Home Top 10 en tips 9 x een schone klas

Top 10 en tips

9 x een schone klas
9

Het is januari, een splinternieuw jaar is begonnen. Je hebt de boel goed op de rit met je klas, maar er is altijd ruimte voor verbetering. Wat dacht je ervan om eens wat aandacht te besteden aan hygiëne? Zolang er geen bak met geld is om iemand in te huren om iedere dag je lokaal een grondige beurt te geven (wat echt geen overbodige luxe zou zijn), moet je zelf slim zijn. Daar zijn deze tips voor.

1 Opvoeding

Besteed dagelijks aandacht aan dingen als voeten vegen, de wc netjes achterlaten, samen opruimen en de rommel van een ander opruimen. De meeste kinderen hebben van nature geen opruimdrang, dat weet je. Als je met de kinderen een vast patroon weet te maken van de diverse opruimtaken, dan heb je daar veel plezier van.

2 Veegouders

Er zijn veel ouders die het niet altijd lukt om hulpouder te zijn, omdat zij werken als de kinderen op school zitten. Zijn kunnen juist ná schooltijd de ideale hulp vormen. Elke dag hulp van een veegouder, neemt jou veel werk uit handen. En misschien willen ze op vrijdag ook wel een keer dweilen na het vegen?

3 Dealtje

Maak een dealtje met de schoonmakers. Vraag of zij elke dag willen dweilen in ruil voor bijvoorbeeld het legen van de prullenbakken of het schoonmaken van de tafels. Ruil iets wat je in een handomdraai zelf of samen met de kinderen kunt doen.

4 Pantoffels

Laat de kinderen op pantoffels lopen. Ze vinden het superleuk (je zult zien dat ze de gekste pantoffels meebrengen) en je hebt kilo’s minder zand in je lokaal. Scheelt ook weer in slijtage van de vloer.

5 Zet ramen en deuren wijd open

Lucht het lokaal twee keer per dag. Zet (samen met de kinderen) twee keer per dag de ramen en deuren wijd open. Ja, ook in de winter. Lucht bijvoorbeeld als het pauze is, je zult zien dat het scheelt in stof en je reinigt de lucht in je lokaal grondig.

6 Dichte kasten

Heb je veel open kasten? Probeer ze te vervangen voor dichte kasten. Als iets veel stof vangt…

7 Houd platte vlakken leeg

Hier moet je misschien om lachen: dat kan helemaal niet! Wel hoor. Dat kan best. Stof hoopt zich op waar veel spullen blijven liggen. Een kast waar veel spullen op staan, maak je niet even schoon. Dus: alles in de kast. Misschien is het een optie om hogere kasten tot aan het plafond te regelen? Vooruit, dan heb je ook een trapje nodig.

8 Schoonmaakles

Geef eens les over schoonmaak. Kijk bijvoorbeeld op www.gavoorgezond.nl, waar je voor elke bouw lessen vindt over schoonmaken.

9 Schoonmakers voor de klas

Nodig de schoonmaker(s) eens uit om te vertellen aan de groep wat zijn of haar werk allemaal inhoudt. De kinderen kunnen vragen stellen en de schoonmaker kan vertellen wat het werk lastig maakt. Hoe kunnen de kinderen helpen?

Wil jij Juf & Meester ontvangen?

Schrijf je in voor Mijn Malmberg

Schrijf je gratis in voor Mijn Malmberg en vink bij je profielgegevens aan dat je Juf & Meester wilt ontvangen. Het magazine wordt dan twee keer per jaar gratis naar je schooladres gestuurd. Verzenden naar een privéadres is helaas niet mogelijk.

Juf & Meester wordt gratis verstuurd aan leden van MijnMalmberg.nl die minimaal eenmaal per jaar op hun account inloggen.

Meer top 10 en tips

Effectief vergaderen: 7 tips

7 tips om effectief te vergaderen

Creatieve manieren om een boekbespreking te houden: 8 tips

8 tips om de boekbespreking eens anders te doen

Bespaar tijd op het mailen met ouders: 10 tips

10 tips om tijd te besparen op mailen met ouders

Motiveer je leerlingen: 9 tips

9 tips om je leerlingen te motiveren
14,840FansLike
4,858VolgersVolg
5,766VolgersVolg

Mijn Malmberg

Word lid van Mijn Malmberg. Altijd gratis actueel lesmateriaal, direct inzetbaar in de les. Je hoeft alleen de lessen uit te printen en uit te delen. En je krijgt Juf & Meester 2x per jaar bij jou op school!

Gezond het nieuwe jaar in

Gezond het nieuwe jaar in: gratis lessuggesties via Mijn Malmberg.

December

De allerleukste lessuggesties rondom 'december'.

Aarde

De allerleukste lessuggesties rondom 'aarde'.

Fobiecollega

Het liefst zou zij alle ballonnen uit de school verbannen.

Mijn vader heeft niet eens een fiets

Op een dag begonnen de omwonenden te klagen: er stonden zoveel auto’s op hun parkeerplaatsen. En er was een auto beschadigd...

116

In het lokaal staan meer studenten, bleek van schrik.