Home Juf Lysbeth Stilstaan

Column Juf Lysbeth

Stilstaan
S

Juf Lysbeth is leerkracht in de bovenbouw én getrouwd met meester Michiel. Ze heeft elke groep gehad, maar groep 8 is haar favoriet. Ze is een beetje jaloers op kinderen in haar klas die paardrijden, want dat zou ze zelf ook graag doen. Lysbeth volgt de ontwikkelingen in het onderwijs op de voet.

'Je bent als leerkracht onderdeel van een collectief dat de toekomst inkijkt.'

'Je bent als leerkracht onderdeel van een collectief dat de toekomst inkijkt.'

Soms moet je gewoon eens even stilstaan. Bijvoorbeeld als je leerlingen keihard aan het werk zijn. Sta stil, stop en kijk naar ze. Geniet van het moment en realiseer je dat je een bijzonder beroep hebt. Geef jezelf een schouderklop en ga maar weer door met datgene waarmee je bezig was. Of sta eens stil tijdens je pleinwacht. Kijk alleen. Krioelende kinderen, een generatie wiens beroep in de toekomst misschien nog gaat ontstaan. Nu mogen ze nog rennen, tikkertje spelen, voetballen of hun ruzies uitvechten met handen en voeten.

Of kijk tijdens een vergadering eens naar je collega’s. Allemaal leerkrachten die hebben gekozen voor een vak waar weinig erkenning voor is, waar ze niet rijk van worden en van wie veel persoonlijke inzet gevraagd wordt. De een doet dat met meer hartstocht dan de ander, maar allemaal hebben ze hun hart aan het onderwijs gegeven.

Sta ook eens stil als je een cursus hebt met collega’s, een studiedag of een congres. Je zit tussen mensen die kinderen vooruit willen helpen, ervoor willen zorgen dat ze kunnen groeien, dat ze een stevige basis hebben voor de toekomst.

Je bent als leerkracht onderdeel van een collectief dat de toekomst inkijkt. We zullen niet weten hoe de kinderen zijn als volwassenen, maar we kunnen ze wel proberen positiviteit en nieuwsgierigheid mee te geven. Zij hebben een ander toekomstbeeld dan wij hadden, met alle klimaatproblematiek en complexe wereldpolitiek.

Het is natuurlijk makkelijker om niet stil te staan. Want van stilstaan ga je nadenken. En van nadenken ga je je soms zorgen maken. Houd ik het vol? Geef ik alle kinderen wel wat ze nodig hebben? Doe ik het wel goed? Maar juist dan moet je jezelf even tot de orde roepen en je realiseren dat jij als leerkracht van groot nut bent, juist met het oog op de toekomst. Ontwikkel jezelf, kijk, luister en sta af en toe stil. Daar hebben de kinderen zoveel baat bij. Ik vind in ieder geval dat wij samen heel trots mogen zijn. Op wie we zijn en wat we doen.
Ik heb bijna tien jaar onderwijslol en -leed met jullie mogen delen. Dit was de laatste keer. Ik sta stil. Heel eventjes maar. Want onderwijs zit ook in mijn hart.

Juf Lysbeth is leerkracht in de bovenbouw én getrouwd met meester Michiel. Ze heeft elke groep gehad, maar groep 8 is haar favoriet. Ze is een beetje jaloers op kinderen in haar klas die paardrijden, want dat zou ze zelf ook graag doen. Lysbeth volgt de ontwikkelingen in het onderwijs op de voet.

Wil jij Juf & Meester ontvangen?

Schrijf je in voor Mijn Malmberg

Schrijf je gratis in voor Mijn Malmberg en vink bij je profielgegevens aan dat je Juf & Meester wilt ontvangen. Het magazine wordt dan twee keer per jaar gratis naar je schooladres gestuurd. Verzenden naar een privéadres is helaas niet mogelijk.

Juf & Meester wordt gratis verstuurd aan leden van MijnMalmberg.nl die minimaal eenmaal per jaar op hun account inloggen.

Meer Juf Lysbeth

Stilstaan

Juf Lysbeth blikt terug en staat stil.

IQ-test uit het lood geslagen

Juf Lysbeth duikt in de geschiedenis van de toetsdrang.

Laten we geen cadeaus meer maken

Juf Lysbeth strijdt voor de afschaffing van Vader- en Moederdagcadeaus!

1 apriltrauma

Juf Lysbeth heeft een 1 apriltrauma opgelopen.
14,840FansLike
4,857VolgersVolg
5,766VolgersVolg

Mijn Malmberg

Word lid van Mijn Malmberg. Altijd gratis actueel lesmateriaal, direct inzetbaar in de les. Je hoeft alleen de lessen uit te printen en uit te delen. En je krijgt Juf & Meester 2x per jaar bij jou op school!

Gezond het nieuwe jaar in

Gezond het nieuwe jaar in: gratis lessuggesties via Mijn Malmberg.

December

De allerleukste lessuggesties rondom 'december'.

Aarde

De allerleukste lessuggesties rondom 'aarde'.

Troefkaartjes

Spelkaartjes om elkaar af te troeven. Wie weet de meeste antwoorden?

Juffenzus

Juf Astrid heeft een juffenzus.

21e eeuwse vaardigheden

De allerleukste lessen rondom de 21e eeuwse vaardigheden.