Thema’s

Column Marc

Juf & Meester - Columns - Meester Marc

Marc ter Horst (50 jaar) is vader van Simon (12 jaar) en Aniek (14 jaar). Hij is tekstschrijver, educatief auteur en schrijver van informatieve kinderboeken, waaronder ‘De oma van de oma van mijn oma’, ‘De wortels van Oranje’ en ‘Palmen op de Noordpool’.

Waarom ieder jaar weer nieuwe thema's verzinnen?

Juf en Meester - Columns - Logo Meester Marc

Het thema van deze column is Thema’s. Ik ben ontzettend blij met dit thema, want je kunt er heel veel mee. Je kunt het bijvoorbeeld hebben over het thema van een les, een liedje of de Kinderboekenweek.

Logisch dat ik er blij mee ben. Ik heb het thema zelf gekozen. Toch kwam ik deze redenatie regelmatig tegen in de nieuwsbrief van de basisschool. ‘De komende zes weken hebben we gekozen voor het thema Automatisch. We zijn heel blij met dit thema, want je kunt er van alles mee.’

Origineel thema natuurlijk: Automatisch. Je hoort de juffen- en meesterhersens knarsen en je ziet het zweet onder de deur van de docentenkamer vandaan komen. Maar hoera, het is weer gelukt: vijf thema’s om het nieuwe schooljaar aan op te hangen.

Toch vraag ik me van alles af. Waarom ieder jaar weer nieuwe thema’s verzinnen, terwijl de thema’s van vier jaar terug nog in een laatje liggen? Kan de school of de SLO of het ministerie of de koning niet gewoon twintig thema’s verordonneren waarmee een hele generatie kinderen jaar na jaar uit de voeten kan? We weten allemaal hoe moeilijk het is om een fatsoenlijk thema te bedenken, dus kun je ze maar beter recyclen.

Op de school van onze kinderen hadden de thema’s altijd iets aangenaam willekeurigs: Dag & nacht, Het oude Egypte, Bruggen bouwen, Wie ben ik? Enig systeem hebben we er nooit in kunnen ontdekken. Als je het mij vraagt, zijn er trouwens maar een paar thema’s goed genoeg om die arme kindertjes wekenlang mee lastig te vallen. Onderwerpen als water, energie en voeding misschien. Dingen waar allerlei kanten aan zitten, maar waar heel veel kanten juist ook niet aan zitten. Dat maakt Automatisch toch een beetje een zwaktebod.

Wacht, ik pak de nieuwsbrief er nog even bij. Dit is wat de kinderen van Unit Blauw erover schreven. ‘Dit zijn dingen die bijvoorbeeld automatisch zijn: computer, tv, het klimaat, haar, knipperen, zonnestelsel, radio en nog veel meer.’ Ja, ho, wacht eens even kindertjes! Als alles automatisch is, is zo’n thema natuurlijk volstrekt overbodig. Daar kunnen jullie niets aan doen, maar de juffen en meesters wel. Maar dat doen ze dus meestal niet. Het thema staat vast en alles wat je erbij kunt verzinnen, mag. Zelfs al is het met hangen en wurgen.

Dus waarom zou je nog met thema’s werken waar je van alles mee kunt? Met geen thema kun je nog veel meer. Of gebruik gewoon het hele jaar het thema Alles.

DELEN