Home Leestips De wortels van Oranje

Leestips

De wortels van Oranje
D

door Marc ter Horst

en andere weetjes over Nederland

Dit boek begint met: ‘Het is moeilijk om héél Nederland in één boek te krijgen als er al meer dan 243 verschillende Nederlandse toetjes zijn.’ Dan weet je meteen dat dit niet zomaar een boek over Nederland is. De auteur heeft humor en dat straalt het hele boek uit. Maar denk niet dat het één grote grap is! Er komen serieuze onderwerpen aan bod, zoals Willem van Oranje natuurlijk, de Elfstedentocht en de heilige Sint-Maarten. Verwacht ook een kritische blik, zoals in het verhaal over Jan Pieterszoon Coen, die toch een standbeeld kreeg, ook al was hij een moordenaar.

Tips om dit boek te gebruiken in de klas:

  • Dit boek is geschikt voor kinderen in de bovenbouw.
  • Voorlezen in de groep is erg leuk. Het zijn allemaal losse verhalen, dus je kunt ze op elk gewenst tijdstip lezen.
  • De illustraties in dit boek zijn behalve erg leuk, ook vaak heel toepasselijk. Laat de kinderen meekijken. Of laat ze het boek doorbladeren zonder te lezen, want ook dat geeft al veel interessante input.
  • Dit boek kun je natuurlijk gebruiken bij de geschiedenislessen, maar je kunt het ook goed gebruiken als introductie op het thema ‘Nederland’. Zoals de schrijver allerlei interessante gebeurtenissen heeft onderzocht en beschreven, kunnen de kinderen zelf ook op zoek gaan naar meer. Laat ze dit uitwerken als extra hoofdstuk bij dit boek of als presentatie.
  • Maak ter afwisseling van een van de hoofdstukken een les begrijpend lezen.
  • Je kunt ook een bepaald hoofdstuk uit dit boek verder uitdiepen. Neem bijvoorbeeld de kwestie van de korenwolf, die de bouw van een bedrijventerrein in Zuid-Limburg jarenlang tegenhield. Laat de kinderen op zoek gaan naar nieuwsberichten hierover of juist naar informatie over het diertje zelf. Hoeveel kunnen ze nog meer te weten komen?

Wil jij Juf & Meester ontvangen?

Schrijf je in voor Mijn Malmberg

Schrijf je gratis in voor Mijn Malmberg en vink bij je profielgegevens aan dat je Juf & Meester wilt ontvangen. Het magazine wordt dan twee keer per jaar gratis naar je schooladres gestuurd. Verzenden naar een privéadres is helaas niet mogelijk.

Juf & Meester wordt gratis verstuurd aan leden van MijnMalmberg.nl die minimaal eenmaal per jaar op hun account inloggen.

Meer Leestips

Mindgym

Verbeter in twaalf weken je mentale conditie met Mindgym!

Professor S. en de verslaafde koning

Een interessant en spannend kinderboek over het brein!

Mijn kuiken – van ei tot kuiken

Een prachtig prentenboek over het uitbroeden van een ei.

Juffen zijn toffer dan meesters

Mythes over leren en onderwijs verzameld in een toffe bundel.
14,365FansLike
4,606VolgersVolg
5,716VolgersVolg

Mijn Malmberg

Word lid van Mijn Malmberg. Altijd gratis actueel lesmateriaal, direct inzetbaar in de les. Je hoeft alleen de lessen uit te printen en uit te delen. En je krijgt Juf & Meester 2x per jaar bij jou op school!

Zomer

De allerleukste lessuggesties rondom het thema zomer.

Voetbal

De allerleukste lessuggesties rondom het thema voetbal.

Kunst

De allerleukste lessuggesties rondom het thema kunst.

Kinderpraatje: kribbe

Juf: 'Weet iemand wat een kribbe is?' 'Ja juf, het is een soort Maxi-Cosi!'

Leestip: Het officiële Scratch jr. boek

Programmeren is niet alleen bestemd voor nerds en mensen die dol zijn op computers. Elk kind kan het (leren). En elke leerkracht ook.

Virus

In de middag had ik al dertien ouders gebeld met de vraag of ze alsjeblieft hun spugende, poepende of ijlende kind konden komen ophalen.