Home Juf Naomi De magie van december

Column Juf Naomi

De magie van december
D

Juf Naomi Smits (37) staat stralend voor groep 7 & 8 en schrijft daar ook graag over. Ze is getrouwd met een heuse hulppiet en samen hebben ze een dochtertje: Roos (1). Ook zit ze vaak onder de glitters en is ze dol op klassepret, net(jes)werken, pubquizzen, (voor)lezen, koken, (web)shoppen, op vakantie gaan, een partijtje hockey, feestjes, James Bond en flamingo’s.

'Elk vrij moment wordt aangegrepen om luidkeels mee te blèren met de traditionele sint-en kersthits.'

'Elk vrij moment wordt aangegrepen om luidkeels mee te blèren met de traditionele sint-en kersthits.'

Zie de maan schijnt door de bomen… We wish you a merry christmas… Sinterklaas kapoentje…
Oh dennenboom…

Het is maandagmiddag – eind september – en mijn lieve leerlingen zijn tijdens de knutselles welbekende decemberliedjes aan het zingen. En hard. Buiten is het 20 graden en Jan loopt nog in zijn korte broek. Omdat ik van deze kakofonie en de warmte van deze Indian summer hoofdpijn krijg, maan ik de klas tot stilte. Groep 3 kijkt me verbaasd aan. ‘Als jullie dan willen zingen, kies dan tenminste hetzelfde lied,’ is mijn vriendelijke doch dringende verzoek. Knippend en plakkend wordt ‘Zie ginds komt de stoomboot’ ingezet. Ik had stiekem op een niet-aan-december-gerelateerde-meezinger gehoopt, maar ach, het kan altijd erger.

Ruim twee weken later is het muzikale repertoire van mijn derdegroepers nog steeds onveranderd. Elk vrij moment wordt aangegrepen om luidkeels mee te blèren met de traditionele sint-en kersthits. Ik kan het ze ook niet kwalijk nemen en stiekem baal ik van de commercie die het in haarachterlijke hoofd haalt chocoladeletters en ander suikergoed zo ongelooflijk vroeg in de schappen te leggen. Het lijkt of die hele decemberperiode steeds langer wordt. ‘Eerst is het zomervakantie, dan gaan we weer naar school en dan is het Sinterklaas,’ aldus Kris. Omdat groep 3 amper tijdsbesef heeft, doe ik een verwoede poging ze uit te leggen dat er tussen de start van het schooljaar en Sinterklaas drie maanden zitten. En in die drie maanden moet ik mijn lieve leerlingen – die met hun gedachten al bij een pakjesboot en goed gevulde schoentjes zijn – toch een en ander onderwijzen. Tja, en wat doe je dan?

Nou, if you can’t beat them, join them!
Maar wel pas zodra het weer guurder wordt en het vroeg donker is. En als het gezelschap uit Spanje is gearriveerd, dan gaan we helemaal los. We lezen en schrijven zelf verhalen over Sint, tijdens de aardrijkskundeles volgen we de route die de goedheiligman heeft afgelegd en met rekenen splitsen we met pepernoten en taaitaaipoppen. Samen versieren we de klas, zingen we luidkeels de vrolijkste liedjes en als klap op de vuurpijl bellen we met Piet. Deze tijd is magisch mooi.
Het is altijd extra hard werken in (de aanloop naar 5) december, maar als ik zie hoe groep 3 met volle teugen geniet, dan geniet ik ook.

Na een fantastische sinterklaasviering tuigen we de kerstboom op en maken ons klaar – er staan nog een kerstatelier en een kerstviering op de planning – voor de laatste dagen van 2019.
Lieve leerkrachten, geniet straks van een welverdiende kerstvakantie. Want voordat je het weet, liggen de paaseitjes weer in de winkel. Fijne feestdagen!

Juf Naomi Smits (36 jaar) staat stralend voor groep 3 en schrijft daar ook graag over. Ze is getrouwd met een heuse hulppiet en samen hebben ze een dochtertje: Roos (0 jaar). Ook zit ze vaak onder de glitters en is ze dol op klassepret, net(jes)werken, pubquizzen, (voor)lezen, koken, (web)shoppen, op vakantie gaan, een partijtje hockey, feestjes en flamingo’s.

Wil jij Juf & Meester ontvangen?

Schrijf je in voor Mijn Malmberg

Schrijf je gratis in voor Mijn Malmberg en vink bij je profielgegevens aan dat je Juf & Meester wilt ontvangen. Het magazine wordt dan twee keer per jaar gratis naar je schooladres gestuurd. Verzenden naar een privéadres is helaas niet mogelijk.

Juf & Meester wordt gratis verstuurd aan leden van MijnMalmberg.nl die minimaal eenmaal per jaar op hun account inloggen.

Meer Juf Naomi

Een waar genoegen

De laatste column van juf Naomi

Trouw tot de bovenbouw

De groep 8 van juf Naomi wil nog niet trouwen.

Een nieuw begin

Juf Naomi start het nieuwe jaar op een andere school.

De magie van december

De leerlingen van juf Naomi zijn dol op de decembermaand.
14,823FansLike
4,794VolgersVolg
5,762VolgersVolg

Mijn Malmberg

Word lid van Mijn Malmberg. Altijd gratis actueel lesmateriaal, direct inzetbaar in de les. Je hoeft alleen de lessen uit te printen en uit te delen. En je krijgt Juf & Meester 2x per jaar bij jou op school!

Zomer

De allerleukste lessuggesties rondom 'de zee'.

De zee

De allerleukste lessuggesties rondom 'de zee'.

Groeien en bloeien

De allerleukste lessuggesties rondom groeien en bloeien.

Opruimwoede

Dan lijkt het wel een aflevering van 'Hoe schoon is jouw klas'?

Gelukkig Nieuw Schooljaar!

De diagnose van de gemiddelde juf of meester: zwaar verslaafd aan onderwijs.

Lente 2017

Leuke lessen rondom de winter bij de methode.