Home Juf Naomi De magie van december

Column Juf Naomi

De magie van december
D

Juf Naomi Smits (37) staat stralend voor groep 7 & 8 en schrijft daar ook graag over. Ze is getrouwd met een heuse hulppiet en samen hebben ze een dochtertje: Roos (1). Ook zit ze vaak onder de glitters en is ze dol op klassepret, net(jes)werken, pubquizzen, (voor)lezen, koken, (web)shoppen, op vakantie gaan, een partijtje hockey, feestjes, James Bond en flamingo’s.

'Elk vrij moment wordt aangegrepen om luidkeels mee te blèren met de traditionele sint-en kersthits.'

'Elk vrij moment wordt aangegrepen om luidkeels mee te blèren met de traditionele sint-en kersthits.'

Zie de maan schijnt door de bomen… We wish you a merry christmas… Sinterklaas kapoentje…
Oh dennenboom…

Het is maandagmiddag – eind september – en mijn lieve leerlingen zijn tijdens de knutselles welbekende decemberliedjes aan het zingen. En hard. Buiten is het 20 graden en Jan loopt nog in zijn korte broek. Omdat ik van deze kakofonie en de warmte van deze Indian summer hoofdpijn krijg, maan ik de klas tot stilte. Groep 3 kijkt me verbaasd aan. ‘Als jullie dan willen zingen, kies dan tenminste hetzelfde lied,’ is mijn vriendelijke doch dringende verzoek. Knippend en plakkend wordt ‘Zie ginds komt de stoomboot’ ingezet. Ik had stiekem op een niet-aan-december-gerelateerde-meezinger gehoopt, maar ach, het kan altijd erger.

Ruim twee weken later is het muzikale repertoire van mijn derdegroepers nog steeds onveranderd. Elk vrij moment wordt aangegrepen om luidkeels mee te blèren met de traditionele sint-en kersthits. Ik kan het ze ook niet kwalijk nemen en stiekem baal ik van de commercie die het in haarachterlijke hoofd haalt chocoladeletters en ander suikergoed zo ongelooflijk vroeg in de schappen te leggen. Het lijkt of die hele decemberperiode steeds langer wordt. ‘Eerst is het zomervakantie, dan gaan we weer naar school en dan is het Sinterklaas,’ aldus Kris. Omdat groep 3 amper tijdsbesef heeft, doe ik een verwoede poging ze uit te leggen dat er tussen de start van het schooljaar en Sinterklaas drie maanden zitten. En in die drie maanden moet ik mijn lieve leerlingen – die met hun gedachten al bij een pakjesboot en goed gevulde schoentjes zijn – toch een en ander onderwijzen. Tja, en wat doe je dan?

Nou, if you can’t beat them, join them!
Maar wel pas zodra het weer guurder wordt en het vroeg donker is. En als het gezelschap uit Spanje is gearriveerd, dan gaan we helemaal los. We lezen en schrijven zelf verhalen over Sint, tijdens de aardrijkskundeles volgen we de route die de goedheiligman heeft afgelegd en met rekenen splitsen we met pepernoten en taaitaaipoppen. Samen versieren we de klas, zingen we luidkeels de vrolijkste liedjes en als klap op de vuurpijl bellen we met Piet. Deze tijd is magisch mooi.
Het is altijd extra hard werken in (de aanloop naar 5) december, maar als ik zie hoe groep 3 met volle teugen geniet, dan geniet ik ook.

Na een fantastische sinterklaasviering tuigen we de kerstboom op en maken ons klaar – er staan nog een kerstatelier en een kerstviering op de planning – voor de laatste dagen van 2019.
Lieve leerkrachten, geniet straks van een welverdiende kerstvakantie. Want voordat je het weet, liggen de paaseitjes weer in de winkel. Fijne feestdagen!

Juf Naomi Smits (36 jaar) staat stralend voor groep 3 en schrijft daar ook graag over. Ze is getrouwd met een heuse hulppiet en samen hebben ze een dochtertje: Roos (0 jaar). Ook zit ze vaak onder de glitters en is ze dol op klassepret, net(jes)werken, pubquizzen, (voor)lezen, koken, (web)shoppen, op vakantie gaan, een partijtje hockey, feestjes en flamingo’s.

Wil jij Juf & Meester ontvangen?

Schrijf je in voor Mijn Malmberg

Schrijf je gratis in voor Mijn Malmberg en vink bij je profielgegevens aan dat je Juf & Meester wilt ontvangen. Het magazine wordt dan twee keer per jaar gratis naar je schooladres gestuurd. Verzenden naar een privéadres is helaas niet mogelijk.

Juf & Meester wordt gratis verstuurd aan leden van MijnMalmberg.nl die minimaal eenmaal per jaar op hun account inloggen.

Meer Juf Naomi

Een nieuw begin

Juf Naomi start het nieuwe jaar op een andere school.

De magie van december

De leerlingen van juf Naomi zijn dol op de decembermaand.

Tandentsunami

In de klas van juf Naomi woedt een tandentsunami.

Eén groot feest

Juf Naomi maakt er graag een feestje van in de klas.
14,539FansLike
4,672VolgersVolg
5,768VolgersVolg

Mijn Malmberg

Word lid van Mijn Malmberg. Altijd gratis actueel lesmateriaal, direct inzetbaar in de les. Je hoeft alleen de lessen uit te printen en uit te delen. En je krijgt Juf & Meester 2x per jaar bij jou op school!

Winter

De allerleukste lessuggesties rondom de winter.

Kerst

De allerleukste lessuggesties rondom kerst.

Zonnestelsel

De allerleukste lessuggesties rondom het zonnestelsel.

Kinderpraatje: kribbe

Juf: 'Weet iemand wat een kribbe is?' 'Ja juf, het is een soort Maxi-Cosi!'

Leestip: Het officiële Scratch jr. boek

Programmeren is niet alleen bestemd voor nerds en mensen die dol zijn op computers. Elk kind kan het (leren). En elke leerkracht ook.

Virus

In de middag had ik al dertien ouders gebeld met de vraag of ze alsjeblieft hun spugende, poepende of ijlende kind konden komen ophalen.