Home Top 10 en tips 7 x groepjes maken

Top 10 en tips

7 x groepjes maken
7

Het blijft steeds maar een uitdaging: groepjes maken die naar jouw zin zijn én naar de zin van de kinderen. We hebben verschillende manieren voor je op een rijtje gezet. Misschien wil je eens een andere aanpak proberen?

1 Flexplekken

Het aanwijzen van vaste plekken beperkt de flexibiliteit van de kinderen wel een beetje. Daarom kun je er ook voor te kiezen om met flexplekken te werken. De kinderen kiezen elke dag zelf waar ze plaatsnemen.

2 Groepjesmaker

De digibord-tool Groepjesmaker is overzichtelijk en makkelijk te gebruiken. Je voert de namen van de kinderen in de klas in en geeft aan hoeveel groepen er moeten komen. Groepjesmaker husselt de namen door elkaar en vormt groepjes.

3 Sociogram

Sociogram deelt voor jou de klas in door te kijken naar de sociale banden tussen de kinderen. De kinderen beantwoorden een aantal vragen. Met die informatie deelt Sociogram de klas in om bijvoorbeeld de eenheid in de klas te verbeteren, buitenbeentjes bij de groep te betrekken of vriendschappen te versterken.

4 Top 3

Deze methode kost je iets meer tijd, maar geeft je wel een goed beeld van de vriendschappen in de klas. Je laat alle kinderen een top 3 maken van klasgenoten met wie ze het liefst in een groepje zitten. Leg al deze informatie bij elkaar en vorm de groepjes zoveel mogelijk naar deze top 3’s. Eventueel kun je de kinderen ook een top 3 laten maken van klasgenoten waarmee ze echt niet in een groepje willen zitten.

5 Lootjes

Willekeurig groepjes indelen kan met een digibord-tool, maar het kan ook op de ouderwetse manier: met lootjes. Het leuke hiervan is dat je het klassikaal kunt doen en dat kinderen zien hoe hun groepjes gevormd worden. Een manier is om alle tafelgroepen een nummer geven. Voor elk tafeltje maak je een lootje met dat nummer erop. Dus als groepje twee uit vier tafels bestaat, dan maak je vier lootjes met het cijfer 2 erop. De kinderen trekken een lootje en het nummer geeft aan in welk groepje ze zitten.

6 Stoeltjesdans

Bij Stoeltjesdans kun je je eisen aan de groepsindeling aanvinken, zoals het scheiden van lastige kinderen, het ondersteunen van gepeste kinderen, het mengen van jongens en meisjes of het bevorderen van een positieve sfeer. Het programma maakt dan een groepsindeling die aan deze eisen voldoet.

7 Carrévorm

Staat het hele groepjesidee je tegen? Dan kun je ook werken met een carrévorm in de klas. Zo zitten alle kinderen met de neuzen dezelfde kant op, zonder dat er groepjes zijn.

Wil jij Juf & Meester ontvangen?

Schrijf je in voor Mijn Malmberg

Schrijf je gratis in voor Mijn Malmberg en vink bij je profielgegevens aan dat je Juf & Meester wilt ontvangen. Het magazine wordt dan twee keer per jaar gratis naar je schooladres gestuurd. Verzenden naar een privéadres is helaas niet mogelijk.

Juf & Meester wordt gratis verstuurd aan leden van MijnMalmberg.nl die minimaal eenmaal per jaar op hun account inloggen.

Meer top 10 en tips

Effectief vergaderen: 7 tips

7 tips om effectief te vergaderen

Creatieve manieren om een boekbespreking te houden: 8 tips

8 tips om de boekbespreking eens anders te doen

Bespaar tijd op het mailen met ouders: 10 tips

10 tips om tijd te besparen op mailen met ouders

Motiveer je leerlingen: 9 tips

9 tips om je leerlingen te motiveren
14,840FansLike
4,858VolgersVolg
5,766VolgersVolg

Mijn Malmberg

Word lid van Mijn Malmberg. Altijd gratis actueel lesmateriaal, direct inzetbaar in de les. Je hoeft alleen de lessen uit te printen en uit te delen. En je krijgt Juf & Meester 2x per jaar bij jou op school!

Gezond het nieuwe jaar in

Gezond het nieuwe jaar in: gratis lessuggesties via Mijn Malmberg.

December

De allerleukste lessuggesties rondom 'december'.

Aarde

De allerleukste lessuggesties rondom 'aarde'.

Fobiecollega

Het liefst zou zij alle ballonnen uit de school verbannen.

Mijn vader heeft niet eens een fiets

Op een dag begonnen de omwonenden te klagen: er stonden zoveel auto’s op hun parkeerplaatsen. En er was een auto beschadigd...

116

In het lokaal staan meer studenten, bleek van schrik.