Home Juf Naomi Uit het systeem

Column Juf Naomi

Uit het systeem
U

Juf Naomi Smits (38) staat stralend voor groep 3 & 8 en schrijft daar ook graag over. Ze is getrouwd met een heuse hulppiet en samen hebben ze een dochtertje: Roos (2). Ook zit ze vaak onder de glitters en is ze dol op klassepret, net(jes)werken, pubquizzen, (voor)lezen, koken, (web)shoppen, op vakantie gaan, een partijtje hockey, feestjes, James Bond en flamingo’s.

"Zo werkt dat bij jongens. Ze geven er letterlijk een klap op en dan is het klaar en uit hun systeem."

"Zo werkt dat bij jongens. Ze geven er letterlijk een klap op en dan is het klaar en uit hun systeem."

‘Voor welke voetbalclub ben jij, juf?’ Daaf en Jelle kijken me vragend aan. Ik antwoord dat ik niks heb met Ajax, maar dat mijn hart bij PSV en FC Utrecht ligt. Hoofdschuddend wandelen ze naar hun plaats. Wat moeten deze Ajaxfans nu met een hockeyende juf die ook nog eens voor ‘de lampjes’ is?

Tijdens de rekenles raken de heren er niet over uitgepraat. Ook Dion, Alex, Faas en Jasper mengen zich in het gesprek. Maar al snel blijkt dat het niet meer gaat over de voetbalkeuzes van hun juf, maar over wie de beste voetballer ter wereld is. Messi, Ronaldo, Van Dijk… alle sterspelers passeren de revue. Als ik de mannen sommeer verder te gaan met hun taak, is het even rustig. Maar buiten in de pauze gaan ze verder en bereikt de discussie haar hoogtepunt. Van vriendschappelijk stoeien naar een stevig robbertje vechten, het testosteron vliegt het schoolplein over. Ik weet niet wat ik hoor en zie en zet de heren aan de kant om ze daar even af te laten koelen. Als ik het voorval met ze bespreek, zijn ze zich van geen kwaad meer bewust. Zo werkt dat bij jongens. Ze geven er letterlijk een klap op en dan is het klaar en uit hun systeem. En dus ook uit het mijne.

Hoe anders gaat dat als meisjes het ergens niet over eens zijn. Met mijn tien jaar aan leerkrachtervaring heb ik heel wat ‘meidenvenijn’ meegemaakt. Of ze nu zes of twaalf jaar oud zijn, een ruzie tussen meisjes is niet leuk. En dat is het understatement van de eeuw. Roddel, achterklap, elkaar met woorden neersabelen. Over uitnodigingen voor feestjes, speelafspraken en verkeringen. Ik heb het allemaal gehoord en moest meerdere malen als mediator optreden. Het werd helemaal een dingetje als ouders zich er ook nog eens mee gingen bemoeien. Van die spreekwoordelijke mug werd vaak een olifant gemaakt. En vaak dacht ik: dames (en ouders), hou toch eens op met dat gekonkel en vecht elkaar eens fysiek de tent uit. Misschien is het dan ook wel uit jullie systeem.

Dit jaar besluit ik me dus niks meer van dat meidenvenijn aan te trekken, en waan ik me one of the guys. ‘Ik vind het erg leuk met je, juf. Maar dat je voor PSV bent, vind ik wel een minpuntje.’ Jelle geeft me een ongemakkelijk schouderklopje en loopt de klas in. Ik moet lachen. Lesgeven aan jongens: het is en blijft een geweldig vak apart. Maar gelukkig sta ik mijn mannetje wel.

Juf Naomi Smits (36 jaar) staat stralend voor groep 3 en schrijft daar ook graag over. Ze is getrouwd met een heuse hulppiet en samen hebben ze een dochtertje: Roos (0 jaar). Ook zit ze vaak onder de glitters en is ze dol op klassepret, net(jes)werken, pubquizzen, (voor)lezen, koken, (web)shoppen, op vakantie gaan, een partijtje hockey, feestjes en flamingo’s.

Wil jij Juf & Meester ontvangen?

Schrijf je in voor Mijn Malmberg

Schrijf je gratis in voor Mijn Malmberg en vink bij je profielgegevens aan dat je Juf & Meester wilt ontvangen. Het magazine wordt dan twee keer per jaar gratis naar je schooladres gestuurd. Verzenden naar een privéadres is helaas niet mogelijk.

Juf & Meester wordt gratis verstuurd aan leden van MijnMalmberg.nl die minimaal eenmaal per jaar op hun account inloggen.

Meer Juf Naomi

Uit het systeem

Juf Naomi staat haar mannetje.

Een waar genoegen

De laatste column van juf Naomi

Trouw tot de bovenbouw

De groep 8 van juf Naomi wil nog niet trouwen.

Een nieuw begin

Juf Naomi start het nieuwe jaar op een andere school.
14,840FansLike
4,833VolgersVolg
5,764VolgersVolg

Mijn Malmberg

Word lid van Mijn Malmberg. Altijd gratis actueel lesmateriaal, direct inzetbaar in de les. Je hoeft alleen de lessen uit te printen en uit te delen. En je krijgt Juf & Meester 2x per jaar bij jou op school!

Aarde

De allerleukste lessuggesties rondom 'aarde'.

Herfst

De allerleukste lessuggesties rondom 'herfst'.

Boekpromotie

De allerleukste lessuggesties rondom 'boekpromotie'.

Kinderpraatje: frisse neus halen

Tim: ‘Juf ik wil niet naar buiten. Het regent.’ Juf: ‘Het is goed om een frisse neus te halen.’ Aron: ‘Dan steken we toch onze neus door het raam?’ Tim: ‘Met een rietje, dan kan ons hoofd binnen blijven!’

Veertig dagen vakantie

Het klinkt misschien dan ook heel gek als ik zeg: laten we die lange zomervakantie afschaffen…

Winter 2017

Leuke lessen rondom de winter bij de methode.