Gastcolumn

Na-apen
N

Lisa Jansen-Scheepers
Lisa Jansen-Scheepers is leerkracht op een kleine school in Zuid-Limburg. Op lessenvanlisa.nl deelt ze lesideeën voor het basisonderwijs.

Als leerkracht van een grote combinatiegroep word ik er steeds weer op gewezen hoe goed leerlingen elkaar kunnen helpen.

Als leerkracht van een grote combinatiegroep word ik er steeds weer op gewezen hoe goed leerlingen elkaar kunnen helpen.

Ik maak een rondje over het plein en zie dat een kleuter tegen een rondslingerend pakje schopt. Nog voor ik er iets van kan zeggen, hoor ik een stem: ‘Als je ertegen kunt trappen, kun je het ook oprapen.’ Ik draai me om en zie Joep uit groep 8, maar het is alsof ik mezelf hoor.

Later op de dag zie ik hoe een leerling uit groep 5 met een moeilijke som worstelt. ‘Ik snap er niks van,’ jammert ze. Ashley van groep 6 schiet te hulp: ‘Ik ga je niet het antwoord verklappen, maar ik kan er wel een makkelijkere som van maken.’ Ik zie hoe ze 82 – 39 in het kladblok doorstreept en 82 – 9 opschrijft. Probleem opgelost, beide meiden weer aan het werk.

Als leerkracht van een grote combinatiegroep word ik er steeds weer op gewezen hoe goed leerlingen elkaar kunnen helpen. Het lijkt wel alsof ze me helemaal niet meer nodig hebben, bedenk ik me dan toch wel enigszins spijtig. Maar het tegendeel is waar. Want waar heeft Joep zo vaak gehoord dat wij het schoolplein samen netjes houden? En wie heeft Ashley vorig jaar geholpen toen zij aftrekken over het tiental nog zo lastig vond?

Kinderen apen je na. Ze kopiëren het gedrag van de volwassenen om zich heen. Het is daarom aan ons om de goede voorbeelden te geven. En als we ze dan ‘betrappen’ op het helpen van elkaar, dan is dat een compliment waard voor die leerling, maar ook voor ons.

Dus als ik weer eens zo’n kleine juf of meester in de dop zie, leun ik even achterover om daarvan te genieten. Maar niet te lang, want uiteindelijk hebben ze mij en mijn goede voorbeelden weer hard nodig.

Lisa Jansen-Scheepers
Lisa Jansen-Scheepers is leerkracht op een kleine school in Zuid-Limburg. Op lessenvanlisa.nl deelt ze lesideeën voor het basisonderwijs.

Wil jij Juf & Meester ontvangen?

Schrijf je in voor Mijn Malmberg

Schrijf je gratis in voor Mijn Malmberg en vink bij je profielgegevens aan dat je Juf & Meester wilt ontvangen. Het magazine wordt dan twee keer per jaar gratis naar je schooladres gestuurd. Verzenden naar een privéadres is helaas niet mogelijk.

Juf & Meester wordt gratis verstuurd aan leden van MijnMalmberg.nl die minimaal eenmaal per jaar op hun account inloggen.

Meer gastcolumns

Niks bijzonders

Juf Margreet heeft haar eerste oudergesprek bij de juf van haar dochter.

Zet lezen in de klas eens op zijn kop

Juf Sonja heeft verschillende leesbrillen.

Curlingouder

Juf Klaske is stiekem een curlingouder.

Korte benen, blote voeten

Meester Jelte heeft een boeiend gesprek over korte benen.
14,366FansLike
4,606VolgersVolg
5,717VolgersVolg

Mijn Malmberg

Word lid van Mijn Malmberg. Altijd gratis actueel lesmateriaal, direct inzetbaar in de les. Je hoeft alleen de lessen uit te printen en uit te delen. En je krijgt Juf & Meester 2x per jaar bij jou op school!

Zomer

De allerleukste lessuggesties rondom het thema zomer.

Voetbal

De allerleukste lessuggesties rondom het thema voetbal.

Kunst

De allerleukste lessuggesties rondom het thema kunst.

Jaarkaartjes

De laatste maanden van het jaar zijn druk, gezellig en soms spannend voor de kinderen. Kijk samen terug op het afgelopen jaar, wat ging er fout en waar kunnen jullie van nagenieten?
video

Makey Makey Go

Meester Sander probeert de leukste dingen voor je uit. Is het zo mooi als de verpakking je wil laten geloven?

Juffenzus

Juf Astrid heeft een juffenzus.