Home Juf Willemijn Valse start

Column Juf Willemijn

Valse start
V

Willemijn Sas (1980) vindt ‘leerkracht zijn’ het mooiste vak van de wereld. ‘De kinderen uit mijn groep schreven eens dat ze bij mij zichzelf durven zijn, dat ik ze leer om voor zichzelf op te komen, dat ik grappen maak én dat ik net een moeder ben.’ Naast haar werk in onderwijsland is Willemijn ‘in het echt’ een moeder van drie geweldige zonen.

'Ik heb de vurige wens dat het jaar dat voor ons ligt, minder grauw wordt.'

'Ik heb de vurige wens dat het jaar dat voor ons ligt, minder grauw wordt.'

Boodschappentas. Geld. Fietssleutel. ‘Ik neem voor de zekerheid ook een mondkapje mee, mam.’ Daar gaat hij. Op naar de supermarkt. Zelf boodschappen doen. Vlak voordat hij op zijn fiets springt, roept hij nog: ‘Zet jij de oven vast aan, mam? Ik ga voor een worstenbroodje!’ Ik kijk hem glimlachend na, terwijl hij wegfietst in de ochtendschemer. Over een kleine drie kwartier start het online nieuwjaarsontbijt met zijn groep 7.

Een uurtje later loop ik zachtjes naar boven en kijk om het hoekje van de deur. Mijn zoon zit op zijn kamer aan zijn bureau met het zelfgeregelde ontbijtje voor de laptop. Op het scherm zie ik wat klasgenoten enthousiast zwaaien, lachen, roepen. Vierentwintig hoofden van zevendegroepers, met hier en daar een lang lockdownkapsel, gevangen in een schermpje. De microfoons gaan uit. Er volgt een uitleg over een quiz. De meester weet met al zijn betrokkenheid een goed digitaal sfeertje te creëren. Dan is het ontbijt op. Het spel is klaar. Een digitale rekeninstructie volgt. En dan aan het werk. Scherm uit, werkboek open. Onderwijs op afstand.

Als ik de trap weer afloop, trekt het jaar in mijn gedachten aan me voorbij. Een bizar virusjaar. Een jaar van lockdowns, afstandsonderwijs, quarantaine, onzekerheid en coronatesten.

Ik denk aan kinderen die ik in de afgelopen jaren in mijn klassen tegenkwam. Kinderen voor wie de mogelijkheid van een digitaal schoolontbijtje op hun slaapkamer een ver-van-hun-bedshow is. Een laptop ontbreekt. Een ontbijtje is niet vanzelfsprekend. Een rustige plek voor jezelf een luxe.
Voor deze kinderen duren de schoolvakanties al lang, laat staan een lockdown. Ik denk aan de kinderen die op school even kind kunnen zijn. Voor wie wat geschild schoolfruit van grote waarde is, net als de rust, structuur en de gezelligheid in de klas. En een knipoog of een schouderklop. Kinderen voor wie goed onderwijs cruciaal is om het verschil te kunnen maken.

Terwijl ik beneden in de keuken koffiezet, kijk ik naar mijn zoon die inmiddels aan de keukentafel zit. De breuken vragen toch nog wat extra uitleg. Handig zo’n juf als moeder. Hij werkt hard aan de opdrachten van school. Rekenen, spelling, taal.
De vakantie met zijn vreemde kerst en stille oud en nieuw ligt alweer even achter ons.
Met een dampende beker koffie in mijn hand staar ik door het raam naar de grijsgrauwe lucht buiten. Het nieuwe jaar heeft een valse start gemaakt. Ik heb de vurige wens dat het jaar dat voor ons ligt, minder grauw wordt. Dat we langzaamaan een gewoner voorjaar tegemoet gaan. Minder stil. En dichterbij. Ik hoop het zo. Voor ons allemaal. Maar voor sommige kinderen net een beetje meer.

Willemijn Sas (1980) vindt ‘leerkracht zijn’ het mooiste vak van de wereld. ‘De kinderen uit mijn groep schreven eens dat ze bij mij zichzelf durven zijn, dat ik ze leer om voor zichzelf op te komen, dat ik grappen maak én dat ik net een moeder ben.’ Naast haar werk in onderwijsland is Willemijn ‘in het echt’ een moeder van 3 geweldige zonen!’

Wil jij Juf & Meester ontvangen?

Schrijf je in voor Mijn Malmberg

Schrijf je gratis in voor Mijn Malmberg en vink bij je profielgegevens aan dat je Juf & Meester wilt ontvangen. Het magazine wordt dan twee keer per jaar gratis naar je schooladres gestuurd. Verzenden naar een privéadres is helaas niet mogelijk.

Juf & Meester wordt gratis verstuurd aan leden van MijnMalmberg.nl die minimaal eenmaal per jaar op hun account inloggen.

Meer Juf Willemijn

Valse start

Juf Willemijn vindt het nieuwe jaar een valse start.

Scoren

Juf Willemijn trapt een balletje mee.

Twijfelbuik

Juf Willemijn gaat naar een andere school.

Hé juf met mij!

Kan groep 8 afscheid nemen of niet?
14,840FansLike
4,858VolgersVolg
5,766VolgersVolg

Mijn Malmberg

Word lid van Mijn Malmberg. Altijd gratis actueel lesmateriaal, direct inzetbaar in de les. Je hoeft alleen de lessen uit te printen en uit te delen. En je krijgt Juf & Meester 2x per jaar bij jou op school!

Gezond het nieuwe jaar in

Gezond het nieuwe jaar in: gratis lessuggesties via Mijn Malmberg.

December

De allerleukste lessuggesties rondom 'december'.

Aarde

De allerleukste lessuggesties rondom 'aarde'.

Kinderpraatje: kribbe

Juf: 'Weet iemand wat een kribbe is?' 'Ja juf, het is een soort Maxi-Cosi!'

Leestip: Het officiële Scratch jr. boek

Programmeren is niet alleen bestemd voor nerds en mensen die dol zijn op computers. Elk kind kan het (leren). En elke leerkracht ook.

Lente 2017

Leuke lessen rondom de winter bij de methode.