Home Marc De Schoolschrijver

Column Marc

De Schoolschrijver
D

Marc ter Horst (52 jaar) is vader van Simon (14 jaar) en Aniek (16 jaar). Hij is tekstschrijver, educatief auteur en schrijver van informatieve kinderboeken, waaronder ‘De oma van de oma van mijn oma’, ‘Van oerknal tot robot’ en ‘Palmen op de Noordpool’.

'Het is toch een beetje alsof je gymles krijgt van Matthijs de Ligt.'

'Het is toch een beetje alsof je gymles krijgt van Matthijs de Ligt.'

Dát hadden jullie niet verteld. Nu snap ik waarom jullie ondanks de werkdruk, het loon en de vergaderingen zo hardnekkig blijven lesgeven.

Ik kan het iedereen aanraden: een paar maanden meelopen op een basisschool in Nederland. Ik belandde in die bevoorrechte positie doordat ik me sinds kort tot het trotse gilde der Schoolschrijvers mag rekenen. Stichting De Schoolschrijver is een jonge en snel groeiende club die op allerlei manieren helpt om kinderen taalsterk te maken, zoals ze dat zelf noemen. Een van die manieren is het intensieve programma, waarbij een kinderboekenschrijver voor dertien weken aan een meestal taalzwakke school wordt gekoppeld om daar elke week les te geven. ‘Dat kan ik zelf ook,’ zul je misschien zeggen. Maar de inzet van echte schrijvers blijkt veel verschil te maken voor kinderen. Het is toch een beetje alsof je gym krijgt van Matthijs de Ligt of muziekles van Anouk. Bij binnenkomst heb je al een flinke voorsprong en als ervaren schrijver beschik je natuurlijk ook over een goedgevulde trukendoos om de creativiteit te stimuleren, schrijfangst weg te nemen en de woordenschat uit te breiden. Bovendien neem je een koffer vol biebboeken mee die net even wat verder gaan dan deel zoveel van de Muts, de Muis of de Loser.

Ik belandde op een kleine school waar de makkelijkst te onthouden namen Muskan en Omar waren. Nu durf ik mezelf best naamzwak te noemen, maar het duurde de volle dertien weken voor ik van mijn drie groepen alle namen bij de gezichten wist. Zelfs al kreeg ik van elke groep een keurig blad met namen bij de hoofdjes, inclusief melkgebitglimlachen in diverse stadia van ontwikkeling. Elke keer als ik op die bladen keek, overviel me een weeïge ontroering om die prille levens, misschien nog wel versterkt door het doorkijkje dat ze boden naar dat kneedbare jongetje dat ik veertig jaar geleden was, met amper een grotere woordenschat dan boom, roos en vis. En nu mocht ik deze kinderen extra woorden bijbrengen. Ik mocht ze aanmoedigen om hun fantastische verhaal nog beter te maken. Ik mocht ze stukjes voorlezen uit Lampje en Spinder, om de week erna blij te constateren dat die boeken volop werden gelezen. Ik mocht ze schrijftips geven waar ze tijdens hun studie misschien nog aan denken. En ik mocht toekijken hoe ze na de les het schoolplein op sprintten en in onverwachte groepjes samenklonterden. Ik zag een van de drukste kinderen ineens eenzaam in een hoekje staan. Hun leven is zoveel groter dan het klaslokaal. Ik voelde me klein en slap en machteloos. En vol respect voor de leerkrachten die ieder jaar weer dag in dag uit die leventjes helpen vormen, in plaats van dertien keer een uurtje. Zoals Obi-Wan Kenobi al zei: ‘Teaching is a privilege.’ Maar dat wisten jullie natuurlijk allang.

Marc ter Horst (50 jaar) is vader van Simon (12 jaar) en Aniek (14 jaar). Hij is tekstschrijver, educatief auteur en schrijver van informatieve kinderboeken, waaronder ‘De oma van de oma van mijn oma’, ‘De wortels van Oranje’ en ‘Palmen op de Noordpool’.

Wil jij Juf & Meester ontvangen?

Schrijf je in voor Mijn Malmberg

Schrijf je gratis in voor Mijn Malmberg en vink bij je profielgegevens aan dat je Juf & Meester wilt ontvangen. Het magazine wordt dan twee keer per jaar gratis naar je schooladres gestuurd. Verzenden naar een privéadres is helaas niet mogelijk.

Juf & Meester wordt gratis verstuurd aan leden van MijnMalmberg.nl die minimaal eenmaal per jaar op hun account inloggen.

Meer Meester Marc

Stiltetekens

Marc probeert stiltetekens uit.

De Schoolschrijver

Marc ís Schoolschrijver!

Klimaatverandering

Marc stelt klimaatverandering aan de kaak.

Thema’s

Marc wil thema’s recyclen
14,840FansLike
4,833VolgersVolg
5,763VolgersVolg

Mijn Malmberg

Word lid van Mijn Malmberg. Altijd gratis actueel lesmateriaal, direct inzetbaar in de les. Je hoeft alleen de lessen uit te printen en uit te delen. En je krijgt Juf & Meester 2x per jaar bij jou op school!

Aarde

De allerleukste lessuggesties rondom 'aarde'.

Herfst

De allerleukste lessuggesties rondom 'herfst'.

Boekpromotie

De allerleukste lessuggesties rondom 'boekpromotie'.

Kinderpraatje: frisse neus halen

Tim: ‘Juf ik wil niet naar buiten. Het regent.’ Juf: ‘Het is goed om een frisse neus te halen.’ Aron: ‘Dan steken we toch onze neus door het raam?’ Tim: ‘Met een rietje, dan kan ons hoofd binnen blijven!’

Veertig dagen vakantie

Het klinkt misschien dan ook heel gek als ik zeg: laten we die lange zomervakantie afschaffen…

Winter 2017

Leuke lessen rondom de winter bij de methode.