Home Juf Naomi Brabant

Column Juf Naomi

Brabant
B

Juf Naomi Smits (38) staat stralend voor groep 3 & 8 en schrijft daar ook graag over. Ze is getrouwd met een heuse hulppiet en samen hebben ze een dochtertje: Roos (2). Ook zit ze vaak onder de glitters en is ze dol op klassepret, net(jes)werken, pubquizzen, (voor)lezen, koken, (web)shoppen, op vakantie gaan, een partijtje hockey, feestjes, James Bond en flamingo’s.

‘Toch vind ik die zachte g van jou heel schattig hoor, juf!’

‘Toch vind ik die zachte g van jou heel schattig hoor, juf!’

Ik heb een ‘bondje’ met leerling Saar. Een Brabants bondje welteverstaan. Dat klinkt heel erg ‘Wie is de Mol?’-achtig, maar dat is het niet. Dagelijks bespreken Saar en ik even of er in Brabant nog licht brandt. En of de nachten nog lang zijn geweest. Het is ons momentje, een keigezellig onderonsje. Saar begrijpt mij als ik het over Oeteldonk heb en ik begrijp Saar als ze met haar opa naar Lampegat is gegaan. Saar heeft namelijk net als de juf Brabantse roots en Saar is net als de juf in de februarimaand een beetje verdrietig, omdat het carnaval aan onze neus voorbijgaat. Want ja, als je boven de rivieren woont, krijg je weinig mee van het hossende feestgedruis.

Gelukkig heeft Saar een juf die elke gelegenheid aangrijpt om van een gewone dag een feestje te maken. Er valt elke dag wel wat te vieren, is het motto. Zo verkleden we ons met de Kinderboekenweek als een favoriet boekpersonage of superheld, staan we met de Koningsspelen in het oranje te springen, hebben we met het Juffenfeest de uitbundigste verkleedkleren aan en komen we met het Voorleesontbijt zelfs in pyjama of onesie naar school. Zo vier ik stiekem op de raarste tijden toch een beetje carnaval.

Een tijd geleden vond ik dat ik mijn groep een beetje cultuur moest bijbrengen. En daar was Saar het roerend mee eens. Het Brabantse leven is namelijk meer dan alleen vier dagen verkleed rondlopen. Ik besluit daarom een lesje Brabants te geven.

Ik start de les met Nijntje in het Brabants. Het is lachen, gieren, brullen. Vervolgens maken we rondom Brabant een woordspin. De kinderen vinden daadwerkelijk dat ze ‘heul veul’ van Brabant weten: woorden als PSV, Guus Meeuwis, Roy Donders, worstenbroodjes, huispakken en Bossche bollen passeren de revue. Ook test ik mijn leerlingen op hun woordkennis. Wederom hilariteit. Een lippel? Dat is een lepel. Een juin? Die is wat moeilijker, maar dat blijkt een ui te zijn. En pils? Geen idee. Iris denkt dat het iets met vitamientjes te maken heeft. Helaas kan ik dat niet goed rekenen. En ook Saar schudt haar hoofd.
Ik stip nog wat historische hoogtepunten uit het hertogdom aan en tot slot hebben we het over accenten en dialecten. Er wordt opgemerkt dat ze overal in Nederland gek praten, maar vooral in Brabant. ‘Toch vind ik die zachte g van jou heel schattig hoor, juf!’ meldt Isa enthousiast. En dat beschouw ik als een groot compliment.

Na afloop vraag ik de kinderen wat ze van de les vonden. ‘Keigaaf!’ is het antwoord.
Missie geslaagd.

Juf Naomi Smits (36 jaar) staat stralend voor groep 3 en schrijft daar ook graag over. Ze is getrouwd met een heuse hulppiet en samen hebben ze een dochtertje: Roos (0 jaar). Ook zit ze vaak onder de glitters en is ze dol op klassepret, net(jes)werken, pubquizzen, (voor)lezen, koken, (web)shoppen, op vakantie gaan, een partijtje hockey, feestjes en flamingo’s.

Wil jij Juf & Meester ontvangen?

Schrijf je in voor Mijn Malmberg

Schrijf je gratis in voor Mijn Malmberg en vink bij je profielgegevens aan dat je Juf & Meester wilt ontvangen. Het magazine wordt dan twee keer per jaar gratis naar je schooladres gestuurd. Verzenden naar een privéadres is helaas niet mogelijk.

Juf & Meester wordt gratis verstuurd aan leden van MijnMalmberg.nl die minimaal eenmaal per jaar op hun account inloggen.

Meer Juf Naomi

Uit het systeem

Juf Naomi staat haar mannetje.

Een waar genoegen

De laatste column van juf Naomi

Trouw tot de bovenbouw

De groep 8 van juf Naomi wil nog niet trouwen.

Een nieuw begin

Juf Naomi start het nieuwe jaar op een andere school.
14,840FansLike
4,833VolgersVolg
5,763VolgersVolg

Mijn Malmberg

Word lid van Mijn Malmberg. Altijd gratis actueel lesmateriaal, direct inzetbaar in de les. Je hoeft alleen de lessen uit te printen en uit te delen. En je krijgt Juf & Meester 2x per jaar bij jou op school!

Herfst

De allerleukste lessuggesties rondom 'herfst'.

Boekpromotie

De allerleukste lessuggesties rondom 'boekpromotie'.

Zomer

De allerleukste lessuggesties rondom 'zomer'.

Kinderpraatje: frisse neus halen

Tim: ‘Juf ik wil niet naar buiten. Het regent.’ Juf: ‘Het is goed om een frisse neus te halen.’ Aron: ‘Dan steken we toch onze neus door het raam?’ Tim: ‘Met een rietje, dan kan ons hoofd binnen blijven!’

Veertig dagen vakantie

Het klinkt misschien dan ook heel gek als ik zeg: laten we die lange zomervakantie afschaffen…

Winter 2017

Leuke lessen rondom de winter bij de methode.