Home Juf Floortje Het nieuwe leven

Column Juf Floortje

Het nieuwe leven
H

Floortje Kroeze (34 jaar) is moeder van Jip (2 jaar), Lot en Nina (tweeling, 1 jaar) en juf op een basisschool in Weesp. Ze is gek op verse potloodpunten, sinaasappels, mooie voorleesboeken en de verrassende kronkels van het kinderbrein. Vooral het laatste probeert ze te vangen in haar columns.

'Als ik even later het schoolplein op fiets, heb ik er al een hele ochtend op zitten. '

'Als ik even later het schoolplein op fiets, heb ik er al een hele ochtend op zitten. '

Zes uur. De wekker gaat. Mijn eerste werkdag na wat voelt als veertig maanden verlof. Onze lieve Lot en Nina liggen nog te slapen in hun wiegje als ik zachtjes het bed uit kruip.

Alles ligt klaar. Kleren voor de peuter, de baby’s en voor mij. De boterhammen zijn gesmeerd. Mijn haren heb ik gisteravond alvast gewassen. In een nog niet uitgepakte verhuisdoos (want oh ja, dat hebben we ook nog even gedaan) heb ik dit weekend godzijdank de schoolsleutels teruggevonden, samen met een beschimmelde kastanje. Nooit bij stilgestaan dat kastanjes dat deden. Weer wat geleerd. De kolftas hangt aan de deur. Samen met mijn man geniet ik van een snel ontbijt en een laatste moment rust. Dan knikken we elkaar toe: het is tijd.

Terwijl ik de meiden wakker maak en van een laatste voeding voorzie, hoor ik Jip humeurig ontwaken in de andere kamer. Of mamma even komt. Sorry lieverd, mamma is even niet beschikbaar. Een heuse peuterpuberbui borrelt omhoog. Het brood is niet goed gesmeerd, z’n snoet mag niet worden gepoetst, we mogen absoluut niet zingen en zijn schoenen zijn niet leuk. Gezellig hoor. Pas als hij z’n zusjes ziet, breekt de lach door. Geknuffeld moet er worden.

Maar we hebben geen tijd. De jasjes worden klaargelegd en haastig klok ik nog een beker thee naar binnen. De tijd vlíegt. Als we er helemaal klaar voor zijn, besluit de kleine Lot nog een flinke poepluier door haar romper te roetsjen. Ai, die hadden we niet ingecalculeerd. Jip en ik vertrekken op de fiets – de meiden moeten wegens ruimtegebrek naar een andere opvang – en een kwartier later probeer ik hem van me af te peuteren om door te rijden naar school. Het lukt niet, hij huilt intens en mijn hart breekt. Wat ben ik aan het doen? Waarom breng ik hem weg? Waarom probeer ik mijn verlof niet te verlengen? Wat is werk nou, met zulke dotjes van kinderen thuis?

Als ik even later het schoolplein op fiets, heb ik er al een hele ochtend op zitten. Ik heb het warm en de frisgewassen haren zitten inmiddels in een verwilderde knot op m’n hoofd. Wat een hectiek, hoe gaan we dit volhouden? Achter me hoor ik plots de versnelde pas van een collega. Ze begroet me enthousiast en het begint toch weer te kriebelen. Al kletsend lopen we samen verder. De school is in winterse versiering gehuld en de sfeer is uitnodigend en gezellig. Bij het koffieapparaat wacht me een warm welkom, met duizenden vragen en een verlaat kerstpakket. Ik schuif mijn naambordje op ‘aanwezig’ en opeens voelt het allemaal heel goed. Kijk mij hier staan, tussen al die lieve collega’s. Even mezelf zijn, mét warme thee en zónder melkflatsen op m’n schouders. Doen waar ik altijd zo van geniet.

Terwijl ik me klaar maak voor een volgende uitdaging, de nieuwe kleuterklas die binnenkort van start gaat, weet ik het opeens weer. Ook hier is het leven goed, tussen de kinderen en fijne collega’s. En thuiskomen wordt alleen maar beter na een dag hard werken. Ik schud het laatste restje twijfel van me af en recht mijn rug: kom maar op met die kleintjes, ik heb er zin in!

Floortje Kroeze (32 jaar) is moeder van Jip (0 jaar) en al tien jaar gymjuf op een basisschool in Amsterdam. Hoewel ze met veel plezier in de gymzaal staat, was ze ook nieuwsgierig naar het lesgeven in een ‘gewoon lokaal’. Inmiddels heeft zij haar pabo-diploma behaald en staat ze, naast haar gymlessen, twee dagen voor de klas.

Wil jij Juf & Meester ontvangen?

Schrijf je in voor Mijn Malmberg

Schrijf je gratis in voor Mijn Malmberg en vink bij je profielgegevens aan dat je Juf & Meester wilt ontvangen. Het magazine wordt dan twee keer per jaar gratis naar je schooladres gestuurd. Verzenden naar een privéadres is helaas niet mogelijk.

Juf & Meester wordt gratis verstuurd aan leden van MijnMalmberg.nl die minimaal eenmaal per jaar op hun account inloggen.

Meer Juf Floortje

Quarantaine

Juf Floortje heeft een aantal leerlingen in quarantaine.

Jas aan

Juf Floortje is druk met jassen.

De huishoek

Juf Floortje heeft een zieke baby...in de huishoek!

Videobellen

Juf Floortje videobelt met haar kleuters!
14,840FansLike
4,833VolgersVolg
5,764VolgersVolg

Mijn Malmberg

Word lid van Mijn Malmberg. Altijd gratis actueel lesmateriaal, direct inzetbaar in de les. Je hoeft alleen de lessen uit te printen en uit te delen. En je krijgt Juf & Meester 2x per jaar bij jou op school!

Aarde

De allerleukste lessuggesties rondom 'aarde'.

Herfst

De allerleukste lessuggesties rondom 'herfst'.

Boekpromotie

De allerleukste lessuggesties rondom 'boekpromotie'.

Kinderpraatje: frisse neus halen

Tim: ‘Juf ik wil niet naar buiten. Het regent.’ Juf: ‘Het is goed om een frisse neus te halen.’ Aron: ‘Dan steken we toch onze neus door het raam?’ Tim: ‘Met een rietje, dan kan ons hoofd binnen blijven!’

Veertig dagen vakantie

Het klinkt misschien dan ook heel gek als ik zeg: laten we die lange zomervakantie afschaffen…

Winter 2017

Leuke lessen rondom de winter bij de methode.