Home Juf Naomi Uit een ei

Column Juf Naomi

Uit een ei
U

Juf Naomi Smits (38) staat stralend voor groep 3 & 8 en schrijft daar ook graag over. Ze is getrouwd met een heuse hulppiet en samen hebben ze een dochtertje: Roos (2). Ook zit ze vaak onder de glitters en is ze dol op klassepret, net(jes)werken, pubquizzen, (voor)lezen, koken, (web)shoppen, op vakantie gaan, een partijtje hockey, feestjes, James Bond en flamingo’s.

Juf, ik ben ook uit een ei geboren!

Juf, ik ben ook uit een ei geboren!

‘Juf, komt een raptor ook uit een ei?’ Riley kijkt me vragend aan. ‘Als je een velociraptor bedoelt, dan ja,’ is mijn antwoord. Riley zet grote ogen op. Zijn juf heeft blijkbaar kennis van dino’s! De fascinatie die mijn broertje vroeger voor die beesten had, werpt nu zijn vruchten af. ‘En een t-rex? En een stegosaurus?’ vervolgt Riley. ‘Ja, ook die komen allemaal uit een ei.’

Met de lente in aantocht onderzoeken mijn lieve leerlingen welke dieren er uit de buik van mama komen en welke dieren uit een ei. Een mooi en interessant thema. Onder andere krokodillen komen uit een ei, bijna alle slangen, alle vogels – dus ook de flamingo – en haaien. De rest wordt ‘gewoon’ geboren. Al weet Joep te vertellen dat de mierenegel en het vogelbekdier zoogdieren zijn die wél eieren leggen. Dat wist ik dan weer niet. Zo zie je maar dat je als juf ook elke dag leert.

Terwijl de kinderen druk bezig zijn met hun ‘onderzoek’, komt Elle naar me toe. ‘Juf, ik ben ook uit een ei geboren.’ Ik kijk haar niet-begrijpend aan. ‘Jij uit een ei? Nee joh, jij komt uit mama’s buik.’ ‘Nee, ik kom uit een ei. En Claudia ook.’ Claudia is haar tweelingzus. Elle slaakt een diepe zucht: ‘Juf, wij komen uit één ei, want wij zijn een eeneiige tweeling!’ Ah, nu valt het kwartje. Ik moet lachen en vertel dat dit een heel ander soort eitje is. ‘Maar wat voor eitje is dat dan?’ vraagt Elle. En die vraag had ik uiteraard kunnen verwachten.

Ondertussen heeft heel groep 3 de oren gespitst en wacht met smart op mijn antwoord. Ik ga er even goed voor zitten en leg dan op kindniveau uit over welk eitje het gaat in de zaak Elle/Claudia. De kinderen vinden mijn verhaal nogal boeiend en na afloop vatten ze het hele epistel samen.
‘Dus de meisjes hebben eitjes in de buik?’ vraagt Feline. ‘Ja, en door te knuffelen met een jongen komt er een baby uit dat eitje,’ voegt Thijmen toe. ‘Is jouw baby ook zo geboren, juf?’ vraagt David. ‘Ja, en jullie ook,’ dien ik van repliek. ‘Is zo’n knuffel dan hetzelfde als een vriendenknuffel?’ wil Emma weten. ‘Nee,’ roept Riley, ‘dat is speciaal knuffelen. Dat doen papa’s en mama’s. Met de deur op slot.’

Aan de kreten die worden geslaakt te horen, is dit fenomeen herkenbaar. Opgelucht gaat groep 3 verder met het onderzoek. En deze juf – enigszins opgelucht dat ze niet uit de doeken hoeft te doen wat papa’s en mama’s uitspoken met de deur op slot – geeft weer antwoorden op de vraag welke dieren er uit een ei komen.

Van dinosaurussen tot eeneiige tweelingen, van mierenegels tot speciaal knuffelen. Een lesje voortplanting in groep 3 is appeltje eitje.

Juf Naomi Smits (36 jaar) staat stralend voor groep 3 en schrijft daar ook graag over. Ze is getrouwd met een heuse hulppiet en samen hebben ze een dochtertje: Roos (0 jaar). Ook zit ze vaak onder de glitters en is ze dol op klassepret, net(jes)werken, pubquizzen, (voor)lezen, koken, (web)shoppen, op vakantie gaan, een partijtje hockey, feestjes en flamingo’s.

Wil jij Juf & Meester ontvangen?

Schrijf je in voor Mijn Malmberg

Schrijf je gratis in voor Mijn Malmberg en vink bij je profielgegevens aan dat je Juf & Meester wilt ontvangen. Het magazine wordt dan twee keer per jaar gratis naar je schooladres gestuurd. Verzenden naar een privéadres is helaas niet mogelijk.

Juf & Meester wordt gratis verstuurd aan leden van MijnMalmberg.nl die minimaal eenmaal per jaar op hun account inloggen.

Meer Juf Naomi

Uit het systeem

Juf Naomi staat haar mannetje.

Een waar genoegen

De laatste column van juf Naomi

Trouw tot de bovenbouw

De groep 8 van juf Naomi wil nog niet trouwen.

Een nieuw begin

Juf Naomi start het nieuwe jaar op een andere school.
14,840FansLike
4,833VolgersVolg
5,764VolgersVolg

Mijn Malmberg

Word lid van Mijn Malmberg. Altijd gratis actueel lesmateriaal, direct inzetbaar in de les. Je hoeft alleen de lessen uit te printen en uit te delen. En je krijgt Juf & Meester 2x per jaar bij jou op school!

Aarde

De allerleukste lessuggesties rondom 'aarde'.

Herfst

De allerleukste lessuggesties rondom 'herfst'.

Boekpromotie

De allerleukste lessuggesties rondom 'boekpromotie'.

Kinderpraatje: frisse neus halen

Tim: ‘Juf ik wil niet naar buiten. Het regent.’ Juf: ‘Het is goed om een frisse neus te halen.’ Aron: ‘Dan steken we toch onze neus door het raam?’ Tim: ‘Met een rietje, dan kan ons hoofd binnen blijven!’

Veertig dagen vakantie

Het klinkt misschien dan ook heel gek als ik zeg: laten we die lange zomervakantie afschaffen…

Winter 2017

Leuke lessen rondom de winter bij de methode.