7 x lessen rondom carnaval

Eind februari is het weer zo ver: op veel plaatsen in Nederland wordt uitbundig carnaval gevierd. Dat is natuurlijk vooral een feestje. Maar waarom zou je er niet meteen een leermoment van maken?

 • 11
  Topografie
  De feestvierders noemen veel steden en dorpen tijdens carnaval bij een alternatieve naam. Geef de kinderen een lijstje van deze feestnamen en laat ze die op een kaart van Nederland zetten. Denk hierbij zowel aan grote steden als aan dorpen in de directe woonomgeving van de kinderen.
  Nederlandse plaatsnamen tijdens carnaval
 • 22
  Levensbeschouwing
  Vertel de kinderen dat carnaval van oorsprong een rooms-katholiek feest is dat voor een periode van vasten komt. Laat de kinderen opzoeken welke andere religies ook een vastenperiode of -dag kennen. Gaat daar ook een feest aan vooraf? Of wordt juist het eind van het vasten gevierd? (Denk bijvoorbeeld aan het Suikerfeest bij de islam.) Geschiedenis Carnaval Vasten Klokhuis Ramadan
 • 33
  Aardrijkskunde en levensbeschouwing
  Laat de kinderen onderzoeken in welke plaatsen in Nederland carnaval uitbundig gevierd wordt, en waar minder. Laat ze dit inkleuren op een topografische kaart. Kunnen ze uitleggen waarom juist hier carnaval gevierd wordt? Wat is de rol van religie en van de ‘grote rivieren’?
 • 44
  Aardrijkskunde
  Carnaval wordt op veel plekken in de wereld gevierd. Kunnen de kinderen ontdekken waar zoal? En wordt het daar op dezelfde manier gevierd als in Nederland? Carnaval Brazilie Internationaal Carnaval
 • 55
  Geschiedenis
  Carnaval wordt al eeuwen gevierd. Ontdek met de kinderen hoe en waarom. Geschiedenis Carnaval
 • 66
  Muziek
  Laat de kinderen carnavalsnummers verzamelen. Kunnen ze overeenkomsten ontdekken? (Denk aan: feestelijk, vrolijke melodie, makkelijk mee te zingen, grappige teksten, ...) Laat ze een nummer kiezen en op de melodie een andere tekst schrijven.
 • 77
  Handvaardigheid
  Geef de kinderen een leeg portret op papier. Laat ze een ontwerp maken voor een schminkgezicht. Het wordt extra leuk als de kinderen elkaar vervolgens echt mogen schminken. Maak er een vrolijke klassenfoto van. Houd wel rekening met allergieën en de juiste hygiëne, zoals schone schminksponsjes.

Archief Tips

DELEN