Home Gastcolumn Ode aan de kleuter

Gastcolumn

Ode aan de kleuter
O

Mariska Sipers
Mariska Sipers is leerkracht-specialist jonge kind en schoolopleider van pabo-studenten. De uitspraken van kleuters vindt zij goud waard. Zij verwerkt ze graag in verhalen en cartoons om hun vindingrijkheid een mooie plek te geven.

Kleuters zijn lopende cabaretiers, zonder dat ze het zelf in de gaten hebben.

Kleuters zijn lopende cabaretiers, zonder dat ze het zelf in de gaten hebben.

‘Mijn lievelingsdier is een kat!’, roept een kleuter trots. ‘Mijn papa zegt dat hij alleen van kale poezen houdt!’ is de reactie van haar vijfjarige buurman. Ik bijt op de binnenkant van mijn wang. Volgende week zie ik papa op het oudergesprek. Uiteraard geef ik hem net als altijd keurig een hand. Vanbinnen gier ik het uit van het lachen. Papa, je moest eens weten…

De uitspraken van mijn kleuters maken mijn dagen de moeite waard. Ik stap aan het eind van de dag in mijn roze Suzuki Alto, die altijd gevuld is met spullen voor de klas en verheug me erop om alles thuis aan mijn vriend te vertellen. Zoals het verhaal van Saartje. Saartje vertelde dat ze op vakantie was geweest in een hotel met wel drie zwembaden. Ik vroeg haar: ‘Welk zwembad vond je dan het leukst?’ Saartje: ‘Het bubbelbad, juf!’ Toen ik haar vroeg waarom ze die het leukst vond, antwoordde ze met een grote grijns: ‘Omdat de borsten van mijn vader daarin op en neer gingen!’

Kleuters zijn lopende cabaretiers, zonder dat ze het zelf in de gaten hebben. Het zijn creatieve taalkunstenaars in hun puurste vorm. Wij zijn als volwassenen door onze kennis en ervaring soms al te veel gevormd, om nog in alle vrijheid te kunnen denken en de meest wonderlijke verbindingen te kunnen leggen. Ik ben mijn kleuters dankbaar dat zij mij door hun flexibiliteit ook nog zo aan het denken zetten.

Het eind van het schooljaar nadert. Ik loop met een aantal kleuters de zolder op, om een paar themakisten op te ruimen. Een meisje kijkt verwonderd de zolder rond. Hier was ze nog nooit geweest. Ik zie haar rondkijken en ga er vanuit dat ze zich verbaast over de hoeveelheid spullen die ze ziet staan. Natuurlijk, ik had het kunnen weten… iets anders houdt haar bezig. ‘Juf? Waar staat jouw bed?’ In de ogen van kleuters woont de juf op school en is het heel gek als de juf zegt dat ze ook een vader en moeder heeft.

Als Bas me vraagt: ‘Juf, wat doe je eigenlijk voor werk?’ moet ik hartelijk lachen. Later bedenk ik dat ik anders had willen reageren. Ik zou namelijk willen zeggen: ‘Ik mag het mooiste werk ter wereld doen!’

Mariska Sipers
Mariska Sipers is leerkracht-specialist jonge kind en schoolopleider van pabo-studenten. De uitspraken van kleuters vindt zij goud waard. Zij verwerkt ze graag in verhalen en cartoons om hun vindingrijkheid een mooie plek te geven.

Wil jij Juf & Meester ontvangen?

Schrijf je in voor Mijn Malmberg

Schrijf je gratis in voor Mijn Malmberg en vink bij je profielgegevens aan dat je Juf & Meester wilt ontvangen. Het magazine wordt dan twee keer per jaar gratis naar je schooladres gestuurd. Verzenden naar een privéadres is helaas niet mogelijk.

Juf & Meester wordt gratis verstuurd aan leden van MijnMalmberg.nl die minimaal eenmaal per jaar op hun account inloggen.

Meer gastcolumns

Niks bijzonders

Juf Margreet heeft haar eerste oudergesprek bij de juf van haar dochter.

Zet lezen in de klas eens op zijn kop

Juf Sonja heeft verschillende leesbrillen.

Curlingouder

Juf Klaske is stiekem een curlingouder.

Korte benen, blote voeten

Meester Jelte heeft een boeiend gesprek over korte benen.
14,412FansLike
4,626VolgersVolg
5,743VolgersVolg

Mijn Malmberg

Word lid van Mijn Malmberg. Altijd gratis actueel lesmateriaal, direct inzetbaar in de les. Je hoeft alleen de lessen uit te printen en uit te delen. En je krijgt Juf & Meester 2x per jaar bij jou op school!

Vervoer

De allerleukste lessuggesties rondom het thema vervoer.

Zomer

De allerleukste lessuggesties rondom het thema zomer.

Voetbal

De allerleukste lessuggesties rondom het thema voetbal.

Gezocht: leerkrachten van de maand

Juf & Meester is ook dit schooljaar op zoek naar leerkrachten van de maand!

Kinderpraatje: fiets

'Juf, iemand heeft de fiets kapot gemaakt!' 'Welke fietst bedoel je?' 'Nou, die met dat zadel'

Leestip: De buitengewoon opmerkelijke dagboeken van Gregor Groentestein

Maandag. Ik snap er geen knikker van… Woensdagavond. Zo, die is weg! …