Column Juf Floortje

Uitgeput
U

Floortje Kroeze (32) is moeder van Jip (1) en net bevallen een tweeling: Lot en Nina. Floortje is juf van groep 6 van een basisschool in Weesp. Ze is gek op verse potloodpunten, sinaasappels, mooie voorleesboeken en de verrassende kronkels van het kinderbrein. Vooral het laatste probeert ze te vangen in haar columns.

Om drie uur zak ik uitgeput op een van de kleine stoelen

Om drie uur zak ik uitgeput op een van de kleine stoelen

Daar sta ik dan, voor een groep nieuwsgierige kinderen. Ik stamel iets over de ‘juffenschool’ en – op verzoek – over mijn lievelingskleur en -dier. Langzaam sijpelt de ergste spanning weg. Dit gaat me lukken, denk ik, dit lieve groepje kan ik wel aan.

Maar dan is daar die tweede dag. Het verrassingseffect is weg: de kinderen kennen me inmiddels. Bij het begroeten zie ik al de eerste twinkelingen in de ogen van de stoere jongetjes. Het Grote Uitproberen is begonnen. Ik denk razendsnel na. Wat moet ik doen? Negeren, een boze blik, een vriendelijke ik-zie-je-heus-maar-je-moet-nu-opletten-nee-geen-discussie-knik naar het bord? Ik sleep me door de dag heen. Om drie uur zak ik uitgeput op een van de kleine stoelen. Dat zit erop. Wat een bizarre, vermoeiende dag. Hoe ga ik dit ooit in mijn eentje doen?

De week erop geef ik mijn eerste les. Rekenen. Ik heb me tot in de puntjes voorbereid. De opening zal betekenisvol zijn, alle kinderen komen aan de beurt en na afloop evalueer ik met de groep. Het staat allemaal keurig in de voorbereiding. Als het eindelijk zo ver is, loop ik ietwat zenuwachtig naar het bord. Ik kan de les wel dromen, maar toch… Ik krijg het steeds warmer (‘Zullen we een raam open zetten?’), stuntel met het digibord (‘Jongens, help me, waarom doet de pen het niet?’), raas door de instructie (haal adem!) en schop letterlijk een kind van zijn stoel bij het uitmeten van negen grote passen (‘Sorry, gevaarlijk hier.’). Ik ben dan ook maar wát blij als ik de werkboeken kan uitdelen. (Oh ja, er was nog iets met een stoplicht en blokjes en zelfstandig werken, maar – weet je wat? Laat maar.)

Die middag fiets ik wat trillerig naar huis, terwijl ik me afvraag of het onderwijs wel zo’n goede keuze was.

Een paar weken later merk ik echter dat er al een heleboel vanzelf gaat. Zonder het echt door te hebben, is het lesgeven ‘in me gekropen’. Ik werk met stoplichten, stiltetekens en stille vingers alsof ik nooit anders heb gedaan. Ik dartel door de gangen, ken alle knoppen van het kopieerapparaat en geef mijn eigen draai aan die soms wat saaie methodelessen. Natuurlijk valt er nog genoeg te leren, maar het belangrijkste is al gebeurd: ik voel me helemaal op mijn plek, hier voor de klas.

Mijn zorgvuldig opgebouwde stagegeluk lijkt een paar maanden later uiteen te spatten: het afscheid valt zowel mij als de kinderen zwaar. Waar vind ik ooit weer zo’n leuke groep? Maar dan denk ik met een glimlach terug aan die allereerste les en realiseer me: alles komt altijd goed. Er zullen nog vele fantastische groepen volgen. Ik kan niet wachten!

Floortje Kroeze (32 jaar) is moeder van Jip (0 jaar) en al tien jaar gymjuf op een basisschool in Amsterdam. Hoewel ze met veel plezier in de gymzaal staat, was ze ook nieuwsgierig naar het lesgeven in een ‘gewoon lokaal’. Inmiddels heeft zij haar pabo-diploma behaald en staat ze, naast haar gymlessen, twee dagen voor de klas.

Wil jij Juf & Meester ontvangen?

Schrijf je in voor Mijn Malmberg

Schrijf je gratis in voor Mijn Malmberg en vink bij je profielgegevens aan dat je Juf & Meester wilt ontvangen. Het magazine wordt dan twee keer per jaar gratis naar je schooladres gestuurd. Verzenden naar een privéadres is helaas niet mogelijk.

Juf & Meester wordt gratis verstuurd aan leden van MijnMalmberg.nl die minimaal eenmaal per jaar op hun account inloggen.

Meer Juf Floortje

Goed in gymmen

Juf Floortjes leerling is goed in gymmen

Knutselles: chaotisch en genieten

Juf Floortje gaat weer eens knutselen met de klas.

Breinbreker

Juf Floortje heeft een romantische breinbreker voor haar klas.

Terug in de tijd

Juf Floortje gaat terug in de tijd!
14,487FansLike
4,641VolgersVolg
5,748VolgersVolg

Mijn Malmberg

Word lid van Mijn Malmberg. Altijd gratis actueel lesmateriaal, direct inzetbaar in de les. Je hoeft alleen de lessen uit te printen en uit te delen. En je krijgt Juf & Meester 2x per jaar bij jou op school!

Herfst

De allerleukste lessuggesties rondom het thema herfst.

Vervoer

De allerleukste lessuggesties rondom het thema vervoer.

Zomer

De allerleukste lessuggesties rondom het thema zomer.

Ontvang Juf & Meester gratis

Wil je ook Juf & Meester ontvangen? Schrijf je dan gratis in voor Mijn Malmberg en vink bij je profielgegevens aan dat je Juf &...
video

Bendoobox

Meester Sander probeert de leukste dingen voor je uit. Is het zo mooi als de verpakking je wil laten geloven? Kun je er echt wat mee in de klas? Is het zijn geld waard?
video

Thymio – de programmeerbare robot

Meester Sander probeert de leukste dingen voor je uit. Is het zo mooi als de verpakking je wil laten geloven?