Home Top 10 en tips 9x lestips met snoephartjes

Top 10 en tips

9x lestips met snoephartjes
9

Valentijnsdag; de een vindt het fantastisch, de ander pure commercie. Maar, het is in elk geval een mooie dag om een goede, aantrekkelijke les met hartjes te maken. Want wie kent ze niet, die harde hartjessnoepjes? Voor deze ene keer mag je snoepen tijdens de les!

Tip: Koop snoepjes van verschillende merken voor veel verschillende woorden. Of laat ze zelf bedrukken.

1. Taalhartjes

Laat de kinderen van de bovenbouw de hartjes sorteren in woordgroepen: zelfstandig naamwoord, werkwoord, bijvoeglijk naamwoord enzovoort.

2 Op onderzoek

Laat de kinderen uitzoeken wie de woorden op de snoepjes verzint door bijvoorbeeld de fabrikanten te mailen. Of laat kinderen de fabrikanten mailen met voorstellen voor nieuwe woorden. Hier alvast een onderzoekje door NRC uit 2010.

3 Gedichten maken

Elk kind trekt een snoephartje. Dat woord is het eerste woord van een elfje.

4 Ontwerpen

Geef de kinderen de opdracht om een nieuwe verpakking te ontwerpen voor een doosje hartjessnoepjes. Laat ze van tevoren nadenken waaraan de verpakking moet voldoen, zoals: het doosje moet voldoende stevig zijn, er moeten vijf hartjes in passen, de doosjes moeten makkelijk gevuld kunnen worden enzovoort. En is het doosje voor Valentijnsdag of een bruiloft of …?

5 Suikerwerk

Laat de kinderen uit zoeken hoeveel suikerklontjes er in een kilo hartjessnoepjes gaan.

6 Stempelen

Gebruik de hartjessnoepjes als stempel. Je kunt ze eerst op een blokje hout plakken om het stempelen makkelijker te maken. Je kunt ook een compositie maken van meerdere hartjes en daarmee stempelen. Maak er een valentijnskaart of inpakpapier mee.

7 Stempelen groep 3

Laat kinderen uit groep 3 het hartje met hun favoriete woord kiezen. Geef schrijf- en stempelopdrachten met dit woord.

8 Popart met hartjes

De kinderen maken een schilderij. Dat kan met de hartjes zelf, maar ook met de kleuren en vorm. Popart is heel geschikt hiervoor. Op Pinterest staan meerdere voorbeelden, bijvoorbeeld deze hartjes-Popart.

9 Hartjesslinger

Versier de klas met een hartjesslinger gebaseerd op de bekende snoepjes. Laat de kinderen samen verzinnen welke teksten ze erop willen en laat ze die bijvoorbeeld stempelen. Op de blog van Good Girls Company kwamen we deze prachtige hartjesslinger tegen.

Wil jij Juf & Meester ontvangen?

Schrijf je in voor Mijn Malmberg

Schrijf je gratis in voor Mijn Malmberg en vink bij je profielgegevens aan dat je Juf & Meester wilt ontvangen. Het magazine wordt dan twee keer per jaar gratis naar je schooladres gestuurd. Verzenden naar een privéadres is helaas niet mogelijk.

Juf & Meester wordt gratis verstuurd aan leden van MijnMalmberg.nl die minimaal eenmaal per jaar op hun account inloggen.

Meer top 10 en tips

10x toffe waterspelletjes

De tien tofste waterspelletjes.

9x werken met de watertafel

De leukste tips voor de watertafel.

7x leren over Rembrandt

7 x tips om te leren over (het leven van) Rembrandt
14,365FansLike
4,606VolgersVolg
5,716VolgersVolg

Mijn Malmberg

Word lid van Mijn Malmberg. Altijd gratis actueel lesmateriaal, direct inzetbaar in de les. Je hoeft alleen de lessen uit te printen en uit te delen. En je krijgt Juf & Meester 2x per jaar bij jou op school!

Zomer

De allerleukste lessuggesties rondom het thema zomer.

Voetbal

De allerleukste lessuggesties rondom het thema voetbal.

Kunst

De allerleukste lessuggesties rondom het thema kunst.

Kinderpraatje: kribbe

Juf: 'Weet iemand wat een kribbe is?' 'Ja juf, het is een soort Maxi-Cosi!'

Leestip: Het officiële Scratch jr. boek

Programmeren is niet alleen bestemd voor nerds en mensen die dol zijn op computers. Elk kind kan het (leren). En elke leerkracht ook.

Virus

In de middag had ik al dertien ouders gebeld met de vraag of ze alsjeblieft hun spugende, poepende of ijlende kind konden komen ophalen.