9x lestips met snoephartjes

Valentijnsdag.

De een vindt het fantastisch, de ander pure commercie: Valentijnsdag. Maar, het is in elk geval een mooie dag om een goede, aantrekkelijke les met hartjes te maken. Want wie kent ze niet, die harde hartjessnoepjes? Voor deze ene keer mag je snoepen tijdens de les!

Tip: Koop snoepjes van verschillende merken voor veel verschillende woorden. Of laat ze, afhankelijk van de les die je wilt doen, zelf bedrukken.

 • 11
  Taalhartjes
  Laat de kinderen van de bovenbouw de hartjes sorteren in woordgroepen: zelfstandig naamwoord, werkwoord, bijvoeglijk naamwoord enzovoort.
 • 22
  Op onderzoek
  Laat de kinderen uitzoeken wie de woorden op de snoepjes verzint door bijvoorbeeld de fabrikanten te mailen. Of laat kinderen de fabrikanten mailen met voorstellen voor nieuwe woorden. Hier alvast een onderzoekje door NRC uit 2010: onderzoek NRC
 • 33
  Gedichten maken
  Elk kind trekt een snoephartje. Dat woord is het eerste woord van een elfje.
 • 44
  Ontwerpen
  Geef de kinderen de opdracht om een nieuwe verpakking te ontwerpen voor een doosje hartjessnoepjes. Laat ze van tevoren nadenken waaraan de verpakking moet voldoen, zoals: het doosje moet voldoende stevig zijn, er moeten vijf hartjes in passen, de doosjes moeten makkelijk gevuld kunnen worden enzovoort. En is het doosje voor Valentijnsdag of een bruiloft of ...?
 • 55
  Suikerwerk
  Laat de kinderen uit zoeken hoeveel suikerklontjes er in een kilo hartjessnoepjes gaan.
 • 66
  Stempelen
  Gebruik de hartjessnoepjes als stempel. Je kunt ze eerst op een blokje hout plakken om het stempelen makkelijker te maken. Je kunt ook een compositie maken van meerdere hartjes en daarmee stempelen. Maak er een valentijnskaart of inpakpapier mee.
 • 77
  Stempelen groep 3
  Laat kinderen uit groep 3 het hartje met hun favoriete woord kiezen. Geef schrijf- en stempelopdrachten met dit woord.
 • 88
  Popart met hartjes
  De kinderen maken een schilderij. Dat kan met de hartjes zelf, maar ook met de kleuren en vorm. Popart is heel geschikt hiervoor: voorbeeld
 • 99
  Hartjesslinger
  Versier de klas met een hartjesslinger gebaseerd op de bekende snoepjes. Laat de kinderen samen verzinnen welke teksten ze erop willen en laat ze die bijvoorbeeld stempelen. voorbeeld vierde foto

Archief Tips

DELEN