Home Marc Kinderboekenschrijver in het wild

Column Marc

Kinderboekenschrijver in het wild
K

Marc ter Horst (50 jaar) is vader van Simon (12 jaar) en Aniek (14 jaar). Hij is tekstschrijver, educatief auteur en schrijver van informatieve kinderboeken, waaronder ‘De oma van de oma van mijn oma’, ‘De wortels van Oranje’ en ‘Palmen op de Noordpool’.

Hulpeloos kijk ik naar de juf, die van achter haar nakijkwerk een krachteloos dreigement fluistert...

Hulpeloos kijk ik naar de juf, die van achter haar nakijkwerk een krachteloos dreigement fluistert...

‘Daar is ie!’ sist het opgewonden over het schoolplein. De dapperste loopt aarzelend in mijn richting en vraagt ‘Bent u de kinderboekenschrijver?’

‘Kun je het aan me zien?’ vraag ik.

Ja, dat kunnen ze. Zelfs al heb ik mijn jasje met armstukken dit keer niet aan. Ik vind het altijd zo aardig als een school haar kinderen op een kinderboekenschrijver trakteert. En natuurlijk ook dat de school mij op de aandacht van haar kinderen trakteert. Het kost toch een paar centen, al valt dat door de bijdrage van de SSS nog reuze mee. En ik doe er natuurlijk alles aan om de kinderen waar voor hun geld te geven. Maar dat is niet altijd even makkelijk.

In de eerste groep 7 waar ik kom, gaat het super. Op wat gehannes met het digibord na kan ik spreken van een wervelende show. Nou ja, show. Ik ben natuurlijk schrijver en geen entertainer. Mijn natuurlijke habitat is niet groter dan mijn werkkamer. Tussen mijn beeldscherm, de boekenkast en het koffiezetapparaat voel ik mij pas echt op mijn gemak. Maar sinds de tournee van mijn eerste Kinderboekenweek lonkt de buitenwereld steeds meer.

In de eerste groep 8 is mijn optreden al net zo’n succes. Ik vertel hoe dat nou werkt, een boek schrijven. Ik laat dia’s zien vol correcties van de redacteur. Ik mix er wat mediawijsheid doorheen als ik het over mijn bronnen heb. Ik ontlok ze oeh!’s en ah!’s met het verhaal over de uitbarsting van de Krakatau. En ik geef ze ruim de tijd om vragen te stellen. ‘Heeft u zelf ook kinderen?’ ‘Woont u in een villa?’ ‘Wilt u mijn verhaal lezen?’

Maar bij de tweede groep 8 is de magie plots verdwenen. Ik begin niet anders dan in de andere groepen, maar op de een of andere manier interesseert het ze geen lor. De kinderen praten er doorheen. Ze zitten aan elkaar. Een paar keer vraag ik of ze stil willen zijn. Het heeft maar even resultaat. Ik ben natuurlijk schrijver en geen leerkracht. Hulpeloos kijk ik naar de juf, die van achter haar nakijkwerk een krachteloos dreigement fluistert. Ongeïnspireerd steek ik mijn verhaal verder af voor de paar kinderen die nog luisteren.

Gelukkig gaat het in de volgende groep weer als een trein. Met grote ogen en open mond zuigen ze de informatie op. Bij het vragenrondje blijven de vingers omhoog schieten.

‘Een heerlijke groep!’ verzucht de juf, als de kinderen het lokaal uitstromen. ‘Heel anders dan de groep die ik vorig jaar had.’

Ik denk dat ik wel weet welke groep dat was. Petje af voor de juf die dat een heel jaar volhoudt.

Marc ter Horst (50 jaar) is vader van Simon (12 jaar) en Aniek (14 jaar). Hij is tekstschrijver, educatief auteur en schrijver van informatieve kinderboeken, waaronder ‘De oma van de oma van mijn oma’, ‘De wortels van Oranje’ en ‘Palmen op de Noordpool’.

Wil jij Juf & Meester ontvangen?

Schrijf je in voor Mijn Malmberg

Schrijf je gratis in voor Mijn Malmberg en vink bij je profielgegevens aan dat je Juf & Meester wilt ontvangen. Het magazine wordt dan twee keer per jaar gratis naar je schooladres gestuurd. Verzenden naar een privéadres is helaas niet mogelijk.

Juf & Meester wordt gratis verstuurd aan leden van MijnMalmberg.nl die minimaal eenmaal per jaar op hun account inloggen.

Meer Meester Marc

Klimaatverandering

Marc stelt klimaatverandering aan de kaak.

Thema’s

Marc wil thema’s recyclen

Lespakketten

Marc wil een lespakket over lespakketten.

Voorbij

Meester Marc mist het schoolplein.
14,360FansLike
4,558VolgersVolg
5,706VolgersVolg

Mijn Malmberg

Word lid van Mijn Malmberg. Altijd gratis actueel lesmateriaal, direct inzetbaar in de les. Je hoeft alleen de lessen uit te printen en uit te delen. En je krijgt Juf & Meester 2x per jaar bij jou op school!

Zomer

De allerleukste lessuggesties rondom het thema zomer.

Voetbal

De allerleukste lessuggesties rondom het thema voetbal.

Kunst

De allerleukste lessuggesties rondom het thema kunst.

Frietjes!

Natuurlijk valt een kind een gat in zijn hoofd en komen hulpouders niet opdagen.

Leestip: De oma van mijn oma van mijn oma

Waar zullen onze kinderen wonen? Wat voor werk zullen ze doen? Zullen ze een partner vinden? Zullen ze wel gelukkig zijn? Een vooruitblik op de toekomst van onze kinderen.

Kopieerschool

Er is niks aan te doen. Mijn zoon zit nou eenmaal op een kopieerschool.