Home Top 10 en tips 7 x een snelle creatieve les

Top 10 en tips

7 x een snelle creatieve les
7

Als leerkracht kom je handen en oren tekort. Een week is zo voorbij. Een les handvaardigheid of tekenen schiet er dan gemakkelijk bij in. Want dat vraagt veel voorbereiding, toch? Dat hoeft niet. Met deze tips van de creatieve juf Chanine Hameetman, heb je altijd een les achter de hand.

Voor meer tips, lees haar blog chaninehameetman.com

1 Denk in cirkels

Dit is een simpele opdracht waarmee je de creativiteit van kinderen stimuleert. Geef elk kind een blad met meerdere cirkels, met daarbij de opdracht om iedere cirkel op een andere manier in te vullen of te gebruiken. Iedere cirkel moet er dus anders uitzien. Vergelijk aan het eind van de les de cirkels met elkaar en bespreek wat er allemaal bedacht is.

2 Verzamel knopen

Verzamel in de loop van het jaar zo veel mogelijk knopen, kralen, stofjes, enzovoort. Hiermee maak je van een simpele opdracht een bijzondere. Zo kunnen kinderen bijvoorbeeld een portret maken met de verschillende materialen. Of ze kunnen een papieren kerstboom versieren. Je hoeft echt niet van alles heel veel te hebben, juist de diversiteit in materialen vraagt om creativiteit van de kinderen!

3 Wasco en waterverf zijn een supercombinatie

Laat de kinderen een deel van een tekening met wasco maken en de rest afmaken met waterverf. Laat ze zeker ook de witte wasco gebruiken. Het is voor de kinderen bijna magisch dat de witte wasco na het waterverven weer tevoorschijn komt! Je kunt dit bij ieder thema toepassen. Het is bijvoorbeeld leuk bij een onderwatertekening.

4 Patronen combineren kun je leren

Gebruik verschillende patronen en materialen in één tekening. Zo kunnen de kinderen vlakken invullen met strepen, stippen, waterverf, stift, potlood, enzovoort. Dit is een opdracht die je over meerdere lessen kunt verdelen. Een tekening van een landschap is bijvoorbeeld heel geschikt: waterverf voor het water, stof voor het zeil, stipjes het strandvlak… Belangrijk is dat je laat zien hoe je een tekening opbouwt en bespreekt hoe de kinderen kunnen kiezen uit de mogelijkheden.

5 Leespromotie

Sluit aan bij het boek dat je leest met je groep. Laat de kinderen een nieuwe kaft ontwerpen, een reclameposter maken of de hoofdpersoon schilderen.

6 Houd altijd een bak tijdschriften achter de hand

Met een bak tijdschriften in de klas, heb je al snel een simpele maar leuke beeldende opdracht. Laat de kinderen bijvoorbeeld plaatjes uit het tijdschrift knippen en vervolgens met fineliner een tekening bij de plaatjes maken. Zo kunnen ze bijvoorbeeld een interieur tekenen, waarbij ze een aantal meubels al uit tijdschriften hebben geknipt. Of ze maken een groep mensen of dieren met spreek- en denkwolkjes. Ook leuk als klaar-opdracht.

7 Groepswerk doet het goed

Teken een basisvorm, bijvoorbeeld een kerstboom, op een heel groot vel. Verdeel vervolgens de taken. Een deel van de groep verft. Andere kinderen knippen en plakken de versiering. Kinderen hebben zelf vaak heel creatieve ideeën wanneer ze wat meer vrijheid krijgen. Laat ze ook vooral zelf bedenken wat er allemaal nog in de kerstboom moet.

Wil jij Juf & Meester ontvangen?

Schrijf je in voor Mijn Malmberg

Schrijf je gratis in voor Mijn Malmberg en vink bij je profielgegevens aan dat je Juf & Meester wilt ontvangen. Het magazine wordt dan twee keer per jaar gratis naar je schooladres gestuurd. Verzenden naar een privéadres is helaas niet mogelijk.

Juf & Meester wordt gratis verstuurd aan leden van MijnMalmberg.nl die minimaal eenmaal per jaar op hun account inloggen.

Meer top 10 en tips

Minder lawaai in je klas: 15 tips

15 tips voor minder lawaai in de klas!

Een vet vakantiegevoel: 8 toffe tips

8 tips voor een vet vakantiegevoel

Afsluiting van het schooljaar: 10 feestelijke tips

10 tips om het jaar feestelijk af te sluiten!

Raadsels: 21 tussendoortjes

21 raadsels als tussendoortjes voor in de klas!
14,836FansLike
4,816VolgersVolg
5,759VolgersVolg

Mijn Malmberg

Word lid van Mijn Malmberg. Altijd gratis actueel lesmateriaal, direct inzetbaar in de les. Je hoeft alleen de lessen uit te printen en uit te delen. En je krijgt Juf & Meester 2x per jaar bij jou op school!

Boekpromotie

De allerleukste lessuggesties rondom 'boekpromotie'.

Zomer

De allerleukste lessuggesties rondom 'zomer'.

De zee

De allerleukste lessuggesties rondom 'de zee'.

Frietjes!

Natuurlijk valt een kind een gat in zijn hoofd en komen hulpouders niet opdagen.

Leestip: De oma van mijn oma van mijn oma

Waar zullen onze kinderen wonen? Wat voor werk zullen ze doen? Zullen ze een partner vinden? Zullen ze wel gelukkig zijn? Een vooruitblik op de toekomst van onze kinderen.

Kopieerschool

Er is niks aan te doen. Mijn zoon zit nou eenmaal op een kopieerschool.