9x zomerliteratuur

Kinderen moeten blijven lezen in de zomervakantie, anders beginnen ze in het nieuwe schooljaar met een achterstand. Maar als leerkracht mag je jezelf natuurlijk niet uitsluiten van deze regel, dus hier een lijstje voor op het strand, in de tuin of op de camping. Er zitten echt must-reads tussen!

 • 11
  De leraar die mijn leven veranderde door verschillende auteurs
  Bekende auteurs zoals Tommy Wieringa en Manon Uphoff vertellen over de leraar die van invloed was op hun leven. Het is niet alleen een lofzang, negatieve ervaringen worden net zo goed verteld. Eerlijk en prachtig om te lezen hoe relevant het beroep leerkracht kan zijn.
 • 22
  Juf met staarten op een zwarte school door Eefje Pleij
  De kans is groot dat je dit boek al gelezen hebt, want het is in 2004 verschenen. Maar mocht het je niet bekend voorkomen, ren naar de winkel of de bieb. Een tijdloos herkenbaar verhaal over een startende leerkracht in Amsterdam-West.
 • 33
  Witte zwanen, zwarte zwanen door Anja Vink
  Een interessant boek over witte en zwarte scholen. Interessant is de conclusie dat er niet veel verschil is met twintig jaar voor het verschijnen van dit boek (2010). En dat zal waarschijnlijk ook wel gelden voor de twintig jaar erna.
 • 44
  De gelukkige klas door Theo Thijssen
  In 2014 is er een nieuwe uitgave gemaakt (met nieuwe spelling) van dit prachtige boek. Theo Thijssen schreef het in 1926. Het boek staat nog steeds bij VO-leerlingen op de leeslijst en eigenlijk zou iedere leerkracht het moeten lezen. Overigens schreef Jacques Vriens een boekje met de titel Is de klas nog wel zo gelukkig? Het uitgangspunt is het boek van Theo Thijssen. Ook leuk om te lezen!
 • 55
  Meester Mark draait door door Mark van der Werf
  Deze ken je waarschijnlijk ook al. Voor de liefhebbers: er zijn nog meer boeken van zijn hand. Nooit van hem gehoord? Onder welke steen lag jij? De boeken van Meester Mark zijn heel populair, lezen makkelijk en zijn uitermate geschikt als vakantieliteratuur.
 • 66
  Dichter bij meester Bart door Bart Ongering
  Bart Ongering is ook geen onbekende in onderwijsland. Hij schrijft al jaren columns over zijn vmbo-klassen. Geen basisonderwijs dus, maar dat maakt eigenlijk niets uit. Zijn schrijfstijl is prettig en zijn verhalen zijn bijzonder.
 • 77
  Petjes en prinsesjes door Inge Braam
  Ook een oudje, maar nog steeds verkrijgbaar. Ook hiervoor geldt: het zijn herkenbare verhalen over het dagelijks leven op een basisschool.
 • 88
  Zes min door Jan J. Bakker
  Een literaire roman op deze lijst! Als je de Luizenmoeder leuk vond, dan moet je dit boek eigenlijk lezen. Net even anders dan de serie, maar toch ook weer zo herkenbaar.
 • 99
  Superschool door Eric van ’t Zelfde
  Misschien ken je Eric van het tv-programma Dreamschool. Hij werd in 2009 directeur van een zeer slecht functionerende scholengemeenschap in Rotterdam. Eric pakte de problemen op een onorthodoxe manier aan. Uiteindelijk werd zijn school een van de beste van Nederland. Wel een boek over het voortgezet onderwijs, maar een echte must-read.

Archief Tips

DELEN