Home Juf Lysbeth Facebook shmacebook

Column Juf Lysbeth

Facebook shmacebook
F

Juf Lysbeth is leerkracht in de bovenbouw én getrouwd met meester Michiel. Ze heeft elke groep gehad, maar groep 8 is haar favoriet. Ze is een beetje jaloers op kinderen in haar klas die paardrijden, want dat zou ze zelf ook graag doen. Lysbeth volgt de ontwikkelingen in het onderwijs op de voet.

Ik kreeg zoveel reacties dat ik er bijna een wetenschappelijk kwantitatief onderzoek van zou kunnen maken.

Ik kreeg zoveel reacties dat ik er bijna een wetenschappelijk kwantitatief onderzoek van zou kunnen maken.

Toen ik merkte dat ik informatie misliep, ben ik toch maar lid geworden van Facebook. Ik ontdekte daar inderdaad een schat aan interessante verhalen, informatie en tips over de dagelijkse gang van zaken op scholen. Leerkrachten uit België en Nederland delen de meest uiteenlopende informatie met elkaar. Ik werd lid van enkele Facebookgroepen die specifiek gericht zijn op leerkrachten.

Scrollend door die groepen zag ik er waarschijnlijk uit als een stripfiguur met uitpuilende ogen van verbazing: wat zijn er veel leerkrachten lid en wat wordt er actief meegedacht!

Een willekeurig voorbeeld: iemand vroeg om een tof voorleesboek voor groep 5 en vertelde erbij dat er kinderen in haar groep zitten die sommige verhalen echt nog heel spannend vinden, zoals Dolfje Weerwolfje. Die leerkracht kreeg 84 reacties! Natuurlijk was niet alles bruikbaar en degenen die schreven: ‘Dolfje Weerwolfje is helemaal niet spannend!’ heeft ze hopelijk genegeerd, maar ik denk dat ze voor tien jaar haar lijstje voorleesboeken klaar had.

Uur na uur verdween toen ik eenmaal lid was van die groepen. Ik ontdekte zelfs een onderwijsmarktplaats.

Je voelt ’m vast al aankomen: ik durfde ook wel een poging te wagen. Ik vroeg me al heel lang af hoe collega’s op andere scholen het wisselen van groepjes aanpakken. Ik wissel na iedere vakantie en probeer dan zoveel mogelijk rekening te houden met de wensen van de kinderen en maak – in mijn ogen – verstandige combinaties. Dus die vraag stelde ik op Facebook. Niet een heel gekke vraag, dacht ik. Maar dat bleek een inschattingsfout. Ik kreeg zoveel reacties (274!) dat ik er bijna een wetenschappelijk kwantitatief onderzoek van zou kunnen maken, met als conclusie dat er net zoveel voorstanders als tegenstanders van groepjes zijn. Maar wat een bijzondere reacties zaten ertussen:

‘Wat achterlijk dat je ze na iedere vakantie laat wisselen, dat slaat toch nergens op?’

‘De leerkracht bepaalt, niet de kinderen.’

‘In vaste groepjes werken is echt niet meer van deze tijd, onder welke steen lig jij?’

Door de negatieve en ongenuanceerde reacties zag ik bijna niet meer dat er ook heel goede tips tussen zaten. Ik voelde me zelfs persoonlijk aangesproken. Maar het zorgelijkst vond ik het dat leerkrachten zich zo uiten op Facebook. Wat betekent dat in de praktijk voor de klas?

Toen ik mijn verhaal deed bij een collega, zei ze: ‘Joh, maak je niet zo druk. Het is maar Facebook. Dat moet je niet zo serieus nemen.’

Dat zette mij aan het denken. Dus ik moet de positieve reacties eruit vissen en de negatieve negeren. Als ik dat in de klas ook doe, krijgen we een heel aparte situatie…

Dus Facebook shmacebook. Weg ermee. Ik stap de volgende keer wel op m’n fiets en vraag de school in het dorp hiernaast hoe ze iets aanpakken. Krijg ik er waarschijnlijk ook nog een bak koffie bij.

Juf Lysbeth is leerkracht in de bovenbouw én getrouwd met meester Michiel. Ze heeft elke groep gehad, maar groep 8 is haar favoriet. Ze is een beetje jaloers op kinderen in haar klas die paardrijden, want dat zou ze zelf ook graag doen. Lysbeth volgt de ontwikkelingen in het onderwijs op de voet.

Wil jij Juf & Meester ontvangen?

Schrijf je in voor Mijn Malmberg

Schrijf je gratis in voor Mijn Malmberg en vink bij je profielgegevens aan dat je Juf & Meester wilt ontvangen. Het magazine wordt dan twee keer per jaar gratis naar je schooladres gestuurd. Verzenden naar een privéadres is helaas niet mogelijk.

Juf & Meester wordt gratis verstuurd aan leden van MijnMalmberg.nl die minimaal eenmaal per jaar op hun account inloggen.

Meer Juf Lysbeth

Laten we geen cadeaus meer maken

Juf Lysbeth strijdt voor de afschaffing van Vader- en Moederdagcadeaus!

1 apriltrauma

Juf Lysbeth heeft een 1 apriltrauma opgelopen.

Een flard

Juf Lysbeth wil meer tijd voor actualiteit!

Vortnajt

Juf Lysbeth leert 'the Floss' en haalt een stukje Fortnite de klas in.
14,359FansLike
4,558VolgersVolg
5,707VolgersVolg

Mijn Malmberg

Word lid van Mijn Malmberg. Altijd gratis actueel lesmateriaal, direct inzetbaar in de les. Je hoeft alleen de lessen uit te printen en uit te delen. En je krijgt Juf & Meester 2x per jaar bij jou op school!

Zomer

De allerleukste lessuggesties rondom het thema zomer.

Voetbal

De allerleukste lessuggesties rondom het thema voetbal.

Kunst

De allerleukste lessuggesties rondom het thema kunst.

Kinderpraatje: nieuwe juf

'De nieuwe juf is er. Oh ze heeft mooi haar.' 'Wie? waar is ze?' 'Nou, die daar, die in de gang met juf Ingrid praat. Die met het lange haar en het rode hoofd.'

Afscheid nemen bestaat niet

Jaar in jaar uit neem ik afscheid van de allerleukste en allerliefste leerlingen.

9 x een schone klas

Met deze schoonmaaktips blijft jouw klas spik en span!