Home Juf Naomi De cirkel is rond

Column Juf Naomi

De cirkel is rond
D

Juf Naomi Smits (37) staat stralend voor groep 3 en schrijft daar ook graag over. Ze is getrouwd met een heuse hulppiet en samen hebben ze een dochtertje: Roos (1). Ook zit ze vaak onder de glitters en is ze dol op klassepret, net(jes)werken, pubquizzen, (voor)lezen, koken, (web)shoppen, op vakantie gaan, een partijtje hockey, feestjes en flamingo’s.

Groep 8 snapt er helemaal niets van.

Groep 8 snapt er helemaal niets van.

Enigszins geëmotioneerd loop ik naar het lokaal van groep 8. Ik heb zojuist aan mijn lieve derdegroepers verteld dat ik een kindje krijg en nu wil ik de groep die vijf jaar geleden getuige was van mijn huwelijk persoonlijk inlichten. De kinderen zijn blij me te zien en ik neem plaats voor in de klas. Ik schraap mijn keel en start mijn verhaal. ‘Lieve groep 8,’ begin ik, ‘laatst heb ik jullie beloofd dat ik naar jullie musical zou komen kijken. Maar nu moet ik jullie vertellen dat ik niet zeker weet of ik er wel bij ben.’

Het is even stil. ‘Maar juf, je moet komen hoor!’ zegt Floor. ‘Jij bent twee jaar onze juf geweest! Je hoort erbij!’
‘Dat snap ik,’ leg ik uit, ‘maar op dat moment werk ik niet op school!’ Tweeëntwintig paar ogen kijken mij niet-begrijpend aan.
‘Hoezo juf? Heb je een andere baan?’ wil Martijn weten.
‘Nee, ik heb geen andere baan,’ zeg ik snel. ‘En als ik kom, kom ik met drie personen,’ vervolg ik raadselachtig mijn verhaal.
Groep 8 snapt er helemaal niets van. ‘Piet Roberto is één. Wie is dan de andere?’ vraagt Anna zich af. Ook Donny en Niek pijnigen hun hersens.
Dan zie ik Puck en Patty druk met elkaar seinen.

‘Gefeliciteerd, juf!’ roepen de twee meiden enthousiast.
‘Hoezo, gefeliciteerd? Ze is toch niet jarig?’ Joëlle kijkt mij vragend aan.
‘Oh, wacht!’ roept Jaylinn. ‘Juf, ben je zwanger?’
Ik knik. En dan vallen er heel veel kwartjes. ‘Wat?’ zegt Donny. ‘Ben je zwanger?’
‘Yes,’ antwoord ik. Even ben ik bang voor de reacties. In een groep 8 vertellen dat je een kindje krijgt, is van een iets andere orde dan in een groep 3. Vooral als de Lentekriebels zojuist besproken zijn. Maar gelukkig gaat de groep niet die kant op: er worden keurige vragen gesteld over het geslacht, de datum en hoe ik me voel. Met liefde en plezier beantwoord ik die.

Aangezien het huwelijk vijf jaar geleden al plaatsvond, wil Jonas eigenlijk wel weten waarom het zo lang heeft geduurd. Ik word een beetje rood en kijk paniekerig naar mijn collega. Die geeft me een geruststellende knipoog en dan stamel ik iets over dat Piet Roberto een stukje jonger is, wij nog veel dingen wilden ondernemen, enzovoorts. ‘En ja, soms duurt het gewoon wat langer,’ besluit ik mijn verhaal. Dat snapt groep 8 wel.
Rajesh vraagt of hij een naam voor de baby mag bedenken. Dat zien wel meer kinderen zitten en voordat ik toestemming geef, worden de kladblokken al tevoorschijn getoverd. Bij het maatjeslezen later op de dag mag ik de briefjes met namen in ontvangst nemen. Thuis zal ik ze rustig doornemen.

‘Ik vind het zo leuk voor jullie, juf!’ zegt Anna wanneer ik wegga. ‘We waren bij het huwelijk toen we in groep 3 zaten en nu gaan we van school en dan krijg je een baby. Alsof je op ons hebt gewacht.’ Ik kijk haar met een glimlach aan. De cirkel is rond.

Juf Naomi Smits (36 jaar) staat stralend voor groep 3 en schrijft daar ook graag over. Ze is getrouwd met een heuse hulppiet en samen hebben ze een dochtertje: Roos (0 jaar). Ook zit ze vaak onder de glitters en is ze dol op klassepret, net(jes)werken, pubquizzen, (voor)lezen, koken, (web)shoppen, op vakantie gaan, een partijtje hockey, feestjes en flamingo’s.

Wil jij Juf & Meester ontvangen?

Schrijf je in voor Mijn Malmberg

Schrijf je gratis in voor Mijn Malmberg en vink bij je profielgegevens aan dat je Juf & Meester wilt ontvangen. Het magazine wordt dan twee keer per jaar gratis naar je schooladres gestuurd. Verzenden naar een privéadres is helaas niet mogelijk.

Juf & Meester wordt gratis verstuurd aan leden van MijnMalmberg.nl die minimaal eenmaal per jaar op hun account inloggen.

Meer Juf Naomi

Tandentsunami

In de klas van juf Naomi woedt een tandentsunami.

Eén groot feest

Juf Naomi maakt er graag een feestje van in de klas.

Een spin in de morgen

Juf Naomi is niet bang voor spinnen! Integendeel...

Incognito

Op vakantie komt juf Naomi vaak leerlingen tegen!
14,516FansLike
4,644VolgersVolg
5,771VolgersVolg

Mijn Malmberg

Word lid van Mijn Malmberg. Altijd gratis actueel lesmateriaal, direct inzetbaar in de les. Je hoeft alleen de lessen uit te printen en uit te delen. En je krijgt Juf & Meester 2x per jaar bij jou op school!

Zonnestelsel

De allerleukste lessuggesties rondom het zonnestelsel.

Herfst

De allerleukste lessuggesties rondom het thema herfst.

Vervoer

De allerleukste lessuggesties rondom het thema vervoer.

Interviewkaartjes

Met deze interviewkaartjes worden de kinderen via gerichte vragen uitgenodigd om lekker met elkaar te kletsen en mooie verhalen te vertellen!

9 tips voor betere ouderbrieven (en andere teksten)

Teksten voor de website van de school, een kort briefje voor een kind of een ouderbrief... als leerkracht schrijf je wat af. Maar niet iedereen vindt dat even gemakkelijk. Met deze tips worden je teksten korter en beter!

Verhaalkaartjes

Verhaalkaartjes om een leuk verhaal te verzinnen...