Home Juf Naomi Brabant

Column Juf Naomi

Brabant
B

Juf Naomi Smits (36 jaar) staat stralend voor groep 3 en schrijft daar ook graag over. Ze is getrouwd met een heuse hulppiet en samen hebben ze een dochtertje: Roos (0 jaar). Ook zit ze vaak onder de glitters en is ze dol op klassepret, net(jes)werken, pubquizzen, (voor)lezen, koken, (web)shoppen, op vakantie gaan, een partijtje hockey, feestjes en flamingo’s.

‘Toch vind ik die zachte g van jou heel schattig hoor, juf!’

‘Toch vind ik die zachte g van jou heel schattig hoor, juf!’

Ik heb een ‘bondje’ met leerling Saar. Een Brabants bondje welteverstaan. Dat klinkt heel erg ‘Wie is de Mol?’-achtig, maar dat is het niet. Dagelijks bespreken Saar en ik even of er in Brabant nog licht brandt. En of de nachten nog lang zijn geweest. Het is ons momentje, een keigezellig onderonsje. Saar begrijpt mij als ik het over Oeteldonk heb en ik begrijp Saar als ze met haar opa naar Lampegat is gegaan. Saar heeft namelijk net als de juf Brabantse roots en Saar is net als de juf in de februarimaand een beetje verdrietig, omdat het carnaval aan onze neus voorbijgaat. Want ja, als je boven de rivieren woont, krijg je weinig mee van het hossende feestgedruis.

Gelukkig heeft Saar een juf die elke gelegenheid aangrijpt om van een gewone dag een feestje te maken. Er valt elke dag wel wat te vieren, is het motto. Zo verkleden we ons met de Kinderboekenweek als een favoriet boekpersonage of superheld, staan we met de Koningsspelen in het oranje te springen, hebben we met het Juffenfeest de uitbundigste verkleedkleren aan en komen we met het Voorleesontbijt zelfs in pyjama of onesie naar school. Zo vier ik stiekem op de raarste tijden toch een beetje carnaval.

Een tijd geleden vond ik dat ik mijn groep een beetje cultuur moest bijbrengen. En daar was Saar het roerend mee eens. Het Brabantse leven is namelijk meer dan alleen vier dagen verkleed rondlopen. Ik besluit daarom een lesje Brabants te geven.

Ik start de les met Nijntje in het Brabants. Het is lachen, gieren, brullen. Vervolgens maken we rondom Brabant een woordspin. De kinderen vinden daadwerkelijk dat ze ‘heul veul’ van Brabant weten: woorden als PSV, Guus Meeuwis, Roy Donders, worstenbroodjes, huispakken en Bossche bollen passeren de revue. Ook test ik mijn leerlingen op hun woordkennis. Wederom hilariteit. Een lippel? Dat is een lepel. Een juin? Die is wat moeilijker, maar dat blijkt een ui te zijn. En pils? Geen idee. Iris denkt dat het iets met vitamientjes te maken heeft. Helaas kan ik dat niet goed rekenen. En ook Saar schudt haar hoofd.
Ik stip nog wat historische hoogtepunten uit het hertogdom aan en tot slot hebben we het over accenten en dialecten. Er wordt opgemerkt dat ze overal in Nederland gek praten, maar vooral in Brabant. ‘Toch vind ik die zachte g van jou heel schattig hoor, juf!’ meldt Isa enthousiast. En dat beschouw ik als een groot compliment.

Na afloop vraag ik de kinderen wat ze van de les vonden. ‘Keigaaf!’ is het antwoord.
Missie geslaagd.

Juf Naomi Smits (36 jaar) staat stralend voor groep 3 en schrijft daar ook graag over. Ze is getrouwd met een heuse hulppiet en samen hebben ze een dochtertje: Roos (0 jaar). Ook zit ze vaak onder de glitters en is ze dol op klassepret, net(jes)werken, pubquizzen, (voor)lezen, koken, (web)shoppen, op vakantie gaan, een partijtje hockey, feestjes en flamingo’s.

Wil jij Juf & Meester ontvangen?

Schrijf je in voor Mijn Malmberg

Schrijf je gratis in voor Mijn Malmberg en vink bij je profielgegevens aan dat je Juf & Meester wilt ontvangen. Het magazine wordt dan twee keer per jaar gratis naar je schooladres gestuurd. Verzenden naar een privéadres is helaas niet mogelijk.

Juf & Meester wordt gratis verstuurd aan leden van MijnMalmberg.nl die minimaal eenmaal per jaar op hun account inloggen.

Meer Juf Naomi

Boekbespreking: je kunt er een boek over schrijven

De leerlingen van juf Naomi houden hun eerste boekbespreking!

Muziekles: rocken in groep 3

De groep 3 van juf Naomi krijgt (rock)muziekles.

Schoolfoto: snoetenpoetsers mee!

De groep 3 van juf Naomi gaat op de schoolfoto.

Wereldverbeteraars

De groep 3 van juf Naomi verbetert de wereld.
14,366FansLike
4,606VolgersVolg
5,716VolgersVolg

Mijn Malmberg

Word lid van Mijn Malmberg. Altijd gratis actueel lesmateriaal, direct inzetbaar in de les. Je hoeft alleen de lessen uit te printen en uit te delen. En je krijgt Juf & Meester 2x per jaar bij jou op school!

Zomer

De allerleukste lessuggesties rondom het thema zomer.

Voetbal

De allerleukste lessuggesties rondom het thema voetbal.

Kunst

De allerleukste lessuggesties rondom het thema kunst.

Jaarkaartjes

De laatste maanden van het jaar zijn druk, gezellig en soms spannend voor de kinderen. Kijk samen terug op het afgelopen jaar, wat ging er fout en waar kunnen jullie van nagenieten?
video

Makey Makey Go

Meester Sander probeert de leukste dingen voor je uit. Is het zo mooi als de verpakking je wil laten geloven?

Juffenzus

Juf Astrid heeft een juffenzus.