Column Juf Floortje

Jas aan
J

Floortje Kroeze (34 jaar) is moeder van Jip (2 jaar), Lot en Nina (tweeling, 1 jaar) en juf op een basisschool in Weesp. Ze is gek op verse potloodpunten, sinaasappels, mooie voorleesboeken en de verrassende kronkels van het kinderbrein. Vooral het laatste probeert ze te vangen in haar columns.

'Hulpgeroep klinkt aan alle kanten en de kleuters staan overal in de weg, te hannesen aan hun kleren.'

'Hulpgeroep klinkt aan alle kanten en de kleuters staan overal in de weg, te hannesen aan hun kleren.'

‘Juf?’ Jona staat voor me, zijn jas naar me uitgestoken. Het is tijd om buiten te spelen. Mijn groep popelt, maar tegelijk zie ik frustratie. De jassen moeten aan. Helse dingen in een kleuterleven. Ik recht mijn schouders. Daar gaan we.

‘Juf? Juhuf? Juuuuf? Kun je me helpen?’ Achter Jona staat Rosa al te dringen. Ze heeft een prachtige groene jas, met een chique knoopsluiting. Haar kleine vingertjes stoeien met de grote, gladde knopen. Niet te doen. Kom maar. Lisa roept ondertussen dat ze haar jas kwijt is. Tranen zijn nabij. ‘Net was ie er nog!’. ‘Dan moet ie er dus nog zijn. Zoeken, meisje, zoeken. Hij is heus ergens.’

Ik pluk Levi uit de rij. Nietsvermoedend kijkt hij me aan. ‘Lieve schat,’ grinnik ik, ‘je hebt je jas ondersteboven aan.’ Zijn bruine exemplaar wringt om zijn schouders en de flappen zwabberen als een cape achter hem aan. ‘Probeer het nog eens.’ Bij de bouwhoek zie ik Jayden uit alle macht trekken aan een rits die overduidelijk vast zit. Benjamin staat iets verderop beteuterd naar een losgeschoten capuchon te kijken. Lisa is nog steeds op zoek, terwijl Olivia dromerig op haar veel te vaak herkauwde koortjes sabbelt. Iew.

‘Zit m’n jas goed?’ Er wordt ongeduldig op mijn rug getikt, als ik net bezig ben met de veters van Nova. (Schoenen, ook een verhaal apart.) Ik werp een snelle blik op Levi. Nee, weer ondersteboven. Nog eens. Sarif komt bij me staan. ‘Juf? M’n mouwen zijn weg.’ Nee, ze zitten binnenstebuiten. Voor de derde keer deze week leer ik hem de truc om het zelf op te lossen.
‘Juf, juhuuuuuf?’ Hulpgeroep klinkt aan alle kanten en de kleuters staan overal in de weg, te hannesen aan hun kleren. Lisa zoekt nog steeds, ik baan me een weg naar haar toe. Samen kijken we nog eens goed rond, en dan zien we Rivka verbouwereerd met twee jassen staan. Haar eigen exemplaar in de hand, een totaal andere aan. Probleem opgelost. (Hoewel, een ander probleem om aan te pakken, wellicht.)

‘JUHUUUUF!’ Ja? Iets onverstaanbaars wordt gemompeld. ‘Wát?’ snauw ik, geïrriteerder dan ik bedoel, terwijl ik afwisselend van klok, naar murmelend kind, naar wiebelende rij, en naar de omgekeerde jas van Levi kijk. Het lukt hem niet. Heeft hij het eigenlijk wel geprobeerd? We moeten echt gaan. ‘Jongens, wie kan Levi even helpen? Kom, we gaan.’
In het halletje draaien we onze monden op slot en we lopen, alsof we niet net uit een enorme chaos komen, als een voorbeeldig stille groep naar buiten, waar de fietsjes, springtouwen en zandemmertjes ons al opwachten in de stralende zon. Het is warm. Erg warm. Té warm. De kleine koppies raken langzaam maar zeker rood en bezweet. Verslagen kijk ik om me heen. ‘Oké,’ zucht ik, ‘de jassen mogen uit.’ Er klinkt gejuich en binnen enkele tellen rennen de kinderen weer in hun shirtjes over het schoolplein.

Morgen weer een dag. Ik kan niet wachten.

Floortje Kroeze (32 jaar) is moeder van Jip (0 jaar) en al tien jaar gymjuf op een basisschool in Amsterdam. Hoewel ze met veel plezier in de gymzaal staat, was ze ook nieuwsgierig naar het lesgeven in een ‘gewoon lokaal’. Inmiddels heeft zij haar pabo-diploma behaald en staat ze, naast haar gymlessen, twee dagen voor de klas.

Wil jij Juf & Meester ontvangen?

Schrijf je in voor Mijn Malmberg

Schrijf je gratis in voor Mijn Malmberg en vink bij je profielgegevens aan dat je Juf & Meester wilt ontvangen. Het magazine wordt dan twee keer per jaar gratis naar je schooladres gestuurd. Verzenden naar een privéadres is helaas niet mogelijk.

Juf & Meester wordt gratis verstuurd aan leden van MijnMalmberg.nl die minimaal eenmaal per jaar op hun account inloggen.

Meer Juf Floortje

Quarantaine

Juf Floortje heeft een aantal leerlingen in quarantaine.

Jas aan

Juf Floortje is druk met jassen.

De huishoek

Juf Floortje heeft een zieke baby...in de huishoek!

Videobellen

Juf Floortje videobelt met haar kleuters!
14,840FansLike
4,833VolgersVolg
5,764VolgersVolg

Mijn Malmberg

Word lid van Mijn Malmberg. Altijd gratis actueel lesmateriaal, direct inzetbaar in de les. Je hoeft alleen de lessen uit te printen en uit te delen. En je krijgt Juf & Meester 2x per jaar bij jou op school!

Aarde

De allerleukste lessuggesties rondom 'aarde'.

Herfst

De allerleukste lessuggesties rondom 'herfst'.

Boekpromotie

De allerleukste lessuggesties rondom 'boekpromotie'.

Kinderpraatje: frisse neus halen

Tim: ‘Juf ik wil niet naar buiten. Het regent.’ Juf: ‘Het is goed om een frisse neus te halen.’ Aron: ‘Dan steken we toch onze neus door het raam?’ Tim: ‘Met een rietje, dan kan ons hoofd binnen blijven!’

Veertig dagen vakantie

Het klinkt misschien dan ook heel gek als ik zeg: laten we die lange zomervakantie afschaffen…

Winter 2017

Leuke lessen rondom de winter bij de methode.