Home Juf Lysbeth Laten we geen cadeaus meer maken

Column Juf Lysbeth

Laten we geen cadeaus meer maken
L

Juf Lysbeth is leerkracht in de bovenbouw én getrouwd met meester Michiel. Ze heeft elke groep gehad, maar groep 8 is haar favoriet. Ze is een beetje jaloers op kinderen in haar klas die paardrijden, want dat zou ze zelf ook graag doen. Lysbeth volgt de ontwikkelingen in het onderwijs op de voet.

Leerkrachten der Lage Landen, verenigt u!

Leerkrachten der Lage Landen, verenigt u!

Er zijn een paar dingen in het onderwijs niet zo goed geregeld. En dan sla ik ‘kleine dingen’ zoals toetsdruk en ongelijke salariëring gewoon even over.

Ik heb het over zaken die op ons onderwijsbordje liggen, maar er echt niet horen. Er valt te discussiëren over de kerstboom optuigen, schoen zetten, kinderen insmeren met zonnebrand, klas aanvegen, schoolfruit snijden, luizenpluizen, avondvierdaagse lopen, veters strikken, verkeerslessen, omgangsvormen aanleren, schoolzwemmen, schoolvoetbal, paasontbijt, kerstdiner, schoonmaakavond, hockeytoernooi, schoolreis en koningsspelen. Allemaal ‘leuke’ dingen die niet per se een hoogwaardig onderwijsgehalte hebben. Ik las zelfs dat iemand beweerde dat klokkijken een taak van ouders zou moeten zijn, ook al zit dit in de leerdoelen. Interessant.

Nee, ik bedoel dat allemaal niet. Ik wil namelijk aandacht vragen voor de afschaffing van het moeder- en vaderdagcadeau. Ik durf te beweren dat de meerderheid van de leerkrachten zowel Vader- als Moederdag graag zou schrappen van het to-dolijstje. Bij mij gaat het altijd zo: een collega vertelt aan een andere collega in de teamkamer wat zijn of haar groep maakt voor Moeder- of Vaderdag. Ik schrik me (echt waar, ieder jaar opnieuw) een bult.
‘Wanneer is dat dan?’
Dus ik heb meestal nog twee, in een gunstig geval drie dagen om iets te bedenken. Die ene keer dat ik alle kinderen zelf iets liet bedenken, was een drama. Ik vond het enig, maar de ouders niet zo… Ik heb gesputterd, geprotesteerd en beargumenteerd gesmeekt bij mijn collega’s om nu eens een statement te maken. Maar niemand durft het aan.

Leerkrachten der Lage Landen, verenigt u! Laten we geen cadeaus meer maken. Laten we het hele fenomeen negeren. En wie weet doen we nog een duit in het zakje tegen de commerciële uitingen die vooral bijdragen aan de hoeveelheid nutteloze spullen die een mens heeft. Het wordt ook steeds ingewikkelder: twee vaders, vier moeders, geen vader of moeder – die cadeaus maken het niet makkelijker voor de kinderen. Vaders en moeders hebben geen aparte dag nodig. Ze hebben aandacht en focus nodig om te zien dat hun kinderen onvoorwaardelijk van hen houden. Ze moeten knuffels uitdelen en ontvangen en ze moeten genieten van de groei die hun kind doormaakt, ongeacht hoe langzaam of snel.

Dan hoeven wij geen lestijd op te offeren aan het maken van cadeaus die niemand echt leuk vindt…

Juf Lysbeth is leerkracht in de bovenbouw én getrouwd met meester Michiel. Ze heeft elke groep gehad, maar groep 8 is haar favoriet. Ze is een beetje jaloers op kinderen in haar klas die paardrijden, want dat zou ze zelf ook graag doen. Lysbeth volgt de ontwikkelingen in het onderwijs op de voet.

Wil jij Juf & Meester ontvangen?

Schrijf je in voor Mijn Malmberg

Schrijf je gratis in voor Mijn Malmberg en vink bij je profielgegevens aan dat je Juf & Meester wilt ontvangen. Het magazine wordt dan twee keer per jaar gratis naar je schooladres gestuurd. Verzenden naar een privéadres is helaas niet mogelijk.

Juf & Meester wordt gratis verstuurd aan leden van MijnMalmberg.nl die minimaal eenmaal per jaar op hun account inloggen.

Meer Juf Lysbeth

Stilstaan

Juf Lysbeth blikt terug en staat stil.

IQ-test uit het lood geslagen

Juf Lysbeth duikt in de geschiedenis van de toetsdrang.

Laten we geen cadeaus meer maken

Juf Lysbeth strijdt voor de afschaffing van Vader- en Moederdagcadeaus!

1 apriltrauma

Juf Lysbeth heeft een 1 apriltrauma opgelopen.
14,840FansLike
4,845VolgersVolg
5,762VolgersVolg

Mijn Malmberg

Word lid van Mijn Malmberg. Altijd gratis actueel lesmateriaal, direct inzetbaar in de les. Je hoeft alleen de lessen uit te printen en uit te delen. En je krijgt Juf & Meester 2x per jaar bij jou op school!

December

De allerleukste lessuggesties rondom 'december'.

Aarde

De allerleukste lessuggesties rondom 'aarde'.

Herfst

De allerleukste lessuggesties rondom 'herfst'.

Jaarkaartjes

De laatste maanden van het jaar zijn druk, gezellig en soms spannend voor de kinderen. Kijk samen terug op het afgelopen jaar, wat ging er fout en waar kunnen jullie van nagenieten?

Makey Makey Go

Meester Sander probeert de leukste dingen voor je uit. Is het zo mooi als de verpakking je wil laten geloven?

Juffenzus

Juf Astrid heeft een juffenzus.