Home Juf Floortje Presentatiekoorts

Column Juf Floortje

Presentatiekoorts
P

Floortje Kroeze (34 jaar) is moeder van Jip (2 jaar), Lot en Nina (tweeling, 1 jaar) en juf op een basisschool in Weesp. Ze is gek op verse potloodpunten, sinaasappels, mooie voorleesboeken en de verrassende kronkels van het kinderbrein. Vooral het laatste probeert ze te vangen in haar columns.

Het lijkt wel een jong, hip bedrijf, waar informatie binnen no-time in snelle presentaties wordt gegoten.

Het lijkt wel een jong, hip bedrijf, waar informatie binnen no-time in snelle presentaties wordt gegoten.

‘Juf, mag ik een presentatie houden over Marokko?’ Sabiah kijkt me vragend aan. ‘Eh, ja. Natuurlijk. Wat een leuk idee!’ Mark kijkt op. ‘Mag ik dan iets vertellen over mijn opa? Hij heeft onderduikers geholpen in de oorlog!’ ‘En ik over mijn paard?’ vult Noha aan. ‘Ik houd zoveel van mijn paard!’ Ietwat overrompeld knik ik de kinderen toe. Wat een enthousiasme!

Groep zes. Een nieuwe klas op een nieuwe school (iets met een verhuizing en een jong gezin). De kinderen hebben er duidelijk zin in. Op hun Chromebooks gaan ze snel en vaardig aan de slag. Achtergronden, foto’s, filmpjes, geen probleem. Ik hoor wijs gemompel over het vinden van geschikte bronnen (‘Zo irritant dat Wikipedia altijd bovenaan staat, daar kun je nooit echt helemaal op vertrouwen’) en schoudermaatjes helpen elkaar met het maken van screenshots. Ondertussen zetten Tom en Borre hun koptelefoon op – met een lekker muziekje kunnen ze zich beter concentreren. Ja, oké.

Verbaasd kijk ik rond. Deze klas is ongelofelijk. Het lijkt wel een jong, hip bedrijf, waar informatie binnen no-time in snelle presentaties wordt gegoten. Hier kan ik nog wat van leren.

Een half uur later staat de eerste vrijwilliger voor mijn neus. ‘Ik ben klaar, mag ik meteen?’ Tsja, we hebben wel even tijd. Opeens besef ik dat ik eigenlijk niet eens weet wat de kinderen precies willen vertellen. Ik heb me laten meevoeren door de stroom en besluit me ook nu maar te laten verrassen. ‘Fenna, zeg eens. Waar ga je over presenteren?’

In de minuten die volgen horen we alles over de toren van Pisa. Feitjes, plaatjes en mooie verhalen. Fenna eindigt bovendien als een volleerd presentatrice: ‘Heeft iemand nog vragen, tips en tops?’ Beurten worden uitgedeeld en met een daverend applaus sluit ze haar show af. Zeer indrukwekkend.

Voordat we weer over gaan tot de orde van de dag, druk ik de kinderen op het hart om hun presentaties naar me te mailen, zodat ik iedereen een plekje kan geven op de planning van volgende week. ‘En nu allemaal je rekenboek pakken, we gaan door.’

Als ik dat weekend mijn mailbox open, stromen de berichten binnen. Een stuk of vijftien presentaties zijn met me gedeeld. Ik glimlach. Wat een gedreven en betrokken kinderen! Dan valt mijn oog op een van de titels: Bumba. Ik kijk verder. Peppa Pig. SpongeBob. Verschillende soorten cola. De sokken van mijn vader. Hotdogs. Eh… juist. Hier liggen duidelijk nog een paar aandachtspunten. Laten we binnenkort maar eens aan de slag gaan met een lesje ‘onderwerp kiezen’.

En tot die tijd? Ben ik stiekem toch best benieuwd naar die sokken van Loeks vader…

Floortje Kroeze (32 jaar) is moeder van Jip (0 jaar) en al tien jaar gymjuf op een basisschool in Amsterdam. Hoewel ze met veel plezier in de gymzaal staat, was ze ook nieuwsgierig naar het lesgeven in een ‘gewoon lokaal’. Inmiddels heeft zij haar pabo-diploma behaald en staat ze, naast haar gymlessen, twee dagen voor de klas.

Wil jij Juf & Meester ontvangen?

Schrijf je in voor Mijn Malmberg

Schrijf je gratis in voor Mijn Malmberg en vink bij je profielgegevens aan dat je Juf & Meester wilt ontvangen. Het magazine wordt dan twee keer per jaar gratis naar je schooladres gestuurd. Verzenden naar een privéadres is helaas niet mogelijk.

Juf & Meester wordt gratis verstuurd aan leden van MijnMalmberg.nl die minimaal eenmaal per jaar op hun account inloggen.

Meer Juf Floortje

Quarantaine

Juf Floortje heeft een aantal leerlingen in quarantaine.

Jas aan

Juf Floortje is druk met jassen.

De huishoek

Juf Floortje heeft een zieke baby...in de huishoek!

Videobellen

Juf Floortje videobelt met haar kleuters!
14,840FansLike
4,845VolgersVolg
5,762VolgersVolg

Mijn Malmberg

Word lid van Mijn Malmberg. Altijd gratis actueel lesmateriaal, direct inzetbaar in de les. Je hoeft alleen de lessen uit te printen en uit te delen. En je krijgt Juf & Meester 2x per jaar bij jou op school!

December

De allerleukste lessuggesties rondom 'december'.

Aarde

De allerleukste lessuggesties rondom 'aarde'.

Herfst

De allerleukste lessuggesties rondom 'herfst'.

Jaarkaartjes

De laatste maanden van het jaar zijn druk, gezellig en soms spannend voor de kinderen. Kijk samen terug op het afgelopen jaar, wat ging er fout en waar kunnen jullie van nagenieten?

Makey Makey Go

Meester Sander probeert de leukste dingen voor je uit. Is het zo mooi als de verpakking je wil laten geloven?

Juffenzus

Juf Astrid heeft een juffenzus.