Home Leestips Eén eenhoorn alsjeblieft

Leestips

Eén eenhoorn alsjeblieft
E

door Mark Janssen

Een prachtig nieuw boek van de illustrator Mark Janssen. Deze keer gaat het boek over een eenhoorn. De vrienden Daan, Lynn en Mo liggen onder een boom wanneer Daan zijn zakgeld telt. Hij wil van zijn geld een eenhoorn kopen. Zijn vrienden denken eerst dat hij een eekhoorn bedoelt. Wanneer Daan vertelt wat hij allemaal wil doen met zijn toekomstige eenhoorn, haasten de vriendjes zich naar de dierenwinkel.

Tips om dit boek te gebruiken:

  • Dit prentenboek is geschikt voor de onderbouw en middenbouw. Kinderen in groep 4 kunnen zich ook prima voorstellen dat je een eenhoorn als huisdier hebt. Cool!
  • Praat met de kinderen over de dieren die voorkomen in het boek. Op de illustratie in de dierenwinkel staan veel verschillende dieren. Filosofeer verder met de kinderen: Kun je een eenhoorn in de dierenwinkel kopen? Waarom niet? Hoe weet je zeker dat een eenhoorn niet bestaat? Wat voor eigenschappen zou een eenhoorn hebben? Zou hij wel lief zijn voor kinderen? Is een eenhoorn gevaarlijk? Wat zou jij doen met een eenhoorn? Welk dier kun je eigenlijk ook niet in een dierenwinkel kopen? Waarom niet? Hoe zou je jouw eenhoorn noemen?
  • In het boek droomt Daan over een eenhoorn en wat hij daar allemaal mee wil gaan doen. Laat de kinderen hun eigen droomdier tekenen, schilderen of scheuren en plakken. Kunnen ze zichzelf erbij maken?
  • Voor de middenbouw is het interessant om de geschiedenis en de mythe van de eenhoorn te bespreken. Kijk in de Rijksstudio van het Rijksmuseum.
  • Eenhoorns zijn hip en hun afbeeldingen vind je in de meest uiteenlopende winkels. Loop eens binnen bij Xenos, Action of Flying Tiger en kijk of je iets kunt vinden waarmee je de klas kunt versieren. Laat de kinderen afbeeldingen of knuffels meenemen van eenhoorns. Vergelijk de afbeeldingen met elkaar. Waarin komen ze overeen? (Bijvoorbeeld: Ze lijken altijd op paarden.) En wat valt op? (Bijvoorbeeld: De kleur roze wordt vaak gebruikt bij eenhoorns. Waarom?) Maak er een gezellige eenhoornklas van.
  • Vertel de kinderen een leuk weetje: in Denemarken staat een troon die gemaakt is van de hoorns van eenhoorns. Nou ja, niet echt natuurlijk. Het zijn eigenlijk de tanden van een narwal, een walvissoort met een enorme, uitstekende tand. Maar daar kwamen ze pas later achter. Misschien geloofde de koning die toen op die troon zat wel dat ze van eenhoorns kwamen?

Wil jij Juf & Meester ontvangen?

Schrijf je in voor Mijn Malmberg

Schrijf je gratis in voor Mijn Malmberg en vink bij je profielgegevens aan dat je Juf & Meester wilt ontvangen. Het magazine wordt dan twee keer per jaar gratis naar je schooladres gestuurd. Verzenden naar een privéadres is helaas niet mogelijk.

Juf & Meester wordt gratis verstuurd aan leden van MijnMalmberg.nl die minimaal eenmaal per jaar op hun account inloggen.

Meer Leestips

Toen het oorlog was, 1939-1945

Een non-fictieboek over de Tweede Wereldoorlog!

Onze toekomst is nu!

Strijd met dit boek mee voor het klimaat!

Pim & Pom in het Rijksmuseum

Pim & Pom laten kinderen kennismaken met het Rijksmuseum!

Superkrachten voor je hoofd – oftewel mindgym voor kids

Aan de slag met mindgym voor kids? Dan is Superkrachten voor je hoofd hét boek!
14,645FansLike
4,692VolgersVolg
5,793VolgersVolg

Mijn Malmberg

Word lid van Mijn Malmberg. Altijd gratis actueel lesmateriaal, direct inzetbaar in de les. Je hoeft alleen de lessen uit te printen en uit te delen. En je krijgt Juf & Meester 2x per jaar bij jou op school!

Eieren

De allerleukste lessuggesties rondom eieren.

Lente

De allerleukste lessuggesties rondom de lente.

Liefde

De allerleukste lessuggesties rondom de liefde.

Ga voor een groenere klas: 11 tips

11 tips om een groenere klas te creëren!

Kinderpraatje: fiets

'Juf, iemand heeft de fiets kapot gemaakt!' 'Welke fietst bedoel je?' 'Nou, die met dat zadel'

Leestip: De buitengewoon opmerkelijke dagboeken van Gregor Groentestein

Maandag. Ik snap er geen knikker van… Woensdagavond. Zo, die is weg! …