Home Juf Floortje Nieuwe kleuters

Column Juf Floortje

Nieuwe kleuters
N

Floortje Kroeze (34 jaar) is moeder van Jip (2 jaar), Lot en Nina (tweeling, 1 jaar) en juf op een basisschool in Weesp. Ze is gek op verse potloodpunten, sinaasappels, mooie voorleesboeken en de verrassende kronkels van het kinderbrein. Vooral het laatste probeert ze te vangen in haar columns.

'De meiden kijken elkaar aan en ik zie direct een band ontstaan.'

'De meiden kijken elkaar aan en ik zie direct een band ontstaan.'

Nog nooit heb ik zoveel uitdrukkingen in één paar ogen gezien. Verlegen, nieuwsgierig, trots en gespannen tegelijk. Daar staat ze. Rosa. Met haar blonde staartjes en roze rugtas is ze ons allereerste Welpje. De allereerste kleuter van de nieuwe instroomklas. Klaar voor haar allereerste schooldag.

Samen met vader, moeder en kleine broer – nog in de buggy – verkent ze het lokaal. De huishoek, de blokken, het stoeltje met haar naam erop. Terwijl ze haar eigen naamplaatje uitkiest (een poes, want die hebben ze thuis ook), druppelen ook de andere kinderen binnen. Verwachtingsvol kijken ze rond. Vijf meiden in totaal. Het zullen er meer worden, maar dat duurt nog een week of drie.
Ook voor mij is deze instroomgroep nieuw en door collega’s ben ik alvast voorbereid. ‘Verwacht niet te veel van ze’, ‘het zal erg stil zijn’ en ‘je moet ze bij álles begeleiden’. Ze hebben geen tweedegroepers om zich aan op te trekken of routines bij af te kijken. We zullen alles stap voor stap moeten opbouwen. Ik zie het als een prachtige taak en duik een kwartier later met de meisjes – en mijn voorbereide vragenlijst om het maar niet stil te laten vallen – in de kring.

Maar dan gebeurt er iets bijzonders. De meiden kijken elkaar aan en ik zie direct een band ontstaan. De nieuwste leerlingen van de school, allemaal in hetzelfde spannende schuitje, met een juf die zich als een soort gastouder over hen ontfermt. Waar ik dacht dat alles snel stil zou vallen, bubbelt er langzaam maar zeker een dappere bravoure omhoog. Het duurt een paar minuten, maar dan zijn de dames los. Er wordt verteld over favoriete knuffels, eigenwijze zusjes, de inhoud van de broodtrommels en de nieuwe schoenen die speciaal voor vandaag gekocht zijn. ‘Oh, en juf?’ vraagt Pippa zich hardop af, ‘wanneer gaan we leren schrijven?’
De vragenlijst gaat aan de kant, deze meiden hebben geen aansporing nodig. Naarmate de dag vordert, worden ze steeds losser. Natuurlijk is alles nieuw en wennen, maar de ergste spanning is duidelijk snel geweken. Al snel worden er beste vriendinnen gemaakt. Ook gaan we aan de slag met zelfportretten – ik geniet in stilte van de prachtige koppoters – bouwen we een kasteel mét krokodillenvijver en wandelen we een kleine ronde door de school. Ik voel me Moeder de Gans met haar kuikens, die nog regelmatig tegen me aan botsen wanneer ze niet in de gaten hebben dat ik even stilsta. De conciërge kijkt ons vertederd na. Ik begrijp het volkomen. Wat een schatjes.

De dag vliegt voorbij en voor ik het goed en wel besef, staan we alweer te hannesen met de jassen en de tassen (want ja, dat is nog lastig). Niet veel later zwaaien de ouders ons enthousiast toe vanaf het kleuterplein. Rosa is de eerste, ze rent op haar vader af. Dan blijft ze staan, draait zich om en lacht ons breed toe. ‘Dag vriendinnen, tot morgen!’

Ja. Tot morgen.

Floortje Kroeze (32 jaar) is moeder van Jip (0 jaar) en al tien jaar gymjuf op een basisschool in Amsterdam. Hoewel ze met veel plezier in de gymzaal staat, was ze ook nieuwsgierig naar het lesgeven in een ‘gewoon lokaal’. Inmiddels heeft zij haar pabo-diploma behaald en staat ze, naast haar gymlessen, twee dagen voor de klas.

Wil jij Juf & Meester ontvangen?

Schrijf je in voor Mijn Malmberg

Schrijf je gratis in voor Mijn Malmberg en vink bij je profielgegevens aan dat je Juf & Meester wilt ontvangen. Het magazine wordt dan twee keer per jaar gratis naar je schooladres gestuurd. Verzenden naar een privéadres is helaas niet mogelijk.

Juf & Meester wordt gratis verstuurd aan leden van MijnMalmberg.nl die minimaal eenmaal per jaar op hun account inloggen.

Meer Juf Floortje

Jas aan

Juf Floortje is druk met jassen.

De huishoek

Juf Floortje heeft een zieke baby...in de huishoek!

Videobellen

Juf Floortje videobelt met haar kleuters!

Nieuwe kleuters

Juf Floortje verwelkomt haar nieuwe kleuters!
14,840FansLike
4,833VolgersVolg
5,763VolgersVolg

Mijn Malmberg

Word lid van Mijn Malmberg. Altijd gratis actueel lesmateriaal, direct inzetbaar in de les. Je hoeft alleen de lessen uit te printen en uit te delen. En je krijgt Juf & Meester 2x per jaar bij jou op school!

Herfst

De allerleukste lessuggesties rondom 'herfst'.

Boekpromotie

De allerleukste lessuggesties rondom 'boekpromotie'.

Zomer

De allerleukste lessuggesties rondom 'zomer'.

Kinderpraatje: frisse neus halen

Tim: ‘Juf ik wil niet naar buiten. Het regent.’ Juf: ‘Het is goed om een frisse neus te halen.’ Aron: ‘Dan steken we toch onze neus door het raam?’ Tim: ‘Met een rietje, dan kan ons hoofd binnen blijven!’

Veertig dagen vakantie

Het klinkt misschien dan ook heel gek als ik zeg: laten we die lange zomervakantie afschaffen…

Winter 2017

Leuke lessen rondom de winter bij de methode.