Home Corine Respect

Column Corine

Respect
R

Corine is journalist en stond vroeger voor de klas. Nu ze zelf twee zoons heeft, bekijkt ze het onderwijs van een heel andere kant.

Ze is dol op schrijven, de creativiteit van haar kinderen, frambozen, het strand en het keihard meezingen met liedjes in de auto.

Uit respect voor de privacy van haar kinderen en de leerkrachten, passen we de namen aan.

'Maar het meest bewonder ik de leerkrachten die zelf jonge kinderen hebben.'

'Maar het meest bewonder ik de leerkrachten die zelf jonge kinderen hebben.'

Ik ben een kritische ouder. Als oud-leerkracht heb je je natuurlijk al een mening over van alles gevormd. Ik weet wat er kan én wat er eigenlijk zou moeten. Welke ballen een leerkracht heeft hoog te houden én welke hij of zij laat vallen.

Maar ik ben ook een groot bewonderaar en fan van bepaalde leerkrachten. Zoals die kleuterjuf die met haar 61 jaar nog elke dag naar school huppelt en waar de kinderen verzot op zijn. Die jonge invaller die zich naar de kerstvakantie toe sleept, omdat ze niet wil uitvallen: ‘De groep heeft al zo veel verschillende gezichten gehad.’ En die leerkracht die de meest geweldige projecten uit zijn mouw schudt. Maar het meest bewonder ik de leerkrachten die zelf jonge kinderen hebben.

Ik weet nog zo goed hoe het voelde om er drie keer per nacht uit te moeten. Voor borstvoeding, overgeefsessies, nachtmerries en ‘Mama, ik ben mijn knuffel kwijt! Oh, ik heb hem al gevonden!’ De volgende ochtend was ik dan bepaald geen zonnestraaltje. Er waren tijden dat ik gewoon vergat hoe het voelde om écht wakker te zijn. Er hoefde dan maar iets kleins te gebeuren, of ik plakte mijn kinderen achter het behang…

Nu is dat nog wel te doen met twee kinderen – mits je de juiste lijm gebruikt – maar hoe doe je dat met een klas met dertig kinderen? Hoe bewaar je je geduld als na weken van gebroken nachten je leerlingen voor de tiende keer vragen of je iets wilt uitleggen, terwijl ze zelf door de instructie heen kwekken? Hiervoor heb ik echt RESPECT! Deze juffen en meesters mogen van mij zo veel ballen laten vallen als ze willen, ik vang ze wel op. Ik praat hun verbale uitval goed, kijk met liefde schriftjes na die per ongeluk mee naar huis gaan en draai nog een extra vrijwilligersuurtje.

Wat ik niet voor hen kan doen, is een extra mok koffie halen. Dus lieve leerkrachten zonder jonge kinderen… willen jullie dat namens mij doen? En hen straks op de Dag van de Leerkracht een extra grote punt taart toeschuiven?

Floortje Kroeze (32 jaar) is moeder van Jip (0 jaar) en al tien jaar gymjuf op een basisschool in Amsterdam. Hoewel ze met veel plezier in de gymzaal staat, was ze ook nieuwsgierig naar het lesgeven in een ‘gewoon lokaal’. Inmiddels heeft zij haar pabo-diploma behaald en staat ze, naast haar gymlessen, twee dagen voor de klas.

Wil jij Juf & Meester ontvangen?

Schrijf je in voor Mijn Malmberg

Schrijf je gratis in voor Mijn Malmberg en vink bij je profielgegevens aan dat je Juf & Meester wilt ontvangen. Het magazine wordt dan twee keer per jaar gratis naar je schooladres gestuurd. Verzenden naar een privéadres is helaas niet mogelijk.

Juf & Meester wordt gratis verstuurd aan leden van MijnMalmberg.nl die minimaal eenmaal per jaar op hun account inloggen.

Meer van Corine

Respect

Corine heeft respect voor de leerkrachten.

Het zwarte gat dat zomervakantie heet

Corine maakt zich niet meer druk om de zomerdip!

Thuisjuf

Nieuwe columnist Corine is deze dagen thuisjuf!
14,840FansLike
4,833VolgersVolg
5,764VolgersVolg

Mijn Malmberg

Word lid van Mijn Malmberg. Altijd gratis actueel lesmateriaal, direct inzetbaar in de les. Je hoeft alleen de lessen uit te printen en uit te delen. En je krijgt Juf & Meester 2x per jaar bij jou op school!

Aarde

De allerleukste lessuggesties rondom 'aarde'.

Herfst

De allerleukste lessuggesties rondom 'herfst'.

Boekpromotie

De allerleukste lessuggesties rondom 'boekpromotie'.

Kinderpraatje: frisse neus halen

Tim: ‘Juf ik wil niet naar buiten. Het regent.’ Juf: ‘Het is goed om een frisse neus te halen.’ Aron: ‘Dan steken we toch onze neus door het raam?’ Tim: ‘Met een rietje, dan kan ons hoofd binnen blijven!’

Veertig dagen vakantie

Het klinkt misschien dan ook heel gek als ik zeg: laten we die lange zomervakantie afschaffen…

Winter 2017

Leuke lessen rondom de winter bij de methode.