Tien websites die je niet mag missen in de klas

Niet iedereen heeft tablets in de klas, en zelfs niet iedereen heeft genoeg (werkende) computers tot zijn beschikking. Maar iedere leerkracht heeft er minstens één, met een digibord. Welke websites zijn ondertussen onmisbaar voor leerkrachten geworden? Ontdek het in deze top 10.

Juf en Meester: 10 websites die je niet mag missen in de klas

1. search.creativecommons.org

Rechtenvrij beeld zoeken op internet! Hoezo? Is dat nodig? Nou, voor de werkstukken die de kinderen maken. Niet dat die verder gepubliceerd worden natuurlijk, maar je moet ze wel leren dat je beeld eigenlijk niet zomaar mag gebruiken. Als je beeld zoekt via Creative Commons leer je de kinderen dat je niet zomaar van alles mag gebruiken, maar alleen als de maker van het beeld (of geluid of video) dat goed vindt.

search.creativecommons.org

2. tinyurl.com

Al die lange url’s voor websites… Als je kinderen eens wat websites wil laten bezoeken en je geeft ze de url’s op papier (ja, dat gebeurt nog heel vaak!), gebruik dan een korte url. Leer de kinderen ook dat je korte url’s kunt maken. Het staat bovendien een stuk beter in een werkstuk als ze bijvoorbeeld naar een bron verwijzen.

tinyurl.com

3. gmail.com

Sommige scholen geven hun leerlingen een e-mailadres. Heel makkelijk (en controleerbaar), maar een fikse administratie. Leer de kinderen zelf hun mail beheren met Gmail. Het is overzichtelijk en duurzaam. Let op: leer ze wel hoe ze met hun mail moeten omgaan! Extra tip: maak zelf een (extra) Gmailadres aan voor alle websites waar je je moet aanmelden en registreren.

gmail.com

4. quizlet.com

Maak flitskaarten voor alle vakgebieden! Je kunt het zelf doen of kinderen ermee aan het werk zetten. Als je ze zelf maakt, kun je ze ook op het digibord gebruiken. Een heel aantrekkelijke manier om te leren, zelfs klassikaal. Geschikt voor alle bouwen.

quizlet.com

5. Kahoot.it

Deze tool is helemaal ‘hot’ in de bovenbouw. De kinderen gebruiken hun eigen smartphone of tablet. Jij (of een leerling) maakt een quiz of een enquête in Kahoot en die neem je klassikaal af. De kinderen antwoorden via hun smartphone. Je bepaalt zelf of er een competitie-element aan toegevoegd wordt. Eerlijk is eerlijk, dat maakt het vaak wel veel leuker!

Kahoot.it

6. symbalooedu.nl

Een handige manier om je internetbronnen te ordenen. Dat scheelt enorm veel tijd en geeft veel structuur. Omdat het online staat, kun je er vanaf elke computer bij. Je kunt verschillende pagina’s maken die je met de kinderen kunt delen. Bovendien kun je het werk van de kinderen bekijken.

symbalooedu.nl

7. schoolbordportaal.nl

Hier staan heel veel online tools bij elkaar die handig zijn voor het onderwijs. Je kunt selecteren in vakken, bouw of per groep. Superhandig!

schoolbordportaal.nl

8. padlet.com

Brainstormen met de hele groep? Gebruik dan deze simpele online tool op het digibord. Heel overzichtelijk.

padlet.com

9. Google earth

Dit is eigenlijk een buitenbeentje, want je moet Google Earth installeren op je computer. Maar dan heb je ook wat! Van groep 1 tot en met 8 is Google Earth bruikbaar; om te kijken hoe de omgeving van de school eruitziet tot een kijkje op Mars.

https://www.google.nl/intl/nl/earth/

10. groepjesmaker

De computer bepaalt wie in welk groepje komt. Ideaal! Voorkomt discussie en zorgt er ook voor dat kinderen ook eens met kinderen samenwerken die ze zelf niet zouden kiezen. Hier is er trouwens nog eentje, werkt ook prima: www.maakgroepjes

groepjesmaker

Meer lezen?

Juf Femke legt uit hoe zij de apps Kahoot en Quizlet in de klas gebruikt. Ook maakte ze er handleidingen bij.

Lees het interview met Femke

Archief Tips

DELEN