Home Juf Floortje Sinterklaas

Column Juf Floortje

Sinterklaas
S

Floortje Kroeze (34 jaar) is moeder van Jip (2 jaar), Lot en Nina (tweeling, 1 jaar) en juf op een basisschool in Weesp. Ze is gek op verse potloodpunten, sinaasappels, mooie voorleesboeken en de verrassende kronkels van het kinderbrein. Vooral het laatste probeert ze te vangen in haar columns.

‘Kinderen schieten van hun stoel, rommelen in hun laatjes of rennen naar hun tas.'

‘Kinderen schieten van hun stoel, rommelen in hun laatjes of rennen naar hun tas.'

‘Juf, mag het licht uit?’ Jacob staat voor mijn neus te zwaaien met een velletje stickers. Ik trek verbaasd een wenkbrauw op. Eh, wat? ‘Het is glow in the dark, dat moeten we zien!’

Een schoencadeau van Sinterklaas. Natuurlijk. Terwijl Jobs moeder verontschuldigend naar me gebaart, knik ik haar grinnikend toe. Dit zijn Belangrijke Zaken, dat begrijp ik best. Als even later de bel gaat en groep 3 zich klaarmaakt voor de start van de dag, vraag ik Tias het licht uit te doen. Job komt naar voren, showt zijn stickers en vanuit de klas klinken zoete kreetjes van bewondering.
Natuurlijk kunnen de reacties niet uitblijven. Vingers schieten de lucht in en het ene cadeau na het andere wordt uitgebreid beschreven. Een armbandje, met sterretjes en een soort gouden randje en een sluiting die heel moeilijk is. Stuiterballen met lampjes. Chocoladekruidnoten, een kikker en een muis. Een schilderijtje om zelf te maken. Snoepjes voor de poes, met zalmsmaak. Een gedichtje. Een nieuwe broodtrommel, met een speciale plek voor je fruit.

Het wordt onrustig in de klas. Kinderen schieten van hun stoel, rommelen in hun laatjes of rennen naar hun tas. Iedereen wil wat vertellen of laten zien. Er klinken onderlinge gesprekken over de wensen voor 5 december. Tekeningen worden in de lucht gehouden of ter plekke gemaakt. Ik hoor Malou vertellen over het geluid dat ze vannacht hoorde op het dak: ‘Het was Piet, dat kán niet anders.’
Ik haal even diep adem. Het is weer zo ver. De Sinterklaashysterie is in volle hevigheid losgebarsten. Terwijl ik hoofdschuddend toekijk hoe de gekte mijn klas overneemt, besluit ik het heel even te laten gaan. Het is ook niet niks, deze periode van het jaar.

Zodra de storm een beetje gaat liggen, pak ik de regie terug. Na een mooie samenvatting van de verhalen breng ik de aandacht weer naar het bord, waar een nieuwe letter op ons wacht. Lezen, rekenen en gym, dat staat op het programma deze ochtend. In alle rust.
Hoewel… Als er op de deur wordt geklopt, schrikt de hele klas op. Piet? Nee, een collega die even een paperclip komt lenen. Als we de klas boven ons horen stampen, wordt er nieuwsgierig naar het plafond gekeken. Piet? Nee, een muziekles met danspasjes. Als er iets roods door de straat flitst, wijst David opgewonden naar buiten. Sint? Nee, een fietser met een rode jas.

Ik besluit ook een gooi te doen. ‘Dames en heren,’ zeg ik theatraal, ‘we hebben vandaag allemaal een cadeau gekregen van de pieten.’ Terwijl ik een nieuwe stapel dicteeschriften uitdeel, rolt Isa met haar ogen. ‘Juf. Alsof Sinterklaas óóit zoiets sufs zou geven.’ Nee, duidelijk. Een uurtje later zitten we aan het fruit. Alles lijkt weer normaal. Opeens schiet de vinger van Fanny de lucht in. ‘Weet je? Mijn oma was vroeger piet. Dat vertelde ze laatst.’ Blikken vol ontzag schieten Fanny’s kant op. Ik gniffel en klap mijn voorleesboek dicht. Daar gaan we weer. Tijd voor een nieuwe ronde hysterie. Kom maar op.

Sinterklaas in groep 3. De mooiste tijd van het jaar.

Floortje Kroeze (32 jaar) is moeder van Jip (0 jaar) en al tien jaar gymjuf op een basisschool in Amsterdam. Hoewel ze met veel plezier in de gymzaal staat, was ze ook nieuwsgierig naar het lesgeven in een ‘gewoon lokaal’. Inmiddels heeft zij haar pabo-diploma behaald en staat ze, naast haar gymlessen, twee dagen voor de klas.

Wil jij Juf & Meester ontvangen?

Schrijf je in voor Mijn Malmberg

Schrijf je gratis in voor Mijn Malmberg en vink bij je profielgegevens aan dat je Juf & Meester wilt ontvangen. Het magazine wordt dan twee keer per jaar gratis naar je schooladres gestuurd. Verzenden naar een privéadres is helaas niet mogelijk.

Juf & Meester wordt gratis verstuurd aan leden van MijnMalmberg.nl die minimaal eenmaal per jaar op hun account inloggen.

Meer Juf Floortje

Quarantaine

Juf Floortje heeft een aantal leerlingen in quarantaine.

Jas aan

Juf Floortje is druk met jassen.

De huishoek

Juf Floortje heeft een zieke baby...in de huishoek!

Videobellen

Juf Floortje videobelt met haar kleuters!
14,840FansLike
4,844VolgersVolg
5,762VolgersVolg

Mijn Malmberg

Word lid van Mijn Malmberg. Altijd gratis actueel lesmateriaal, direct inzetbaar in de les. Je hoeft alleen de lessen uit te printen en uit te delen. En je krijgt Juf & Meester 2x per jaar bij jou op school!

Aarde

De allerleukste lessuggesties rondom 'aarde'.

Herfst

De allerleukste lessuggesties rondom 'herfst'.

Boekpromotie

De allerleukste lessuggesties rondom 'boekpromotie'.

21e eeuwse vaardigheden

De allerleukste lessen rondom de 21e eeuwse vaardigheden.

Sinterklaas 2017

De allerleukste lessen rondom Sinterklaas!

Meester van de maand mei 2018: Bram Lindhout

Meester Bram switchte van het bankwezen naar het onderwijs!