Home Juf Willemijn Hé juf met mij!

Column Juf Willemijn

Hé juf met mij!
H

Willemijn Sas (40) vindt dat ze het mooiste vak van de wereld heeft. ‘De kinderen uit mijn groep schreven eens dat ze bij mij zichzelf durven zijn, dat ik ze leer om voor zichzelf op te komen, dat ik grappen maak én dat ik net een moeder ben.’ Naast haar werk als juf in de bovenbouw is Willemijn ‘in het echt’ een moeder van 3 geweldige zonen!’

'De bijzondere telefoongesprekken sla ik op als een prachtige, waardevolle herinnering.'

'De bijzondere telefoongesprekken sla ik op als een prachtige, waardevolle herinnering.'

Daar zit ik dan. Weer op school, in mijn klas. Mijn groep 8’ers om me heen. Nou ja, op anderhalve meter afstand dan.

Handgel en handen wassen zijn inmiddels gewoon, de indringende geur van het schoonmaakmiddel ruiken we niet meer. Ik kijk de klas in. De kinderen werken hard aan hun rekenwerk, overleggen af en toe. Ze gedijen weer goed in de rust en structuur van een normale schooldag. De laatste weken van een heel bizar schooljaar zijn ingegaan.

Ik denk terug aan die zondagavond in maart. De televisie in de keuken staat aan. Die tv staat haast nooit aan, alleen als er iets bijzonders is, zoals op Koningsdag of tijdens de Olympische Spelen. En nu dus, in coronatijd. De minister-president vertelt dat de scholen dichtgaan om de verspreiding van het virus te vertragen. Mijn vak krijgt ineens een heel nieuw karakter. Afstandsonderwijs, lespakketten op papier en digitale opdrachten. Op afstand contact houden.

In de tijd die volgt, bel en videobel ik mijn leerlingen. Gewoon even voor een praatje. Hoewel deze vorm van contact onwennig voelt, ontstaan er mooie gesprekken.
‘Hé juf, met mij. Hier alles oké, hoor. Met jou ook? Voor het eerst vind ik het wel echt rot dat ik niet naar school kan. Dat is best een compliment, hè?’ Poeh. En of dat een compliment is. Ik slik.

Ik bel de leerling die me in de klas altijd helpt met alle digitale vraagstukken. Ik vertel lachend en best trots dat het me met moeite nu zelf gelukt is zaken op te lossen. Hij begint te lachen en zegt: ‘Ik geloof er niks van, juf. Je hebt vast je man om hulp gevraagd!’ Ik lach. Mooi dit. Ik ken ze. Zij kennen mij.

Een volgend belmoment. Nadat ze honderduit kletste over paarden en die lastige sommen is het ineens even stil aan de andere kant van de lijn. ‘Juf, denk jij dat we elkaar dit schooljaar nog gewoon op school in het echt zien?’ Baf. Raak. Die komt binnen. Ik gun het mijn groep 8 zo dat dit schooljaar, hun laatste jaar van vaak een roerige basisschooltijd, niet als een nachtkaars uitgaat.

En dan die avond half mei. De gelegenheidstelevisie staat weer aan. Ik hoor en zie hoe de minister-president vertelt dat de scholen weer volledig opengaan. Het einde van een tijdperk. We zien elkaar weer gewoon op school. In het echt. De belletjes zijn niet meer nodig. De bijzondere telefoongesprekken sla ik op als een prachtige, waardevolle herinnering. Op naar de laatste weken. Mijn groep 8 en ik bereiden ons voor op het afscheid. Met coronabeperkingen in ons achterhoofd, op zoek naar wat wel kan. Op naar nóg een prachtige, waardevolle herinnering aan dit schooljaar!

Willemijn Sas is juf van groep 8 in het speciaal onderwijs. ‘Ik heb het mooiste vak van de wereld! Ik geloof vanuit mijn tenen dat elk kind het goed wil doen. Dat is volgens mij de sleutel om samen met een kind de stap te zetten richting ontwikkeling. En als dat dan lukt…te gek! Dat maakt mijn dag!’

Wil jij Juf & Meester ontvangen?

Schrijf je in voor Mijn Malmberg

Schrijf je gratis in voor Mijn Malmberg en vink bij je profielgegevens aan dat je Juf & Meester wilt ontvangen. Het magazine wordt dan twee keer per jaar gratis naar je schooladres gestuurd. Verzenden naar een privéadres is helaas niet mogelijk.

Juf & Meester wordt gratis verstuurd aan leden van MijnMalmberg.nl die minimaal eenmaal per jaar op hun account inloggen.

Meer Juf Willemijn

Scoren

Juf Willemijn trapt een balletje mee.

Twijfelbuik

Juf Willemijn gaat naar een andere school.

Hé juf met mij!

Kan groep 8 afscheid nemen of niet?
14,840FansLike
4,833VolgersVolg
5,764VolgersVolg

Mijn Malmberg

Word lid van Mijn Malmberg. Altijd gratis actueel lesmateriaal, direct inzetbaar in de les. Je hoeft alleen de lessen uit te printen en uit te delen. En je krijgt Juf & Meester 2x per jaar bij jou op school!

Aarde

De allerleukste lessuggesties rondom 'aarde'.

Herfst

De allerleukste lessuggesties rondom 'herfst'.

Boekpromotie

De allerleukste lessuggesties rondom 'boekpromotie'.

Kinderpraatje: frisse neus halen

Tim: ‘Juf ik wil niet naar buiten. Het regent.’ Juf: ‘Het is goed om een frisse neus te halen.’ Aron: ‘Dan steken we toch onze neus door het raam?’ Tim: ‘Met een rietje, dan kan ons hoofd binnen blijven!’

Veertig dagen vakantie

Het klinkt misschien dan ook heel gek als ik zeg: laten we die lange zomervakantie afschaffen…

Winter 2017

Leuke lessen rondom de winter bij de methode.