezonde leefstijl. Vanuit de pabo’s is ook meer aandacht voor. Als leerkracht ben je een belangrijk rolmodel voor de kinderen, ook op het gebied van voeding. Daar kun je mee spelen als je je daar bewust van bent. Je kunt een leuk lespakket of project over gezonde voeding oppakken. Op de school van mijn dochter geven ze kooklessen. Daarbij besteden ze aandacht aan wat er in een gerecht of baksel gaat en dagen ze de kinderen uit om ongezonde dingen te vervangen. Vieringen zijn op scholen belangrijk. Het is gezellig en feest, maar doe eens meer dan pannenkoeken en blokjes kaas en worst. Serveer er bijvoorbeeld tomaatjes bij. Drink op school meer thee en water met de kinderen. En gezonde traktaties zijn fijn, maar het allerbelangrijkste is wat er elke dag in die schooltas zit!

Nieuwsgierig geworden?

Het boek Etenst(r)ijd is te bestellen via www.basennanno.nl en kost € 19,99.

De opbrengsten van het boek gaan naar wetenschappelijk onderzoek naar laagdrempelige interventies die een groot effect op de gezondheid hebben, bijvoorbeeld via huisartsen.

Scholen kunnen een gratis gastles aanvragen via de site. Bij de gastles mogen eventueel ouders aanwezig zijn. Ook is er de mogelijkheid om een aparte ouderavond of -middag te organiseren.

Juf & Meester mag één boek weggeven. Wil je kans maken? Laat ons dan weten wat jouw favoriete gezonde traktatie is. Mail naar juf@malmberg.nl. Vergeet niet om je contactgegevens erbij te vermelden. Je kunt reageren tot 31 augustus.

Meer over het Lerarenregsiter
Meer '5 vragen over'
DELEN