Home Juf Floortje Goed in gymmen

Column Juf Floortje

Goed in gymmen
G

Floortje Kroeze (34 jaar) is moeder van Jip (2 jaar), Lot en Nina (tweeling, 1 jaar) en juf op een basisschool in Weesp. Ze is gek op verse potloodpunten, sinaasappels, mooie voorleesboeken en de verrassende kronkels van het kinderbrein. Vooral het laatste probeert ze te vangen in haar columns.

‘Juf! Ik heb ontdekt waar ik goed in ben!’

‘Juf! Ik heb ontdekt waar ik goed in ben!’

Met grote ogen kijkt ze me aan. Ze straalt en zwaait, en springt dan plotseling op voor een knuffel. Ik glimlach en peuter haar voorzichtig van me los. ‘Goedemorgen Isabel, wat fijn om je weer te zien. Ga je zitten? We gaan beginnen.’

Groep 3 zit klaar voor de gymles. Tikkertje, een balspel, een superheldenactiebaan en een circushoek. Na mijn uitleg gaan de kinderen enthousiast aan de slag en een kwartiertje later schuif ik aan bij Isabel, die net even zit uit te hijgen op een bank. Een grotere glimlach heb ik nog nooit gezien. ‘Gaat het zo goed met je, meid?’ Isabel knikt. ‘Ik ben zó gelukkig!’ Waarom? Ze wijst naar het tikspel: ‘Daarom!’
Isabel. Een meisje vol pure emoties. Wat ze voelt, voelt ze in haar hele lijf en baant zich aan alle kanten een weg naar buiten. Een open boek. Een heerlijk kind. Ze danst door de zaal en geniet met volle teugen. Zelden heb ik iemand meer zien genieten van een gymles. Een week later val ik een dagje in bij haar in de klas. Van het stralende kind is niets meer over. Rekenen gaat niet. Schrijven is moeilijk. Bij het lezen rent ze huilend naar de gang. Ik zie een en al frustratie in haar grote bruine ogen en mijn hart breekt.

Is dit meisje wel klaar voor groep 3? Ze voelt de druk van de klas, maar kan niet meekomen. Ze moet presteren. Maar hoe belangrijk is dat op dit moment? Of op elk moment, als ik eerlijk ben? In de pauze komt Isabel naar me toe: ‘Juf, mag ik gewoon even bij je zitten?’ Natuurlijk mag dat. Ze klimt bij me op schoot met haar bakje blauwe bessen. Terwijl de klas een filmpje kijkt, schurkt ze steeds dichter tegen me aan. ‘Isabel,’ zeg ik zachtjes, ‘weet je wel hoe knap ik je vind?’ Ze kijkt me verbaasd aan. ‘Het is best moeilijk in groep 3, hè?’ Isabel knikt. Ik vertel haar dat ik heus zie hoe hard ze haar best doet en dat het echt niet erg is als dingen soms wat lastiger zijn. ‘Iedereen is wel ergens goed in.’ Een traan rolt over haar wangen. Ik slik de mijne weg.
De volgende dag staat de groep weer in de gymzaal. Isabel komt haastig op me af rennen. ‘Juf! Ik heb ontdekt waar ik goed in ben!’ Lachend kijk ik haar aan. ‘Vertel eens?’ Isabel springt op en neer en juicht dan: ‘Gymmen!’ Zo is het maar net.
Terwijl Isabel wegsprint om de zaal te verkennen, word ik warm vanbinnen. Ik krijg de neiging met haar mee te rennen. Dit is geluk. Ik heb het mooiste beroep van de wereld.

Floortje Kroeze (32 jaar) is moeder van Jip (0 jaar) en al tien jaar gymjuf op een basisschool in Amsterdam. Hoewel ze met veel plezier in de gymzaal staat, was ze ook nieuwsgierig naar het lesgeven in een ‘gewoon lokaal’. Inmiddels heeft zij haar pabo-diploma behaald en staat ze, naast haar gymlessen, twee dagen voor de klas.

Wil jij Juf & Meester ontvangen?

Schrijf je in voor Mijn Malmberg

Schrijf je gratis in voor Mijn Malmberg en vink bij je profielgegevens aan dat je Juf & Meester wilt ontvangen. Het magazine wordt dan twee keer per jaar gratis naar je schooladres gestuurd. Verzenden naar een privéadres is helaas niet mogelijk.

Juf & Meester wordt gratis verstuurd aan leden van MijnMalmberg.nl die minimaal eenmaal per jaar op hun account inloggen.

Meer Juf Floortje

Quarantaine

Juf Floortje heeft een aantal leerlingen in quarantaine.

Jas aan

Juf Floortje is druk met jassen.

De huishoek

Juf Floortje heeft een zieke baby...in de huishoek!

Videobellen

Juf Floortje videobelt met haar kleuters!
14,840FansLike
4,845VolgersVolg
5,762VolgersVolg

Mijn Malmberg

Word lid van Mijn Malmberg. Altijd gratis actueel lesmateriaal, direct inzetbaar in de les. Je hoeft alleen de lessen uit te printen en uit te delen. En je krijgt Juf & Meester 2x per jaar bij jou op school!

December

De allerleukste lessuggesties rondom 'december'.

Aarde

De allerleukste lessuggesties rondom 'aarde'.

Herfst

De allerleukste lessuggesties rondom 'herfst'.

Jaarkaartjes

De laatste maanden van het jaar zijn druk, gezellig en soms spannend voor de kinderen. Kijk samen terug op het afgelopen jaar, wat ging er fout en waar kunnen jullie van nagenieten?

Makey Makey Go

Meester Sander probeert de leukste dingen voor je uit. Is het zo mooi als de verpakking je wil laten geloven?

Juffenzus

Juf Astrid heeft een juffenzus.