Home Juf Willemijn Twijfelbuik

Column Juf Willemijn

Twijfelbuik
T

Willemijn Sas (1980) vindt ‘leerkracht zijn’ het mooiste vak van de wereld. ‘De kinderen uit mijn groep schreven eens dat ze bij mij zichzelf durven zijn, dat ik ze leer om voor zichzelf op te komen, dat ik grappen maak én dat ik net een moeder ben.’ Naast haar werk in onderwijsland is Willemijn ‘in het echt’ een moeder van drie geweldige zonen.

'Denk dat mijn buik niet de enige is met twijfels.'

'Denk dat mijn buik niet de enige is met twijfels.'

Daar ga ik. Zonnetje in de rug. Op de fiets richting school. Een nieuwe school voor mij. Met nieuwe kinderen. Nieuwe collega’s. Nieuwe ouders. Nieuwe methodes. Nieuwe gewoontes. In mijn eigen vertrouwde stad.

Terwijl ik doortrap, flitst het door mijn hoofd. Ergens in mijn achterhoofd. Zeurend. Kun je het nog wel? Zouden ze…? Ik trap wat harder. Natuurlijk kan ik het nog. Mijn hoofd is het ermee eens. Maar mijn buik twijfelt nog. Enigszins.De eerste dag van een nieuw avontuur. De start van een nieuw schooljaar. En nieuwe school of niet, dat is toch altijd bijzonder. Zo’n jaar dat voor je ligt. Met alle mogelijkheden. Als een vers, nieuw schrift. Terwijl ik de vogels hoor in het park waar ik langs fiets, dwalen mijn gedachten af. Naar de laatste week voor de vakantie op mijn oude school. Denk aan mijn groep 8. Brugklassers vanaf vandaag. Denk dat mijn buik niet de enige is met twijfels.

We ruimden die laatste dagen de klas op. Mijn lokaal als een georganiseerde bende. Ik in het midden van mijn klas tussen stapeltjes paperassen. Soms een aanwijzing gevend. En veel vaker een compliment. De kinderen als sjouwers, poetsers, sorteerders. Twee jongens sopten de laatjes uit. Kasten werden opgeruimd. Stiften werden getest door de meiden. Punten van potloden aangeslepen. Op elke tafel een plastic zak. Gevuld met uitgewerkte werkboeken en volle schriften.
Een van de sjouwers liep af en aan naar mijn auto met dozen met mijn eigen spullen en mappen. Soms liep er een klasgenoot mee. Dan liet hij trots de auto met de autosleutel even knipogen met de lampen. Lol. En zo maakten we schoon. Gooiden we weg. Sloten we af. Lieten los. Maakten we ruimte voor nieuwe verhalen.

Ik zet mijn fiets op slot en stap de school binnen. Met een kop koffie loop ik mijn lokaal in. Doosjes potloden. Nieuwe gummen. Stapeltjes nieuwe schriften liggen klaar voor moeilijke sommen en ingewikkelde dicteezinnen. En dan het geluid van kinderstemmen. Rustig komen de eerste kinderen van mijn groep de gang in. Gespannen gezichten. Buiken met twijfels. Ik begroet ze met een vrolijk goedemorgen. In de klas zoeken ze hun plek. Als ze er allemaal zijn, rol ik mijn stoel voor de groep en kijk de groep in. En dan weet mijn buik het ook weer heel zeker. Hallo groep 6! Op naar een schooljaar vol mooie, nieuwe verhalen!

Willemijn Sas (1980) vindt ‘leerkracht zijn’ het mooiste vak van de wereld. ‘De kinderen uit mijn groep schreven eens dat ze bij mij zichzelf durven zijn, dat ik ze leer om voor zichzelf op te komen, dat ik grappen maak én dat ik net een moeder ben.’ Naast haar werk in onderwijsland is Willemijn ‘in het echt’ een moeder van 3 geweldige zonen!’

Wil jij Juf & Meester ontvangen?

Schrijf je in voor Mijn Malmberg

Schrijf je gratis in voor Mijn Malmberg en vink bij je profielgegevens aan dat je Juf & Meester wilt ontvangen. Het magazine wordt dan twee keer per jaar gratis naar je schooladres gestuurd. Verzenden naar een privéadres is helaas niet mogelijk.

Juf & Meester wordt gratis verstuurd aan leden van MijnMalmberg.nl die minimaal eenmaal per jaar op hun account inloggen.

Meer Juf Willemijn

Valse start

Juf Willemijn vindt het nieuwe jaar een valse start.

Scoren

Juf Willemijn trapt een balletje mee.

Twijfelbuik

Juf Willemijn gaat naar een andere school.

Hé juf met mij!

Kan groep 8 afscheid nemen of niet?
14,840FansLike
4,858VolgersVolg
5,766VolgersVolg

Mijn Malmberg

Word lid van Mijn Malmberg. Altijd gratis actueel lesmateriaal, direct inzetbaar in de les. Je hoeft alleen de lessen uit te printen en uit te delen. En je krijgt Juf & Meester 2x per jaar bij jou op school!

Gezond het nieuwe jaar in

Gezond het nieuwe jaar in: gratis lessuggesties via Mijn Malmberg.

December

De allerleukste lessuggesties rondom 'december'.

Aarde

De allerleukste lessuggesties rondom 'aarde'.

Kinderpraatje: kribbe

Juf: 'Weet iemand wat een kribbe is?' 'Ja juf, het is een soort Maxi-Cosi!'

Leestip: Het officiële Scratch jr. boek

Programmeren is niet alleen bestemd voor nerds en mensen die dol zijn op computers. Elk kind kan het (leren). En elke leerkracht ook.

Lente 2017

Leuke lessen rondom de winter bij de methode.