Juf van de maand februari 2017

Astrid Horst

School: Viaa in Zwolle, loopt stage bij de Ds. Van Maasschool in Wapenveld

Geeft les aan: groep 1/2 en groep 4/5

Aantal jaren voor de klas: 0

Astrid is dit schooljaar op veertigjarige leeftijd aan de pabo begonnen. Ze volgt een vierjarige opleiding naast haar baan als evenementenmedewerker.

Waarom ben je op veertigjarige leeftijd aan de pabo begonnen?

Mijn ouders hebben een eigen bedrijf. Toen ik een vervolgopleiding moest kiezen, heb ik erg getwijfeld: de zakenkant of het onderwijs. Uiteindelijk koos ik voor een communicatieopleiding. Nu werk ik op een ROC als evenementenmedewerker.

Toen ik kinderen kreeg, begon het opnieuw te kriebelen. Ik hielp mee met activiteiten op school en kwam in het bestuur van de school. Toen ik dit jaar 40 werd, moest ik van mezelf een knoop doorhakken. Nu of nooit.

En wat is je indruk zo halverwege je eerste jaar?

Ik vind het geweldig! Ik geniet volop en krijg er veel energie van. Daarbij komt dat ik christelijk ben en voel dat God me begeleidt in deze stap. Elke donderdag ga ik naar de pabo en op vrijdag loop ik stage. De ene dag krijg ik theorie en de volgende dag zie ik het meteen in de praktijk terug. Ik observeer kinderen nu heel anders dan ik als moeder deed. Veel didactischer. Muziek is mijn specialiteit, mijn gitaar gaat mee de klas in. Ik speel bijvoorbeeld tijdens de wisseling van activiteiten. Dat geeft rust. Gaaf vind ik ook die glinstering in de ogen van kinderen. Dat aha-moment als je iets uitlegt. En ik geniet van de gymles met de kleuters. Die vrijheid die ze hebben!

Wie zijn je klasgenoten op de pabo? 

Onze basisgroep bestaat uit vijf studenten met allerlei achtergronden. De één komt uit de ICT, de ander uit de Urker visserij. Bij vakken worden studenten van verschillende routes met elkaar gecombineerd, zoals verkorte routes en de universitaire pabo. Daardoor heb ik les met jong en oud. Sommige meiden spreken me zelfs met ‘u’ aan!

Is een pabo-opleiding moeilijker of makkelijker als je ouder bent?

Ik denk dat je wat voordelen in de praktijk hebt als je ouder bent. Vooral als je zelf kinderen hebt. Zo voel ik makkelijk aan wanneer een kind gerust gesteld moet worden. En ik kan me goed verplaatsen in de ouders. Ik begrijp bijvoorbeeld de stress rondom het ochtendritueel. We geven elkaar ook tips. Ik leer van de ouders en zij van mij.

De theorie is wel lastiger voor mij dan voor studenten die van de middelbare school komen. Vooral bij vakken zoals ontwikkelingspsychologie of geschiedenis. Dat is echt stampen. Ik moet weer leren leren. Toetsen vind ik spannend. Gelukkig ben ik super gemotiveerd. Voor je gevoel hangt er veel vanaf als je op latere leeftijd de keuze maakt om weer te gaan studeren.

Hoe zie je je toekomst?

Ik weet het nog niet zo goed. Ik sta met één been in het onderwijs en met het andere in de evenementen. Ik kan nog geen keuze maken en vind het allebei leuk. Ik weet niet of ik het op den duur misschien wel zou kunnen combineren…? Ik merk dat het werk voor de klas veel voorbereiding vraagt en de evenementenwereld heeft veel onregelmatige tijden… Eerst maar eens mijn propedeuse halen!

Wat wil je andere leerkrachten meegeven?

Doe iets waar je hart ligt! Als je hart er ligt, dan krijg je energie en geef je dat door aan de kinderen. Houd je leven in balans. Ook je gezin is belangrijk. Zonder steun van mijn gezin had ik deze stap niet gezet.

Archief Leerkracht van de maand

 • Meester van de maand maart 2019
 • Juf van de maand februari 2019
 • Meester van de maand januari 2019
 • Juf van de maand december 2018
 • Meester van de maand november 2018
 • Meester van de maand oktober 2018
 • Juf van de maand september 2018
 • Juf van de maand juli 2018
 • Juf van de maand juni 2018
 • Meester van de maand mei 2018
 • Juf van de maand april 2018
 • Meester van de maand maart 2018
 • Leerkracht van de maand - special
 • Meester van de maand januari 2018
 • Juf van de maand december 2017
 • Meester van de maand november 2017
 • Meester van de maand oktober 2017
 • Juf van de maand september 2017
 • Juf van de maand juni 2017
 • Juf van de maand mei 2017
 • Juf van de maand april 2017
 • Juf van de maand maart 2017
 • Juf van de maand februari 2017
 • Meester van de maand januari 2017
 • Leerkracht van de maand is een vaste rubriek op Juf & Meester
  Juf van de maand december 2016
 • Juf van de maand november 2016
 • Meester Wouter Siebers, meester van de maand oktober Juf & Meester
  Meester van de maand oktober 2016
 • Juf Clair als juf van de maand
  Juf van de maand september 2016
 • leerkracht van de maand Bo Juf & Meester
  Juf van de maand juli-augustus
 • Juf van de maand juni 2016, Juf & Meester, juf Linda
  Juf van de maand juni
 • Juf en Meester: juffen van de maand mei: Harja en Rosa
  Juf van de maand mei
 • Juf van de maand maart
 • Juf van de maand februari
 • juf en meester - juf van de maand - elize jong
  Juf van de maand januari
DELEN