Column Juf Floortje

Afscheid
A

Floortje Kroeze (34 jaar) is moeder van Jip (2 jaar), Lot en Nina (tweeling, 1 jaar) en juf op een basisschool in Weesp. Ze is gek op verse potloodpunten, sinaasappels, mooie voorleesboeken en de verrassende kronkels van het kinderbrein. Vooral het laatste probeert ze te vangen in haar columns.

Ik stap het schoolplein op en zie daar álle kinderen staan.

Ik stap het schoolplein op en zie daar álle kinderen staan.

‘Ga nog even zitten, jongens.’ Mijn stem slaat over en mijn lijf voelt opeens treurig. ‘Ik moet jullie nog iets vertellen.’ Het is het einde van de gymles en groep 7 lijkt nog niet echt door te hebben dat ik met een Ingrijpende Boodschap wil afsluiten.

Het is begin juni. De kinderen hebben zich behoorlijk in het zweet gewerkt tijdens een pittige circuitles en hijgen nog wat na tegen de muur. Ik kuch, wachtend op de aandacht van de dertig schatjes voor mijn neus. Dan gooi ik het eruit. ‘Ik ga weg.’

Ja, ik ga weg. Weg van de school waar ik al tien jaar met zoveel plezier gymles heb gegeven. Weg van de leukste kinderen van Amsterdam. Weg van die lieve collega’s, die bijna als familie voelen. Volgend jaar werk ik ergens anders. En hoewel dat ook ontzettend leuk is, met nieuwe leukste kinderen en fijne collega’s, voelt het nu even als de domste keus van de wereld.

Want kijk ze daar eens zitten. Amy, die zoveel van zichzelf vraagt en maar heel af en toe tevreden is. Ben, die uit enthousiasme altijd veel te vroeg voor de deur staat. Melle, die me vaak net te hard knuffelt, gewoon omdat het kan. Bram, die altijd zo lekker staat te swingen als er muziek aan staat. Lot, die me vorige week nog een voetbaltrucje leerde en zo bemoedigend zei dat het er echt niet slecht uitzag (dat was een leugen). Stuk voor stuk heerlijke kinderen. En ik ga ze verlaten.

Als de boodschap is doorgedrongen, klinkt er opeens protest. Waarom ga ik weg? Hoe kan ik dat nou doen? Gaat het om salaris? Wie moet dan de sportdag doen? En, ook niet onbelangrijk: hoe moet dat nu met pietengym? Kan ik niet gewoon op mijn vrije dag gym komen geven? Eh, nee. Helaas. Dan haalt Teun nuchter zijn schouders op. ‘Kunnen we dan nu een eindspel doen?’

Tsja, het leven gaat gewoon door.

Of toch niet? Een paar weken later staat de directeur opeens in de gymzaal. Hij heeft een vage vraag over de materialen. Mijn collega van de administratie staat naast hem: ‘Ik neem de kinderen wel mee naar school, dan kunnen jullie even rustig aan doen.’ Ik ben verrast door dit plotselinge bezoek, maar besluit niet moeilijk te doen en onze directeur een tour langs afgekeurde toestellen te geven. Hij luistert half, blijft maar op zijn horloge kijken, en legt dan plotseling een hand op mijn schouder. ‘Kom. We moeten gaan.’ Gaan?

Samen lopen we door de straat richting school. Geroezemoes zwelt aan. Vlak voor de poort opnieuw die hand op mijn schouder. ‘Wacht hier.’ Bedremmeld blijf ik staan. Mijn hart bonkt. Niet veel later word ik gewenkt. Ik stap het schoolplein op en zie daar álle kinderen staan. Ze zwaaien en dansen en ik breek. Volledig. De tranen stromen over mijn wangen en ik weet niet waar ik moet kijken. Wat is dit ongelofelijk bijzonder.

Zodra de muziek stopt, rent Melle naar me toe. Weer die knuffel. Het is het startsein voor de rest: in een mum van tijd ben ik omringd door een menigte joelende kinderen. Ik huil, knuffel en kus. Een warmer afscheid had ik me niet kunnen wensen. Dit vergeet ik nooit meer.

Een halfuur later, wanneer het schoolplein langzaam weer leegstroomt, draait Melle zich nog één keer om. ‘Juf? Tot ooit?’ Ik veeg de uitgelopen mascara onder mijn ogen vandaan en lach hem toe. Ja. Tot ooit.

Floortje Kroeze (32 jaar) is moeder van Jip (0 jaar) en al tien jaar gymjuf op een basisschool in Amsterdam. Hoewel ze met veel plezier in de gymzaal staat, was ze ook nieuwsgierig naar het lesgeven in een ‘gewoon lokaal’. Inmiddels heeft zij haar pabo-diploma behaald en staat ze, naast haar gymlessen, twee dagen voor de klas.

Wil jij Juf & Meester ontvangen?

Schrijf je in voor Mijn Malmberg

Schrijf je gratis in voor Mijn Malmberg en vink bij je profielgegevens aan dat je Juf & Meester wilt ontvangen. Het magazine wordt dan twee keer per jaar gratis naar je schooladres gestuurd. Verzenden naar een privéadres is helaas niet mogelijk.

Juf & Meester wordt gratis verstuurd aan leden van MijnMalmberg.nl die minimaal eenmaal per jaar op hun account inloggen.

Meer Juf Floortje

De huishoek

Juf Floortje heeft een zieke baby...in de huishoek!

Videobellen

Juf Floortje videobelt met haar kleuters!

Nieuwe kleuters

Juf Floortje verwelkomt haar nieuwe kleuters!

Het nieuwe leven

Het verlof van juf Floortje is voorbij!
14,838FansLike
4,815VolgersVolg
5,759VolgersVolg

Mijn Malmberg

Word lid van Mijn Malmberg. Altijd gratis actueel lesmateriaal, direct inzetbaar in de les. Je hoeft alleen de lessen uit te printen en uit te delen. En je krijgt Juf & Meester 2x per jaar bij jou op school!

Boekpromotie

De allerleukste lessuggesties rondom 'boekpromotie'.

Zomer

De allerleukste lessuggesties rondom 'zomer'.

De zee

De allerleukste lessuggesties rondom 'de zee'.

Jaarkaartjes

De laatste maanden van het jaar zijn druk, gezellig en soms spannend voor de kinderen. Kijk samen terug op het afgelopen jaar, wat ging er fout en waar kunnen jullie van nagenieten?

Makey Makey Go

Meester Sander probeert de leukste dingen voor je uit. Is het zo mooi als de verpakking je wil laten geloven?

Juffenzus

Juf Astrid heeft een juffenzus.