Home Top 10 en tips 7 x wikken en wegen met Sint

Top 10 en tips

7 x wikken en wegen met Sint
7

Begin november begint het bij de meeste kinderen al te kriebelen: het duurt niet lang meer en dan komt hij… Sinterklaas! Een dankbaar onderwerp voor leerkrachten. Pietengym is al jaren een evergreen, maar je kunt zoveel meer met Sint. Wat dacht je van deze weegopdrachten?

1 De bakkerij van Sinterklaas

Leuk voor de onderbouw: maak van de sinterklaashoek dit jaar een bakkerij. Laat de kinderen met klei of (magnetisch) zand pepernoten, chocoladeletters en marsepein maken voor in de vitrine. Natuurlijk staat er ook een aantal keukenweegschalen in de bakkerij. Je kunt de kinderen ook telopdrachten geven. Zet bijvoorbeeld papieren zakjes neer met een cijfer erop. De kinderen doen het juiste aantal pepernootjes in elk zakje.

2 Zelf bakken

Laat de kinderen een recept zoeken van kruidnoten. Laat ze berekenen hoeveel van de ingrediënten ze nodig hebben als ze voor elk kind 10 kruidnoten maken. Uiteraard hebben ze een weegschaal nodig om de juiste hoeveelheden af te wegen.

3 Rara, hoe zwaar ben jij in chocoladeletters?

Geef de kinderen een raadseltje, bijvoorbeeld: hoeveel chocoladeletters (of pepernoten, taaitaaipoppetjes, …) passen er in jouw gewicht? Nodig: een keukenweegschaal en een personenweegschaal.

4 Meer is niet minder

De eeuwige discussie: zit er in een R meer chocolade dan in een I? Kinderen wiens naam met de I begint, kunnen weleens verdrietig zijn, omdat zij minder chocolade zouden krijgen. Maar is dit wel zo? Meten, of nou ja wegen, is weten.

5 Schatten en wegen

Verzamel allerlei sinterklaasspullen en laat de kinderen schatten wat het zwaarst is. Laat ze de spullen in de juiste volgorde leggen. Maak er een foto van. Hebben ze gelijk? Laat ze nu de spullen echt wegen en hun resultaten in een tabel noteren.

6 Meethoek

Maak een meethoek en leg er verschillende weegschalen in, zoals een keukenweegschaal, een personenweegschaal, maar regel bijvoorbeeld ook zo’n oude gruttersweegschaal met gewichtjes. Leg werkbladen neer en sinterklaasspullen, zoals snoepjes, kruidnoten en kleine cadeautjes. Laat de kinderen bijvoorbeeld de bakkers uit de buurt vergelijken. Welke bakker doet de meeste kruidnootjes in een zakje? Of voor gevorderden: welke bakker is per kruidnootje het goedkoopst?

7 De arbo-piet

Niet alleen scholen hebben ermee te maken, maar Sinterklaas ook: de arbodienst. De pieten mogen niet meer te zwaar tillen! Verzamel een stapel pakjes en jutezakken. Makkelijke opdracht: er mag in elke zak niet meer dan bijvoorbeeld 3 kilogram. Moeilijke opdracht: verdeel het gewicht van de pakjes eerlijk over alle zakken. Ook leuk: koppel er een creatieve techniekles aan, want dat klimmen met zo’n zak is natuurlijk arbotechnisch totaal onverantwoord… Welke oplossingen kunnen de kinderen verzinnen om de cadeautjes op het dak te krijgen? (Verwijs eventueel naar lessen uit de methode natuur & techniek waarin de werking van een katrol wordt uitgelegd. Of bezoek een oud pakhuis en ga kijken hoe het vroeger gebeurde.)

Wil jij Juf & Meester ontvangen?

Schrijf je in voor Mijn Malmberg

Schrijf je gratis in voor Mijn Malmberg en vink bij je profielgegevens aan dat je Juf & Meester wilt ontvangen. Het magazine wordt dan twee keer per jaar gratis naar je schooladres gestuurd. Verzenden naar een privéadres is helaas niet mogelijk.

Juf & Meester wordt gratis verstuurd aan leden van MijnMalmberg.nl die minimaal eenmaal per jaar op hun account inloggen.

Meer top 10 en tips

Creatieve manieren om een boekbespreking te houden: 8 tips

8 tips om de boekbespreking eens anders te doen

Bespaar tijd op het mailen met ouders: 10 tips

10 tips om tijd te besparen op mailen met ouders

Motiveer je leerlingen: 9 tips

9 tips om je leerlingen te motiveren

Minder lawaai in je klas: 15 tips

15 tips voor minder lawaai in de klas!
14,840FansLike
4,845VolgersVolg
5,762VolgersVolg

Mijn Malmberg

Word lid van Mijn Malmberg. Altijd gratis actueel lesmateriaal, direct inzetbaar in de les. Je hoeft alleen de lessen uit te printen en uit te delen. En je krijgt Juf & Meester 2x per jaar bij jou op school!

December

De allerleukste lessuggesties rondom 'december'.

Aarde

De allerleukste lessuggesties rondom 'aarde'.

Herfst

De allerleukste lessuggesties rondom 'herfst'.

Jaarkaartjes

De laatste maanden van het jaar zijn druk, gezellig en soms spannend voor de kinderen. Kijk samen terug op het afgelopen jaar, wat ging er fout en waar kunnen jullie van nagenieten?

Makey Makey Go

Meester Sander probeert de leukste dingen voor je uit. Is het zo mooi als de verpakking je wil laten geloven?

Juffenzus

Juf Astrid heeft een juffenzus.