Juf van de maand december 2016

Jolanda Zuydgeest

School: katholieke basisschool Sint-Maarten in Voorburg

Geeft les aan: groep 1/2

Aantal jaren voor de klas: sinds 2000 als onderwijsassistent, sinds 2005 als leerkracht

Jolanda publiceerde dit jaar haar eerste roman ‘Angst regeert de Vulpen’. Hiervoor liet ze zich inspireren door het leven en werken op de basisschool.

 

Leerkracht van de maand is een vaste rubriek op Juf & Meester

Waar gaat het verhaal over?

Het is een beetje thrillerachtig. Het gaat over een nieuwe directeur die op een basisschool gaat werken. Ze laat een nieuwe wind waaien. Personeel en ouders vragen ze zich af of ze wel kennis van zaken heeft. Zij willen haar weg hebben, maar de directeur is nog lang niet klaar…

Heb je je eigen school als inspiratie gebruikt?

Ik heb de ervaringen van mezelf en van mijn familie, die in het onderwijs werkt, wel een beetje meegenomen. Zo is een van de personages een fanatieke kleuterjuf. Daar herken ik mezelf en een collega in. Ook de randzaken als werkdruk en klassenbezoeken komen natuurlijk uit de onderwijspraktijk. De grimmige sfeer uit het boek is puur fantasie.

Herkennen je collega’s zich in een van de karakters?

Mijn collega’s verschillen van mening. Sommigen hebben moeite met mijn boek. Zij zeggen dat ze zaken herkennen. Tegelijkertijd krijg ik van mijn sportmaatje en vriendinnen die op andere scholen werken, ook terug dat ze zich in het verhaal herkennen. Ik denk dat er voor alle leerkrachten iets herkenbaars in zit.

Hoelang heb je over het boek gedaan?

Ruim twee jaar lang heb ik in weekenden, avonden en vakanties geschreven. Onze bibliotheek had vier jaar geleden een wedstrijd over een moordverhaal. Daarvoor heb ik ook een school als setting voor het verhaal gebruikt. Ik kreeg een eervolle vermelding. Toen is het idee al gaan spelen. Na een schrijfwedstrijd bij Kruidvat kwam ik in contact met een uitgever. Doordat zij mij achter de broek zat, is het boek er echt gekomen.

Was dit altijd al een wens van je?

Ja, als kind was ik al met schrijven bezig. Later ben ik cursussen kinderverhalen schrijven en columns gaan volgen. Ook in de klas houd ik ervan om verhalen te verzinnen. Ik vind het leuk om te kijken wat er bij de kinderen leeft. Dan verzin ik daar een verhaal bij met de namen van de kinderen erin. En zij maken dan weer tekeningen bij het verhaal. Vinden ze schitterend!

Ik ben heel trots dat ik dit bereikt hebt. Tegelijkertijd is het ook ontzettend spannend. Je steekt je nek uit… wat gaat een ander ervan vinden?

Als je mocht kiezen: schrijver of juf?

Ik kan me niets voorstellen bij schrijven voor je brood. Dat is zo lastig om te bereiken! Je moet het vooral voor je plezier doen… Stel dat ik een grote naam zou worden, dan wil ik minder werken en meer schrijven. Ik denk niet dat ik helemaal zou stoppen als leerkracht. Voor de klas staan vind ik ook superleuk!

Gaat je volgende boek ook over De Vulpen?

Dat is niet mijn uitgangspunt. Privé ben ik nu druk met mantelzorg. Daar zou ik ook een boek aan willen wijden.

Heb je tips voor leerkrachten met zulke ambities?

Niet opgeven en vooral doorgaan. Ik heb een foto van mezelf als klein meisje met een zelfgeschreven boek. Ik ben nu 54 jaar en mijn eerste boek is daar. Laat je inspireren door cursussen, tijdschriften en platforms als schrijvenonline. Zorg dat je de juiste mensen ontmoet. Als je je aan je droom vasthoudt, kom je er wel.

Archief Leerkracht van de maand

 • Meester van de maand maart 2019
 • Juf van de maand februari 2019
 • Meester van de maand januari 2019
 • Juf van de maand december 2018
 • Meester van de maand november 2018
 • Meester van de maand oktober 2018
 • Juf van de maand september 2018
 • Juf van de maand juli 2018
 • Juf van de maand juni 2018
 • Meester van de maand mei 2018
 • Juf van de maand april 2018
 • Meester van de maand maart 2018
 • Leerkracht van de maand - special
 • Meester van de maand januari 2018
 • Juf van de maand december 2017
 • Meester van de maand november 2017
 • Meester van de maand oktober 2017
 • Juf van de maand september 2017
 • Juf van de maand juni 2017
 • Juf van de maand mei 2017
 • Juf van de maand april 2017
 • Juf van de maand maart 2017
 • Juf van de maand februari 2017
 • Meester van de maand januari 2017
 • Leerkracht van de maand is een vaste rubriek op Juf & Meester
  Juf van de maand december 2016
 • Juf van de maand november 2016
 • Meester Wouter Siebers, meester van de maand oktober Juf & Meester
  Meester van de maand oktober 2016
 • Juf Clair als juf van de maand
  Juf van de maand september 2016
 • leerkracht van de maand Bo Juf & Meester
  Juf van de maand juli-augustus
 • Juf van de maand juni 2016, Juf & Meester, juf Linda
  Juf van de maand juni
 • Juf en Meester: juffen van de maand mei: Harja en Rosa
  Juf van de maand mei
 • Juf van de maand maart
 • Juf van de maand februari
 • juf en meester - juf van de maand - elize jong
  Juf van de maand januari
DELEN