Home Juf Floortje Algemeen beestenleed

Column Juf Floortje

Algemeen beestenleed
A

Floortje Kroeze (34 jaar) is moeder van Jip (2 jaar), Lot en Nina (tweeling, 1 jaar) en juf op een basisschool in Weesp. Ze is gek op verse potloodpunten, sinaasappels, mooie voorleesboeken en de verrassende kronkels van het kinderbrein. Vooral het laatste probeert ze te vangen in haar columns.

Het valt even stil. Julius, de grote dierenvriend, kan het niet meer aan

Het valt even stil. Julius, de grote dierenvriend, kan het niet meer aan

We zitten in een rommelige kring in ons veel te kleine lokaaltje. Er wordt geruzied, gezwegen, gewiebeld, maar vooral: gehuild. Hartverscheurend gehuild.

We zijn net terug in de klas na een bezoekje aan de speeltuin. Dolle pret. Tot Lucas de waterpomp ontdekte. Waanzinnig interessant, uiteraard, en al gauw verzamelden alle kinderen zich rond het verkoelende apparaat.

Maar wat zo leuk begon, eindigt in een drama. Terwijl Mischa, die de pomp inmiddels heeft overgenomen, het water over de stenen laat stromen, ontdekt Nora een paar mieren in de nattigheid. ‘STOP!’ roept ze. ‘Ze verdrinken!’ Mischa rolt met zijn ogen. ‘Heus niet. Alle dieren houden van water als het zo warm is.’

En daar gaat het mis. Argumenten vóór en tegen de pomp vliegen door de speeltuin. Dan is Mischa het zat: ‘Er zijn biljoenen mieren, wat maakt het uit?’

Het valt even stil. Julius, de grote dierenvriend, kan het niet meer aan. Een traan rolt over zijn wangen. Hij stormt op Mischa af en geeft hem een duw. De mannen beginnen tegen elkaar te schreeuwen. Ik loods ze naar een rustig plekje. Ze trillen van verdriet en schrik. Stil maar.

Het is de hoogste tijd om terug te gaan naar school. In de rij voel ik de onrust toenemen. Ik voer het tempo op – we kunnen wel wat extra tijd gebruiken voor een kort kringgesprek. Julius begint opnieuw te huilen. Beste vriend Menno doet met hem mee. Twee meiden weten de kwestie naar het niveau ‘algemeen-beestenleed’ te tillen en daarmee zijn de verhalen over zieke honden en weggelopen poezen niet van de lucht. Sommige kinderen weten zich groot te houden, maar de meesten worden geraakt door verdrietige herinneringen.

En nu zitten we hier, in de kring, en probeer ik de kinderen uit alle macht tot bedaren te brengen. Ik steek een juffenpraatje af over goede daden, meeleven en het belang van naar elkaar luisteren. Tevergeefs.

De bel gaat. Er zit niets anders op, ik moet naar buiten met een klas vol huilende kinderen. Lood in mijn schoenen. De ouders kijken me vragend aan en een vader komt naar me toe: ‘Wat is er gebeurd?’

Ik leg het verhaal uit en voel me opgelaten dat ik dit, als juf, niet heb kunnen sussen. De vader begint heel hard te lachen. ‘Och, wat kunnen ze toch heerlijk overdrijven, hè, die kinderen?’ Hij aait zijn zoon over de bol, belooft hem een ijsje en geeft mij een knipoog. Alsof er nooit iets is gebeurd, verdwijnen ze vrolijk uit het zicht.

Als ik die middag langs de speeltuin naar huis fiets, zie ik Julius opgelucht naar me zwaaien: ‘Ze doen het nog, juf, mieren houden tóch van water!’

Ik barst in lachen uit. Niets aan de hand. Ze doen het nog.

Floortje Kroeze (32 jaar) is moeder van Jip (0 jaar) en al tien jaar gymjuf op een basisschool in Amsterdam. Hoewel ze met veel plezier in de gymzaal staat, was ze ook nieuwsgierig naar het lesgeven in een ‘gewoon lokaal’. Inmiddels heeft zij haar pabo-diploma behaald en staat ze, naast haar gymlessen, twee dagen voor de klas.

Wil jij Juf & Meester ontvangen?

Schrijf je in voor Mijn Malmberg

Schrijf je gratis in voor Mijn Malmberg en vink bij je profielgegevens aan dat je Juf & Meester wilt ontvangen. Het magazine wordt dan twee keer per jaar gratis naar je schooladres gestuurd. Verzenden naar een privéadres is helaas niet mogelijk.

Juf & Meester wordt gratis verstuurd aan leden van MijnMalmberg.nl die minimaal eenmaal per jaar op hun account inloggen.

Meer Juf Floortje

De huishoek

Juf Floortje heeft een zieke baby...in de huishoek!

Videobellen

Juf Floortje videobelt met haar kleuters!

Nieuwe kleuters

Juf Floortje verwelkomt haar nieuwe kleuters!

Het nieuwe leven

Het verlof van juf Floortje is voorbij!
14,836FansLike
4,816VolgersVolg
5,759VolgersVolg

Mijn Malmberg

Word lid van Mijn Malmberg. Altijd gratis actueel lesmateriaal, direct inzetbaar in de les. Je hoeft alleen de lessen uit te printen en uit te delen. En je krijgt Juf & Meester 2x per jaar bij jou op school!

Boekpromotie

De allerleukste lessuggesties rondom 'boekpromotie'.

Zomer

De allerleukste lessuggesties rondom 'zomer'.

De zee

De allerleukste lessuggesties rondom 'de zee'.

Frietjes!

Natuurlijk valt een kind een gat in zijn hoofd en komen hulpouders niet opdagen.

Leestip: De oma van mijn oma van mijn oma

Waar zullen onze kinderen wonen? Wat voor werk zullen ze doen? Zullen ze een partner vinden? Zullen ze wel gelukkig zijn? Een vooruitblik op de toekomst van onze kinderen.

Kopieerschool

Er is niks aan te doen. Mijn zoon zit nou eenmaal op een kopieerschool.