Leestip: Het officiële Scratch jr. boek

Een boek over programmeren

Programmeren is niet alleen bestemd voor nerds en mensen die dol zijn op computers. Elk kind kan het (leren). En elke leerkracht ook. Echt waar. Koop dit boek en zet de app op je tablet. Sla het boek open en je zult zien: binnen tien minuten heb jij iets geprogrammeerd. Als je het boek uit hebt, kun je met je kinderen aan de slag. Wedden dat ze het net zo leuk vinden als jij?

leestip september Juf & Meester: Scratch jr.

Tips om dit boek in de klas te gebruiken:

  • Het boek is bedoeld voor kinderen tussen 5 en 7 jaar. Maar je kunt ook prima aan de slag met Scratch jr. met een bijdehand kind van 4 jaar of met een kind van 8 jaar dat nog nooit heeft geprogrammeerd. Er is overigens ook Scratch, voor kinderen vanaf 8 jaar. (Dat bestond al eerder.)
  • Het doorlopen van het boek heeft begeleiding nodig, al was het bijvoorbeeld alleen het voorlezen aan kinderen die zelf nog niet kunnen lezen. Vraag ouders, stagiairs of assistenten om dit op zich te nemen. De kinderen kunnen na ieder hoofdstuk zelfstandig aan de slag. Streef ernaar om het boek uit te krijgen.
  • Laat zo veel mogelijk kinderen kennismaken met Scratch jr. als het in te plannen is. Natuurlijk kun je ook een kleine groep ermee aan de slag laten gaan, maar het is juist mooi om het breed aan te bieden, omdat het toegankelijk is voor alle niveaus (je hoeft er geen ‘pluskind’ voor te zijn).
  • Vervang wekelijkse activiteiten zoals gezelschapsspelletjes of computertijd door het aanleren van Scratch jr.
  • Raad het boek aan in de nieuwsbrief van school. Ouders kunnen eenvoudig zelf met hun kind aan de slag.
  • Geef kinderen tijd op de tablet om te experimenteren met Scratch jr. Laat ze allerlei variaties bouwen. Laat ze hun bouwsels presenteren op het digibord. Kunnen ze uitleggen hoe ze het aangepakt hebben?
  • Hebben de kinderen thuis tablets? Geef ze een opdracht mee naar huis om een verhaal te programmeren. Ze kunnen het filmpje (met hulp van ouders) mailen.
  • Bekijk de website van Scratch jr. Daar vind je tips om ermee aan de slag te gaan. Let op: het is in het Engels.
  • Boek uit en willen de kinderen meer? Laat ze dan in Scratch Op de website van Codekinderen vind je meer uitleg én een lesbrief.

Het officiële Scratch jr. boek door Marina Bers Umaschi en Mitchel Resnick

DELEN