Home Gastcolumn Uitvergroot

Gastcolumn

Uitvergroot
U

David van der Kaaij
David van der Kaaij (31 jaar) woont in Nijkerk en werkt op de School op de Berg in Amersfoort. Hij werkt vier dagen in groep 6 en daarnaast ook een dag in de plusklas.

‘Ze zijn aan het paren!’ roept een meisje uit de klas en ze toont me grijnzend het potje.

‘Ze zijn aan het paren!’ roept een meisje uit de klas en ze toont me grijnzend het potje.

Een man in een groen overhemd en een tuinbroek en een vrouw met lichtgrijze haren stappen mijn lokaal binnen. De klas, groep 6, kijkt met bewondering naar het tweetal en ik vertel dat ze voor de gastles over lieveheersbeestjes komen, waarbij we de natuur in gaan.

‘Alweer?’ vraagt een van de kinderen. De jongen doelt op twee weken geleden, toen we gewapend met verrekijkers, zoekbladen en informatieboekjes naar een park in de buurt zijn gegaan, op zoek naar de geheimen van de natuur. Op zoek naar de namen van bomen, welke vogels er leven, enzovoort. Kon ik toen weten dat het grootste geheim nog ontdekt moest worden?

Ik leg uit dat er vanuit CNME* een aantal vrijwilligers komt vertellen over lieveheersbeestjes en dat de kinderen na de uitleg de opdracht krijgen om deze beestjes te zoeken in de natuur. Daarvoor krijgen ze een speciaal potje, met een vergrootglas als deksel. Daarmee kunnen ze goed naar details kijken.

De vrijwilligers beginnen van alles uit te leggen en de kinderen luisteren aandachtig naar de informatie over voedsel, woonplekken en vijanden van onze gestippelde vrienden.
Al snel gaan we naar buiten en iedereen springt alle kanten op om in bosjes, bomen en in het gras naar beestjes te zoeken en die in het potje te doen. Dat gaat gemoedelijk. Na een tijdje verzamelt zich een groepje kinderen opvallend rondom een en hetzelfde potje. Waar ieder potje kon rekenen op zo’n twee toeschouwers, staan hier maar liefst acht kinderen omheen. Ook het enthousiasme is hier, laten we zeggen ‘wat duidelijker merkbaar’.

Ik besluit dat ik hier meer van wil weten en al snel krijg ik duidelijkheid. ‘Ze zijn aan het paren!’ roept een meisje uit de klas en ze toont me grijnzend het potje. Enigszins ongemakkelijk werp ik een blik in het vergrootglasdeksel. Er is geen ontkennen aan. Drie ordinaire kevers zitten aan elkaar geplakt en hebben de tijd van hun leven. Door het vergrootglas lijkt het allemaal nog dramatischer.

Ik accepteer de situatie en geef zwijgend het potje terug. Sommige dingen hoef je kinderen niet uit leggen, die ontdekken ze gewoon.

*Centrum voor Natuur- en Milieu-Educatie

David van der Kaaij
David van der Kaaij (31 jaar) woont in Nijkerk en werkt op de School op de Berg in Amersfoort. Hij werkt vier dagen in groep 6 en daarnaast ook een dag in de plusklas.

Wil jij Juf & Meester ontvangen?

Schrijf je in voor Mijn Malmberg

Schrijf je gratis in voor Mijn Malmberg en vink bij je profielgegevens aan dat je Juf & Meester wilt ontvangen. Het magazine wordt dan twee keer per jaar gratis naar je schooladres gestuurd. Verzenden naar een privéadres is helaas niet mogelijk.

Juf & Meester wordt gratis verstuurd aan leden van MijnMalmberg.nl die minimaal eenmaal per jaar op hun account inloggen.

Meer gastcolumns

Niks bijzonders

Juf Margreet heeft haar eerste oudergesprek bij de juf van haar dochter.

Zet lezen in de klas eens op zijn kop

Juf Sonja heeft verschillende leesbrillen.

Curlingouder

Juf Klaske is stiekem een curlingouder.

Korte benen, blote voeten

Meester Jelte heeft een boeiend gesprek over korte benen.
14,365FansLike
4,606VolgersVolg
5,716VolgersVolg

Mijn Malmberg

Word lid van Mijn Malmberg. Altijd gratis actueel lesmateriaal, direct inzetbaar in de les. Je hoeft alleen de lessen uit te printen en uit te delen. En je krijgt Juf & Meester 2x per jaar bij jou op school!

Zomer

De allerleukste lessuggesties rondom het thema zomer.

Voetbal

De allerleukste lessuggesties rondom het thema voetbal.

Kunst

De allerleukste lessuggesties rondom het thema kunst.

Kinderpraatje: kribbe

Juf: 'Weet iemand wat een kribbe is?' 'Ja juf, het is een soort Maxi-Cosi!'

Leestip: Het officiële Scratch jr. boek

Programmeren is niet alleen bestemd voor nerds en mensen die dol zijn op computers. Elk kind kan het (leren). En elke leerkracht ook.

Virus

In de middag had ik al dertien ouders gebeld met de vraag of ze alsjeblieft hun spugende, poepende of ijlende kind konden komen ophalen.