7 x tips om de werkdruk anders aan te pakken

De rapporten moeten worden geschreven en lessen voorbereid, er ligt een stapel nakijkwerk, Thomas heeft nieuwe differentiatie-oefeningen nodig, je moet nu echt die ouder bellen en ondertussen klopt een collega op de deur: of je nog naar de vergadering komt? Werken in het onderwijs vraagt veel van je. Voordat je het weet loop jezelf voorbij…
Met deze tips van werkdrukcoach Annemieke Schoemaker blijf je de werkdruk de baas.

Wil je meer tips of coaching? Kijk op de site van Annemieke Schoemaker. Of bestel een van de boeken over werkdruk in het onderwijs die zij schreef met Angela Kouwenhoven: ‘Van werkdruk naar werkplezier in het onderwijs’ en ‘Druk druk druk in het onderwijs: Slimmer Organiseren’.

 • 11
  Maak een planning voor werk op de korte termijn
  Leer jezelf aan om na schooltijd eerst alle taken te plannen voordat je begint. Bedenk wat je hoofdklus is en hoeveel tijd je aan elke taak wilt besteden. Zo voorkom je dat een taak onevenredig veel tijd in beslag neemt. En je ziet beter wat nu moet en wat eventueel kan wachten.
 • 22
  Pauzeer
  Je kunt niet meer doen als je doorrent. Dus loop tussendoor even weg uit je lokaal en maak een kort praatje met een collega. Haal bewust adem of beweeg. Dat kan ook een minipauze van twee minuten zijn. Bijvoorbeeld om een kopje thee te halen. Of om buiten even een frisse neus te halen.
 • 33
  Probeer drukke weken te ontluchten
  Voorkom extreem drukke weken door het maken van een planning op de middellange termijn. Bedenk: Wat komt er tussen nu en de meivakantie op me af? Hoe voorkom ik dat ik op het laatst pieken heb? In welke weken moet ik nee zeggen tegen nieuwe of extra dingen?
 • 44
  Gebruik de techniek van het timeboxen
  Geef een bepaalde taak een bepaalde tijd. En daar hou je daar aan. Denk bijvoorbeeld aan het maken van een leuke kleuterhoek. Daar kun je anderhalf uur mee bezig zijn, maar waarschijnlijk heb je na drie kwartier ook iets moois. De eerste tijd dat je aan zo'n taak werkt, ben je het efficiëntst. Vaak ben je daarna alleen bezig met perfectioneren. Time-boxen wordt veel gebruikt om grotere projecten, zoals de vernieuwing van de schoolbibliotheek of de organisatie van het zomerfeest, in kleine taken op te delen. Deze techniek werkt overigens niet bij taken die heel nauwkeurig moeten gebeuren, zoals het nakijken van toetsen.
 • 55
  Kijk of je het slimmer kunt organiseren
  Soms kan iets sneller als je goed nadenkt waar je wat neerlegt en in welke volgorde je het doet. Er zijn bijvoorbeeld leerkrachten die alle antwoorden van een meerkeuzetoets inspreken op hun mobiel. Ze luisteren naar de opname tijdens het nakijken. Zo hoeven ze niet steeds heen en weer te kijken of te bladeren in het antwoordenboekje.
 • 66
  Check of het moet
  Kijk goed naar alles wat op je lijstje staat. Vraag jezelf af: Moet het allemaal? Van wie eigenlijk? Weet je dat zeker, of denk je dat te weten? Check het eens bij je collega, schoolleider of bestuur. Je zult verbaasd staan hoe vaak er misverstanden zijn.
 • 77
  Kijk de kunst af bij anderen
  Heb je een collega die altijd relaxed is? Vraag eens hoe diegene het werk organiseert en welke keuzes hij/zij maakt. Waar wordt tijd bespaard?

Archief Tips

DELEN