Home Juf Floortje De hondenhemel

Column Juf Floortje

De hondenhemel
D

Floortje Kroeze (34 jaar) is moeder van Jip (2 jaar), Lot en Nina (tweeling, 1 jaar) en juf op een basisschool in Weesp. Ze is gek op verse potloodpunten, sinaasappels, mooie voorleesboeken en de verrassende kronkels van het kinderbrein. Vooral het laatste probeert ze te vangen in haar columns.

We praten over hondenhemels vol katten om op te jagen

We praten over hondenhemels vol katten om op te jagen

Vlak voor de tweede bel komen ze binnen: Lex en zijn moeder. Hij trekt haar mee: ‘Jij moet het zeggen.’ Ik kijk ze lachend aan, welk spannend nieuwtje zou er volgen? ‘De hond is dood,’ stamelt moeder. Haar mondhoeken trillen.

Het is maandagochtend. Terwijl de kleuters om me heen rennen en elkaar vertellen hoeveel toetjes ze dit weekend hebben gegeten, staat de wereld voor Lex en zijn moeder even stil. Hun hond is nog geen uur geleden aangereden en overleden. Nu ligt hij in de vriezer. Het klinkt bizar en dat is het eigenlijk ook. Moeders ogen schieten vol. Ze zoekt naar een grote zonnebril in haar tas, mompelt iets over flink blijven en loopt snel met Lex naar zijn plek.

Niet veel later is het tijd om de dag te starten. Ik heb nog geen plan de campagne, dus we doen het als altijd: met z’n allen in de grote kring. Misschien is dat wel fijn. De weekendverhalen vliegen me om de oren en er ontstaat een betekenisvolle discussie over het nut van spinnenwebben. Maar dan zie ik de gedachten van Lex afdwalen. Ik wenk hem naar me toe, hij kruipt op schoot. Alsof ze het aanvoelen, zijn de kinderen direct stil. Dit is ernst. Lex’ stem bibbert: ‘Mijn hond is dood.’ Een traan landt op mijn knie.

De kinderen kijken me vertwijfeld aan, ze weten even niet wat ze moeten zeggen. Pas als ik ze op gang help, schieten de vingers de lucht in. Lily vindt het zielig, Boudewijn vertelt dat hij de hond zo lief vond en Sunan merkt wijs op dat het wel héél erg moet zijn, omdat het zo plotseling gebeurd is.
Dan wil Bobby iets zeggen. ‘Ik heb best veel zakgeld, juf. Als Lex wil, kan ik wel een nieuwe hond voor hem kopen.’ Hij kijkt er groots bij, duidelijk trots op zijn eigen idee. Ik word warm vanbinnen. Wat ongelofelijk lief.

We praten nog wat door, over huisdieren, verdriet en hondenhemels vol katten om op te jagen, en dan is de koek op. Kleuters. Bewegen moeten ze.
En bewegen doen ze. Massaal naar de tekenhoek, om de prachtigste kunstwerken te maken. Honden met stippen, strepen, hoedjes, brillen en regenboogstaarten – alles komt voorbij, en alles is voor Lex.
De aandacht doet hem goed. De rest van de ochtend is Lex speciaal. Hij krijgt knuffels en privileges waar normaalgesproken hard om geruzied wordt: vooraan in de rij en de beste fiets tijdens het buitenspelen. ‘Juf?’ vraagt hij als we weer binnen zijn. ‘Mag ik nu ook als eerste kiezen?’ Vooruit.

Als de oppas hem die middag komt halen, staat hij haar al op te wachten, zijn handen vol met moois. ‘Mijn hond is dood,’ zegt hij dapper, ‘maar deze tekeningen neemt hij mee naar de hemel!’
Ik glimlach. Zo is het maar net.

Floortje Kroeze (32 jaar) is moeder van Jip (0 jaar) en al tien jaar gymjuf op een basisschool in Amsterdam. Hoewel ze met veel plezier in de gymzaal staat, was ze ook nieuwsgierig naar het lesgeven in een ‘gewoon lokaal’. Inmiddels heeft zij haar pabo-diploma behaald en staat ze, naast haar gymlessen, twee dagen voor de klas.

Wil jij Juf & Meester ontvangen?

Schrijf je in voor Mijn Malmberg

Schrijf je gratis in voor Mijn Malmberg en vink bij je profielgegevens aan dat je Juf & Meester wilt ontvangen. Het magazine wordt dan twee keer per jaar gratis naar je schooladres gestuurd. Verzenden naar een privéadres is helaas niet mogelijk.

Juf & Meester wordt gratis verstuurd aan leden van MijnMalmberg.nl die minimaal eenmaal per jaar op hun account inloggen.

Meer Juf Floortje

Jas aan

Juf Floortje is druk met jassen.

De huishoek

Juf Floortje heeft een zieke baby...in de huishoek!

Videobellen

Juf Floortje videobelt met haar kleuters!

Nieuwe kleuters

Juf Floortje verwelkomt haar nieuwe kleuters!
14,840FansLike
4,833VolgersVolg
5,763VolgersVolg

Mijn Malmberg

Word lid van Mijn Malmberg. Altijd gratis actueel lesmateriaal, direct inzetbaar in de les. Je hoeft alleen de lessen uit te printen en uit te delen. En je krijgt Juf & Meester 2x per jaar bij jou op school!

Herfst

De allerleukste lessuggesties rondom 'herfst'.

Boekpromotie

De allerleukste lessuggesties rondom 'boekpromotie'.

Zomer

De allerleukste lessuggesties rondom 'zomer'.

Kinderpraatje: frisse neus halen

Tim: ‘Juf ik wil niet naar buiten. Het regent.’ Juf: ‘Het is goed om een frisse neus te halen.’ Aron: ‘Dan steken we toch onze neus door het raam?’ Tim: ‘Met een rietje, dan kan ons hoofd binnen blijven!’

Veertig dagen vakantie

Het klinkt misschien dan ook heel gek als ik zeg: laten we die lange zomervakantie afschaffen…

Winter 2017

Leuke lessen rondom de winter bij de methode.