Leestip: De mooiste vis van de zee leert verliezen

door Marcus Pfister

Een boek om te winnen dit keer! De meeste leerkrachten uit de onderbouw zijn bekend met boeken over de mooiste vis van de zee. De prachtige blauwe omslagen met de (echt) glinsterende schubben hebben een grote aantrekkingskracht op kinderen. Ondanks de soms wat belerende verhalen, zijn de thema’s in deze mooie prentenboeken goed herkenbaar en toepasbaar op situaties bij kleuters. Half juni verschijnt een splinternieuwe titel in deze serie. In het kort: de mooiste vis van de zee heeft een nieuw vriendinnetje, Roodvin. Ze spelen verstoppertje, maar Regenboog verliest keer op keer. Dan zwemt hij boos weg. Zijn vriendinnetje zorgt ervoor dat Regenboog begrijpt dat het bij spelletjes niet alleen om hem gaat.

Tips om dit boek te gebruiken in de klas:

  • Haal bij de bieb of uit jullie eigen collectie op school alle boeken van de Mooiste vis van de zee en zet ze bij elkaar.
  • Gebruik dit boek als er in je groep bijvoorbeeld iets aan de hand is geweest waarbij ‘sorry zeggen’ een issue was. Lees het verhaal gewoon nog eens voor en vergelijk het (voorzichtig) met de betreffende situatie. Misschien weten kinderen zelf ook nog wel iets uit eigen ervaring te vertellen?
  • Samen spelen en tegen je verlies kunnen is ook een thema in dit boek. Pak het boek erbij als het van toepassing is. Hoe vaker je het voorleest, hoe makkelijker het is om de kinderen de link te laten leggen bij een gebeurtenis in de groep.
  • Laat de kinderen het verhaal naspelen, bijvoorbeeld in de verteltafel.
  • Kijk eens bij www.jufjanneke.nl en zoek op ‘mooiste vis van de zee’. Je vindt er een compleet pakket.
  • Ook www.jufanke.nl (thema water) en www.kinderboekenjuf.nl hebben leuke ideeën bij de verhalen van de Mooiste vis.
  • Wil jij dit boek ook voor je groep? Uitgeverij de Vier Windstreken geeft een prachtig pakket weg, speciaal voor de bezoekers van www.juf&meester.nl.
    In dat pakket zit het prentenboek De mooiste vis van de zee deel 1 en deel 8 (de nieuwste!), een bundel met Vijf avonturen met Regenboog, het Mooiste vis-zwartepietenspel, een vingerpopje én prachtige posters voor in de klas! Mail naar juf@malmberg.nl en leg uit waarom jij dit prijzenpakket graag voor je groep wilt winnen.
  • Heb je al een Mooiste vis van de zee-vingerpopje of win jij straks het pakket? Dan kun je ook meedoen aan de fotowedstrijd. Wie op vakantie gaat, neemt het vingerpopje mee en fotografeert Regenboog op een bijzondere locatie. Kijk op www.vierwindstreken.com.
DELEN