7 x ouders laten weten dat het 10 minutengesprek voorbij is

Het lukt maar weinig leerkrachten om tijdens de 10 minutengesprekken niet uit te lopen. Wees gerust, het komt in meer beroepen voor. Huisartsen hebben vaak hetzelfde probleem. Er zijn wel trucjes voor om toch te proberen binnen die 10 minuten te blijven. Misschien zit er wat voor je tussen?

 • 11
  In het zicht
  Plaats een klok op een plek waar jij er duidelijk zicht op hebt. Start na 8 minuten met afronden en sta daarna op. Dat is voor de meeste mensen het duidelijkste signaal.
 • 22
  Timer
  Gebruik een timer, een mobieltje of een wekker. Laat deze afgaan na 8 of 9 minuten. Als je een Time Timer hebt, kun je die gebruiken. Je ziet dan duidelijk wanneer je moet gaan afronden.
 • 33
  Vervolgafspraak
  Stel bij het afronden de vraag of ouders nog iets willen bespreken. Nee? Sta op en geef de ouders een hand. Hebben ze wel een vraag? Maak meteen een afspraak om deze vraag te bespreken. Ouders voelen zich dan gehoord en jij kunt je voorbereiden op de vervolgafspraak.
 • 44
  Gesprekspunten
  Je kunt ouders gesprekspunten laten aangeven en ze zelf laten inschatten of ze aan tien minuten wel genoeg hebben. Je kunt eventueel een gesprek van een kwartier inplannen als ouders aangeven daar behoefte aan te hebben.
 • 55
  Briefje
  Hang een briefje op de deur: ‘Wilt u kloppen als u aan de beurt bent? Zo bewaken we samen de tijd.’
 • 66
  Schoolbel
  Laat iemand (die geen 10 minutengesprekken heeft) om de tien minuten de schoolbel bedienen. Daar profiteert iedere leerkracht van, want voor ouders is het duidelijk dat de tijd echt voorbij is.
 • 77
  Afschaffen
  Schaf de term ‘10 minutengesprekken’ af. Noem het bijvoorbeeld oudergesprekken en plan 15 minuten in per gesprek. Neem de tijd om alle gesprekken te voeren, het hoeft niet per se in één week gebeurd te zijn.

Archief Tips

DELEN