Home Juf Naomi Een spin in de morgen

Column Juf Naomi

Een spin in de morgen
E

Juf Naomi Smits (38) staat stralend voor groep 3 & 8 en schrijft daar ook graag over. Ze is getrouwd met een heuse hulppiet en samen hebben ze een dochtertje: Roos (2). Ook zit ze vaak onder de glitters en is ze dol op klassepret, net(jes)werken, pubquizzen, (voor)lezen, koken, (web)shoppen, op vakantie gaan, een partijtje hockey, feestjes, James Bond en flamingo’s.

Ik schud meewarig mijn hoofd en vertel dat een spin opzuigen, doodmaken of door de wc spoelen geen goed idee is.

Ik schud meewarig mijn hoofd en vertel dat een spin opzuigen, doodmaken of door de wc spoelen geen goed idee is.

‘Juf! Een spin!’ Er volgt een luid gegil door de klas. Eva is al op haar tafeltje geklommen. ‘Die spin doet jullie niks, jongens,’ sus ik de boel, terwijl mijn ogen door het lokaal schieten om te kijken waar die spin zich überhaupt bevindt. Ik tref het diertje in de hoek van het plafond. Een vergrootglas zou fijn zijn, want ze is echt minuscuul. Normaliter zou ik de spin oppakken en naar buiten brengen, maar hier kan ik niet bij. Lekker laten hangen dus.

De herfst is begonnen en spinnen zijn hier een jaarlijks terugkerend fenomeen. Ik vraag wie er nog meer bang voor spinnen is. Een tiental vingers schiet de lucht in. ‘Mijn moeder is superbang voor spinnen!’ vertelt Mik. ‘Ze zuigt ze met de stofzuiger op!’
Ik schud meewarig mijn hoofd en vertel dat een spin opzuigen, doodmaken of door de wc spoelen geen goed idee is. Je kunt ze beter naar buiten brengen. Een spin brengt namelijk geluk. Groep 3 kijkt me verbaasd aan. Plechtig zeg ik: ‘Een spin in de morgen, is een dag zonder zorgen.’
Dat verdient verdere uitleg. ‘Als je ’s ochtends een spin ziet, heb je de hele dag geluk.’ Nou dat vinden de kinderen maar wat interessant. Sven kijkt naar de klok en roept dat het tien uur is. Dat wordt dus een hele dag geluk.

‘Weet je wie er geen geluk had?’ vraag ik. ‘Het meisje Arachne.’ Het is onmiddellijk muisstil, want groep 3 weet dat er een verhaal aan zit te komen. Ze hangen aan mijn lippen als ik ze het mythische sprookje van Arachne vertel, een meisje dat buitengewoon goed kon spinnen en weven. Die werkwoorden moet ik nog even toelichten, maar dan vertel ik verder hoe Arachne de godin Athene uitdaagde en als straf veranderd werd in een spin. Voor de rest van haar leven moest ze weven en al haar familieleden ook.
‘Zou die spin dan ook familie van Arachne kunnen zijn, juf?’ vraagt Romy, wijzend naar onze klassenspin. ‘Dat zou heel goed kunnen!’ besluit ik mijn verhaal. Tevreden gaan de kinderen verder met hun taak, waarbij ze af en toe even een glimlachend naar onze spin kijken.

De volgende ochtend check ik onze (officieel geadopteerde) klassenspin, die nog rustig in haar hoekje hangt. Ondertussen meldt de moeder van Lies dat haar dochter maar liefst drie spinnen naar buiten heeft gebracht, is de moeder van Mik niet zo blij met het feit dat ze geen spinnen meer mag opzuigen en dankt de moeder van Eva dat ik haar dochter van haar spinnenangst heb afgeholpen. Ik glimlach en ben trots op mijn groep 3: een spin in de morgen is inderdaad een dag zonder zorgen.

Juf Naomi Smits (36 jaar) staat stralend voor groep 3 en schrijft daar ook graag over. Ze is getrouwd met een heuse hulppiet en samen hebben ze een dochtertje: Roos (0 jaar). Ook zit ze vaak onder de glitters en is ze dol op klassepret, net(jes)werken, pubquizzen, (voor)lezen, koken, (web)shoppen, op vakantie gaan, een partijtje hockey, feestjes en flamingo’s.

Wil jij Juf & Meester ontvangen?

Schrijf je in voor Mijn Malmberg

Schrijf je gratis in voor Mijn Malmberg en vink bij je profielgegevens aan dat je Juf & Meester wilt ontvangen. Het magazine wordt dan twee keer per jaar gratis naar je schooladres gestuurd. Verzenden naar een privéadres is helaas niet mogelijk.

Juf & Meester wordt gratis verstuurd aan leden van MijnMalmberg.nl die minimaal eenmaal per jaar op hun account inloggen.

Meer Juf Naomi

Uit het systeem

Juf Naomi staat haar mannetje.

Een waar genoegen

De laatste column van juf Naomi

Trouw tot de bovenbouw

De groep 8 van juf Naomi wil nog niet trouwen.

Een nieuw begin

Juf Naomi start het nieuwe jaar op een andere school.
14,840FansLike
4,844VolgersVolg
5,762VolgersVolg

Mijn Malmberg

Word lid van Mijn Malmberg. Altijd gratis actueel lesmateriaal, direct inzetbaar in de les. Je hoeft alleen de lessen uit te printen en uit te delen. En je krijgt Juf & Meester 2x per jaar bij jou op school!

Aarde

De allerleukste lessuggesties rondom 'aarde'.

Herfst

De allerleukste lessuggesties rondom 'herfst'.

Boekpromotie

De allerleukste lessuggesties rondom 'boekpromotie'.

21e eeuwse vaardigheden

De allerleukste lessen rondom de 21e eeuwse vaardigheden.

Sinterklaas 2017

De allerleukste lessen rondom Sinterklaas!

Meester van de maand mei 2018: Bram Lindhout

Meester Bram switchte van het bankwezen naar het onderwijs!