Home Juf Naomi Gruwelijk eng

Column Juf Naomi

Gruwelijk eng
G

Juf Naomi Smits (37) staat stralend voor groep 3 en schrijft daar ook graag over. Ze is getrouwd met een heuse hulppiet en samen hebben ze een dochtertje: Roos (1). Ook zit ze vaak onder de glitters en is ze dol op klassepret, net(jes)werken, pubquizzen, (voor)lezen, koken, (web)shoppen, op vakantie gaan, een partijtje hockey, feestjes en flamingo’s.

Maar juf, jij bent al oud. Dan kun je toch niet bang zijn voor clowns?

Maar juf, jij bent al oud. Dan kun je toch niet bang zijn voor clowns?

Met de vraag ‘Waar ben je bang voor?’ open ik het kringgesprek in groep 3. De vingers vliegen de lucht in. Ik pak de vertelflamingo erbij en geef als eerste Juul de beurt.

‘Octopussen’, luidt haar antwoord. Nic heeft het niet zo op kleine vliegende insecten, alhoewel hij vogels en kippen ook niet zo relaxed vindt. Zoë en Bente zijn net als de juf bang voor slangen en Joey wil liever geen vleesetende planten in het wild tegenkomen. Ik stel hem – en ook de andere kinderen – gerust. In onze buurt vind je die nergens. Ravi bekent dat hij bang is voor oorlog. Nog voordat ik mijn mond kan opendoen, troost Joey zijn klasgenoot. ‘Die vind je ook niet in onze buurt. Wees maar niet bang!’

Dan steekt Fouad zijn vinger op. En met de vertelflamingo in zijn handen geklemd vertelt hij dat hij doodsbang is voor clowns. Vanwege de rode neus. En de witte schmink. ‘Want je weet niet wie erachter zit’, legt hij uit. Dat vinden de kinderen maar raar. ‘Dan kun je dus nooit naar het circus of naar McDonalds!’ zegt Mounia. ‘En wat doe je dan als je er eentje ziet?’ ‘Hard wegrennen.’ Fouad kijkt intussen alsof er ieder moment een clown de klas kan binnenstappen, dus ik knik hem bemoedigend toe. Ik begrijp hem namelijk maar al te goed.

‘Wie is er nou bang voor clowns?’ roept Lexi uit. ‘Nou, ik! Ik vind ze echt heel eng!’ geef ik toe. Het is acuut stil en de kinderen kijken mij vragend aan. Zo goed en kwaad als het kan, vertel ik over mijn coulrofobie. Ontstaan na het zien van de film It. De remake laat ik voorlopig dus nog even aan me voorbijgaan.
‘Maar juf, jij bent al oud. Dan kun je toch niet bang zijn voor clowns?’ Lexi kan het werkelijk waar niet geloven. Dat de kinderen mij oud vinden, vind ik nog beangstigender dan clowns.

Ik besluit het gesprek daarom over een andere boeg te gooien en introduceer het thema van ons volgende project. De kinderen zijn enthousiast bij het horen van het thema ‘gruwelijk eng’ en hebben meteen griezelig goede ideeën. Ricardo wil zijn vogelspin – op batterijen en met een afstandsbediening – meenemen, Kelly heeft een spookmasker dat ze graag wil laten zien en ik hang het kartonnen glitterskelet van de Action op. Na de introductie van de spannende kinderboeken lees ik voor uit De Gruffalo en tot slot gaan de kinderen aan de slag met de eerste opdracht.

Dan komt Fouad nog even naar me toe. Met een bibber in zijn stem vraagt hij of we het ook over clowns gaan hebben met het project. Ik verzeker hem dat zolang ik zijn juf ben, er geen clowns de klas binnenkomen. Hij zucht opgelucht. ‘Fijn juf, want clowns, die zijn gewoon gruwelijk eng!’

Juf Naomi Smits (36 jaar) staat stralend voor groep 3 en schrijft daar ook graag over. Ze is getrouwd met een heuse hulppiet en samen hebben ze een dochtertje: Roos (0 jaar). Ook zit ze vaak onder de glitters en is ze dol op klassepret, net(jes)werken, pubquizzen, (voor)lezen, koken, (web)shoppen, op vakantie gaan, een partijtje hockey, feestjes en flamingo’s.

Wil jij Juf & Meester ontvangen?

Schrijf je in voor Mijn Malmberg

Schrijf je gratis in voor Mijn Malmberg en vink bij je profielgegevens aan dat je Juf & Meester wilt ontvangen. Het magazine wordt dan twee keer per jaar gratis naar je schooladres gestuurd. Verzenden naar een privéadres is helaas niet mogelijk.

Juf & Meester wordt gratis verstuurd aan leden van MijnMalmberg.nl die minimaal eenmaal per jaar op hun account inloggen.

Meer Juf Naomi

Eén groot feest

Juf Naomi maakt er graag een feestje van in de klas.

Een spin in de morgen

Juf Naomi is niet bang voor spinnen! Integendeel...

Incognito

Op vakantie komt juf Naomi vaak leerlingen tegen!

Boekbespreking: je kunt er een boek over schrijven

De leerlingen van juf Naomi houden hun eerste boekbespreking!
14,486FansLike
4,641VolgersVolg
5,748VolgersVolg

Mijn Malmberg

Word lid van Mijn Malmberg. Altijd gratis actueel lesmateriaal, direct inzetbaar in de les. Je hoeft alleen de lessen uit te printen en uit te delen. En je krijgt Juf & Meester 2x per jaar bij jou op school!

Herfst

De allerleukste lessuggesties rondom het thema herfst.

Vervoer

De allerleukste lessuggesties rondom het thema vervoer.

Zomer

De allerleukste lessuggesties rondom het thema zomer.

Ontvang Juf & Meester gratis

Wil je ook Juf & Meester ontvangen? Schrijf je dan gratis in voor Mijn Malmberg en vink bij je profielgegevens aan dat je Juf &...
video

Bendoobox

Meester Sander probeert de leukste dingen voor je uit. Is het zo mooi als de verpakking je wil laten geloven? Kun je er echt wat mee in de klas? Is het zijn geld waard?
video

Thymio – de programmeerbare robot

Meester Sander probeert de leukste dingen voor je uit. Is het zo mooi als de verpakking je wil laten geloven?